• Τράπεζες

    Καταρρέει και η PacWest Bancorp; Διερευνά πιθανή πώληση μετά την βουτιά άνω του 50% της μετοχής

    • NewsRoom


    Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν στην τράπεζα PacWest Bancorp, με τον μεγαλοεπενδυτή Bill Ackman να προειδοποιεί ότι αυτές παραμένουν σε κίνδυνο.

    Η μετοχή της PacWest Bancorp με έδρα το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, σημείωσε βουτιά 52,49% χθες βράδυ στις συναλλαγές μετά την συνεδρίαση, μετά την είδηση ότι διερευνά στρατηγικές επιλογές συμπεριλαμβανομένης της πώλησης.

    «Η τράπεζα δεν αντιμετώπισε ασυνήθιστες εκροές καταθέσεων», ανέφερε η PacWest σε δήλωση της σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές. «Τα μετρητά και η διαθέσιμη ρευστότητά μας παραμένουν σταθερά και ξεπερνούν τις ανασφάλιστες καταθέσεις μας».

    «Σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές, η εταιρεία και το διοικητικό συμβούλιο της επανεξετάζουν συνεχώς τις στρατηγικές επιλογές», διευκρίνισε.

    «Πρόσφατα, η τράπεζα προσεγγίστηκε από αρκετούς πιθανούς εταίρους και επενδυτές – οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Η εταιρεία θα συνεχίσει να αξιολογεί όλες τις επιλογές για να μεγιστοποιήσει την αξία των μετόχων», πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, βουτιά 23% σημείωσε στις μετασυνεδριακές συναλλαγές και η μετοχή της Western Alliance, αναφέρει το reuters, γεγονός που  υπογραμμίζει πως οι επενδυτές παραμένουν μη πεπεισμένοι για την υγεία των περιφερειακών τραπεζών, παρά τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να βάλουν τέλος στην τραπεζική κρίση που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο.

    Η Western Alliance Bancorp προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τις αγορές, λέγοντας αργά την Τετάρτη ότι δεν είχε ασυνήθιστες εκροές καταθέσεων και ότι διαθέτει επαρκή ρευστότητα.

    Οι περιφερειακές τράπεζες σε κίνδυνο

    Την ίδια ώρα, τον προβληματισμό του για τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο εξέφρασε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman, με μία ανάρτηση στο twitter.

    «Το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο».

    «Η εμπιστοσύνη σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα χτίζεται επί δεκαετίες και καταστρέφεται μέσα σε λίγες ημέρες. Καθώς κάθε ντόμινο πέφτει, η επόμενη πιο αδύναμη τράπεζα αρχίζει να ταλαντεύεται», επισήμανε μεταξύ άλλων.

    Απώλειες άνω του 90%

    Σύμφωνα με το reuters, η μετοχή της PacWest έχει χάσει σχεδόν το 90% της αξίας της από την έναρξη της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης στις 8 Μαρτίου. Άλλες περιφερειακές τράπεζες, οι μετοχές των οποίων έχουν δεχθεί πιέσεις αυτή την εβδομάδα, υποχώρησαν επίσης, χάνοντας τα αρχικά τους κέρδη εντός της ημέρας.

    Οι Zion Bancorp, First Horizon και Comerica σημείωσαν πτώση άνω του 7% η καθεμία και το SPDR S&P Regional Banking ETF υποχώρησε κατά 5%.

    Η Comerica δήλωσε ότι αν και οι καταθέσεις της μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο, παρέμειναν πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

    «Δεν πιστεύουμε ότι αυτά τα πρόσφατα γεγονότα που επηρεάζουν συγκεκριμένες τράπεζες, καθώς και ο φόβος που οδηγεί σήμερα στις διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών, αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τη συνολική υγεία του τραπεζικού κλάδου», ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη η τράπεζα με έδρα το Ντάλας.

    Τραπεζική κρίση

    Η κρίση στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν ένα ισχυρό bank run που προκλήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Silicon Valley Bank οδήγησε στο απότομο κλείσιμό της και ανάγκασε τους καταθέτες σε όλες τις περιφερειακές τράπεζες να καταφύγουν στην ασφάλεια των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    Τα προβλήματα ανάγκασαν τις ρυθμιστικές αρχές να παρέμβουν με έκτακτα μέτρα. Οι αγορές φάνηκε να ηρεμούν μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα.

    Παρά το γεγονός ότι η First Republic Bank, αποτέλεσε την τρίτη τράπεζα που πτώχευσε από τον Μάρτιο, οι ρυθμιστικές αρχές ήλπιζαν ότι η πώλησή της στην JPMorgan το περασμένο Σαββατοκύριακο θα έβαζε τέλος στην κρίση.

    Αντ’ αυτού, η συμφωνία αναζωπύρωσε τους φόβους στην αγορά. Ορισμένοι επενδυτές προειδοποίησαν ότι η κρίση δεν είχε τελειώσει και τα hedge funds στοιχημάτισαν ότι το τραπεζικό «ντόμινο» μπορεί να παρασύρει και άλλες τράπεζες.

    Ορισμένα στελέχη σημείωσαν ότι η προσπάθεια μιας τράπεζας να αντλήσει κεφάλαια κατά τη διάρκεια μιας κρίσης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένδειξη αδυναμίας και να τρομάξει τους επενδυτές αντί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο ίδρυμα.

    Μεγάλες τράπεζες και εταιρείες private equity διστάζουν να παρέχουν κεφαλαιακές ενέσεις σε περιφερειακές τράπεζες χωρίς κυβερνητική στήριξη, λόγω των ανησυχιών για την καταγραφή ζημιών από τα χαμηλής απόδοσης περιουσιακά τους στοιχεία, όπως δάνεια και επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

    Το κόστος ασφάλισης έναντι περαιτέρω ζημιών στις μετοχές περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ βρισκόταν την Τετάρτη κοντά σε υψηλό ενός μηνός στις αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης.

    Από την άλλη πλευρά, την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι ανθεκτικό, ενώ προχώρησε σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Ο Πάουελ δήλωσε ότι οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί.

    Στρατηγικές επιλογές

    Η PacWest διαθέτει υποκαταστήματα στην Καλιφόρνια, καθώς και στο Durham της Βόρειας Καρολίνας και στο Ντένβερ του Κολοράντο. Στα κέρδη του πρώτου τριμήνου της την περασμένη εβδομάδα, οι καταθέσεις της είχαν σταθεροποιηθεί αφότου ορισμένοι πελάτες απέσυραν τα χρήματά τους.

    Η τράπεζα, μία από τις 100 κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ, ελπίζει να αποφύγει τη μοίρα των άλλων που εξαγοράστηκαν από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, βρίσκοντας μια λύση για να ενισχύσει τα οικονομικά της, δήλωσε πηγή στο reuters.

    Η προσπάθεια της έρχεται αφού έχει ήδη αντλήσει 1,4 δισ. δολάρια από την επενδυτική εταιρεία Atlas SP Partners στα τέλη Μαρτίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): ο τραπεζικός κλάδος πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για πιθανούς νέους κινδύνους

    Στα 54 δις οι ζημιές των επενδυτών από την κατάρρευση τεσσάρων τραπεζών στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ