• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: «Γκρεμίστηκαν» 7,94% οι τράπεζες 

    Στον κυκλώνα της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες οι εισηγμένες – Ποιες ανησυχούν – Τι κινήσεις κάνουν


    Με τις συναλλαγές στα 390 εκατ. ευρώ και σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, στην οποία ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,87%, στις 652,58 μονάδες, οι επενδυτές που επηρεάζονται από τις αλλαγές στον MSCI περίμεναν την τελευταία μέρα για να αναδιαρθρώσουν τις θέσεις τους.

    Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν Εθνική, Eurobank, Alpha και Τιτάν. Η Alpha, αν και περιόρισε τις απώλειες από το -11% στο -8,8% στο κλείσιμο, πραγματοποίησε συναλλαγές 44,5 εκατ. τεμαχίων. Η Εθνική, που από το -11%, περιόρισε τις απώλειες στο -7%, πραγματοποίησε όγκο 49,1 εκατ. τεμαχίων, η Eurobank, που υποχώρησε 10,59%, πραγματοποίησε όγκο 65 εκατ. τεμαχίων και η Τιτάν με όγκο 440 χιλιάδων τεμαχίων έκλεισε στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στα 11,30 ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 7,12%. Ο τραπεζικός κλάδος την Παρασκευή υποχώρησε 7,94%.

    Η σημερινή πτώση ήταν η πρώτη μετά από ένα σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων. Η αγορά δεν «πτοείται» από τη σημερινή διόρθωση, σημειώνουν οι χρηματιστές. Οι προοπτικές, από τη στιγμή που άνοιξε η οικονομία είναι μπροστά, σημειώνουν οι ίδιοι. Ήδη, σήμερα από τα πιο υπεύθυνα χείλη, τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ανακοινώθηκε ότι η πολυεθνική Microsoft έρχεται να επενδύσει στη χώρα μας, ενώ η συζήτηση για το πακέτο των 32 δισ. Ευρώ που δικαιούται η χώρα μας μετά την πρόταση της Κομισιόν, δεν έχει ανοίξει καν.

    Οπότε, η σημερινή πτώση ήταν μάλλον τεχνικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι η Wall άνοιξε με απώλειες 0,4% και οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται λίγο πάνω από το 1%. Η δε απόδοση του ελληνικού 120ετούς ομολόγου είναι ενθαρρυντική, σταθερά κάτω από 1,5% στο 1,49% και του 5ετούς στο 0,85%. Αυτό όταν το ιταλικό 10ετές υποχωρεί στο 1,44%.

    Η σημερινή συνεδρίαση έδωσε την αφορμή για ρευστοποιήσεις μετά το πενθήμερο ράλι και στα μη τραπεζικά blue chips. Πάνω από 5,3% η πτώση στον ΟΠΑΠ, άνω του 3,3% στον Μυτιληναίο και άνω του 2% στο Jumbo. Πτώση 6,4% για την Aegean, 3,4% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και άνω του 1% για την Βιοχάλκο και την Coca Cola.

    Περιορισμός, ωστόσο, των αρχικών κερδών για την ΔΕΗ, που έκλεισε με άνοδο 3,6%, στα 3,38 ευρώ και υψηλό στα 3,51 ευρώ. Θετικό πρόσημο, αλλά με κέρδη κάτω από 1% για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 10,04 ευρώ, τον ΟΤΕ, στα 12,66 ευρώ, την Μότορ Όιλ, στα 15 ευρώ και την ΕΥΔΑΠ στα 7,13 ευρώ.

    Από τρις μετοχές που διακινήθηκαν 59 υποχώρησαν και 42 ενισχύθηκαν.



    ΣΧΟΛΙΑ