• ΑΓΟΡΕΣ

    Πιέσεις στις ευρωαγορές λίγο πριν την απόφαση της ΕΚΤ-Προς νέο sell-off οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ

    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ


    Σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες λίγο πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώσει την απόφασή της για νέα αύξηση επιτοκίων.

    Οι αναλυτές έχουν κλειδώσει μία μικρότερη κίνηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, της τάξης του 0,25, με τα επιτόκια στις ευρωπαϊκές τράπεζες, εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, να ανεβαίνουν στο 3,75%.

    Σε αρνητικό έδαφος περιμένοντας την Λαγκάρντ

    Στην Ευρώπη, ο γερμανικός Dax βρίσκεται στο κόκκινο με απώλειες 0,62% και ο γαλλικός Cac 40 με απώλειες 0,68%. Πιέσεις δέχεται και ο EuroStoxx 600 με απώλειες 0,67%.

    Η απόφαση της ΕΚΤ έρχεται μία ημέρα μετά την νέα αύξηση στα επιτόκια που ανακοίνωσε η Fed κατά 25 μονάδες βάσης. Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μία ακόμη αύξηση, όμως ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ κατάφερε γι’ ακόμη μία φορά να ανατρέψει την πορεία των αγορών και να οδηγήσει στο να κλείσουν με απώλειες οι αμερικάνικοι δείκτες, όταν ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση για ενδεχόμενη παύση επιτοκίων, τινάζοντας στον αέρα τα στοιχήματα των traders.

    Η Fed ξύπνησε τους φόβους για τις τράπεζες

    H Wall Street έκλεισε με ήπιες απώλειες, όμως οι φόβοι των επενδυτών για νέες αποτυχίες στο τραπεζικό σύστημα έχουν επανέλθει. Η PacWest, η οποία έχει χάσει από την αναταραχή του Μαρτίου πάνω από το 70% της αξίας της μετοχής της, είδε νέα βουτιά έως και 50%, η οποία στη συνέχεια υποχώρησε στο 40%, στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

    Το ενδιαφέρον των αναλυτών και επενδυτών έχει στραφεί πάνω στην περιφερειακή τράπεζα, η οποία είναι πιθανό να είναι η επόμενη αποτυχία στο αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα, αν δεν βρεθεί κάποιος να την διασώσει. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν καταρρεύσει τέσσερις τράπεζες σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, ενώ και άλλες μικρές τράπεζες αντιμετωπίζουν μικρότερες αλλά ισχυρές πιέσεις.

    Μεταξύ αυτών η Western Alliance και η Zions Bancorporation, οι οποίες στις προσυνεδριακές συναλλαγές χάνουν από 20% και 10% αντίστοιχα.

    Οι περιφερειακές τράπεζες έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

    Πρώτο θύμα υπήρξε η Silicon Valley Bank, η οποία είδε τις καταθέσεις της να αδειάζουν όταν υπέστη ζημιές από την πώληση περιουσιακών της στοιχείων. Έκτοτε, άλλες τρεις τράπεζες, oi Signature Bank, Silvergate Capital και First Republic έχουν καταρρεύσει.

    Διαβάστε επίσης:

    Τζερόμ Πάουελ: Δεν έχει παρθεί ακόμα απόφαση για παύση των αυξήσεων – Θα εξετάσουμε τα δεδομένα



    ΣΧΟΛΙΑ