• Οικονομία

    Κομισιόν: «Ένεση» €750 δισ. για την ανάκαμψη της ΕΕ από την πανδημία-Επιχορηγήσεις €22,5 δισ. στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, Κομισιόν

    Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, Κομισιόν


    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα να δοθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και επιπλέον 250 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του νέου σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης από τον κορονοϊό, όπως δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο Reuters.

    Η Κομισιόν θέλει να ρίξει στη μάχη, μεγαλύτερο ποσό, που φθάνει τα 750 δισ. ευρώ, για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορoνοϊός, προσβλέποντας ωστόσο σε ένα συνδυαστικό μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε να γεφυρώσει τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε.

    Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πληροφορίες του γερμανικού δικτύου n-tv, στόχος της Κομισιόν είναι ένα γενναίο πακέτο 750 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Εκ του συνολικού ποσού, μισό τρισ. ευρώ θα αφορούν μη-επιστρεπτές επιχορηγήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 250 δισ. ευρώ θα δοθούν υπό τη μορφή δανείων.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία –οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού– να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο ανάκαμψης που θα προσφέρει ένα μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

    Συνολικά από τα 750 δισ. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία θα λάβει 173 δισ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισ. θα είναι δάνεια.

    Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισ. δάνεια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα μπορεί να λάβει επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ και 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια – που συνολικά ισοδυναμούν με το 1/6 του ΑΕΠ της χώρας το 2019.

    Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα μέσω του Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι, «η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση».

    Τέσσερις αξιωματούχοι και διπλωμάτες επιβεβαίωσαν τον επιμερισμό μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων που πρόκειται να παρουσιάσει γύρω στις 14.30 ώρα Ελλάδας η Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ χαρακτήρισε το σχέδιο «λογική» πρόταση.

    Το ευρώ κατέγραψε άλμα μετά τις αναφορές για το ύψος του ταμείου ανάκαμψης, στο 1,1022 έναντι του δολαρίου από το 1,0932 προηγουμένως.

    Το πακέτο του ταμείου ανάκαμψης είναι πρόσθετο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-27, που η Κομισιόν θα προτείνει να ανέλθει στο 1,1 τρισεκ. ευρώ, όπως δήλωσαν δύο από τις πηγές.

     



    ΣΧΟΛΙΑ