• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ: Δεν έχει παρθεί ακόμα απόφαση για παύση των αυξήσεων – Θα εξετάσουμε τα δεδομένα

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ - Jerome Pawel

    Jerome Pawel- Πηγή: REUTERS/Leah Millis


    Η επαναφορά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 2% παραμένει βασική προτεραιότητα της FED ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της επιτροπής FOMC ο Τζερόμ Πάουελ.

    Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της FED, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματά της σχετικά με τα επιτόκια με βάση τα οικονομικά στοιχεία, ενώ ξεκαθάρισε πως η Federal Reserve δεν έχει λάβει συγκεκριμένη απόφαση για ενδεχόμενη παύση των αυξήσεων.  «Δεν πάρθηκε απόφαση για παύση σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

    Τόνισε ωστόσο πως η αλλαγή της γλώσσας στο ανακοινωθέν της FOMC σχετικά με τη μελλοντική σύσφιξη πολιτικής έχει κάποιο «νόημα».

    Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η FED προχώρησε σε μια ακόμα αύξηση κατά 25 μ.β., χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ξεκάθαρα στην επίσημη ανακοίνωσή σε ανάγκη για νέα άνοδο των επιτοκίων, όπως έκανε τις προηγούμενες φορές.

    Ο Πάουελ ανέφερε πως «κοιτάζοντας μπροστά, θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα για να προσδιορίσουμε τον βαθμό στον οποίο μπορεί να είναι κατάλληλη η πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής».

    Η Federal Reserve θα μπορούσε να συνεχίσει τις αυξήσεις εάν τα οικονομικά στοιχεία οδηγήσουν την κεντρική τράπεζα προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο Παόυελ.  «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα εάν απαιτείται μεγαλύτερος περιορισμός της νομισματικής πολιτικής», είπε.

    Ο πρόεδρος της FED πιστεύει ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αποφασιστεί εάν το επιτόκιο των Fed Funds είναι αρκετά περιοριστικό

    Ο Πάουελ είπε ότι η σύνοψη των οικονομικών προβλέψεων από τη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο έδειξε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν οδηγήσει σε ένα κατάλληλο επίπεδο αυξήσεων επιτοκίων.

    Ο πρόεδρος της Federal Reserve χαρακτήρισε την εξαγορά της First Republic από την JPMorgan ως μια «εξαίρεση».  «Πιστεύω ότι είναι μάλλον καλή πολιτική το ότι δεν θέλουμε οι μεγαλύτερες τράπεζες να κάνουν μεγάλες εξαγορές», είπε.

    «Αυτή είναι η πολιτική, αλλά αυτή είναι μια εξαίρεση για μια χρεοκοπημένη τράπεζα και νομίζω ότι είναι στην πραγματικότητα μια καλή εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε.

    Ο Πάουελ είπε επίσης ότι δεν έχει «ατζέντα» για να συνεχίσει την ενοποίηση των τραπεζών, προσθέτοντας ότι θεωρεί σημαντικό το να υπάρχουν τράπεζες διαφορετικών μεγεθών εντός του συστήματος που επιτυγχάνουν διαφορετικούς στόχους.

    Διαβάστε επίσης

    FED: Νέα αύξηση κατά 25 μ. β. από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα – Σήμα για παύση των αυξήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ