• ΑΓΟΡΕΣ

    Παράταση για Brexit και dot – plot: H Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

    • Του EnriqueDiazAlvarez, ChiefRiskOfficer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury
    Ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


    Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από το Bloomberg στη δεύτερη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τρίτο τρίμηνο του 2020.

    Η στερλίνα ήταν το επίκεντρο στις αγορές νομισμάτων την περασμένη εβδομάδα. Οι ειδήσεις για το Brexit εξακολουθούν να δημιουργούν σοβαρή αστάθεια στην διαπραγμάτευση για το νόμισμα, που στο διάστημα αυτό λειτούργησε ως μειονέκτημα.

    Καθώς γράφεται αυτό το σημείωμα, η είδηση ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να παρατείνουν τις συνομιλίες, οδηγεί τη στερλίνα στις πρωινές συναλλαγές της Ασίας να ανακτήσει τις μισές από τις απώλειες της εβδομάδας. Εκτός από τη στερλίνα, οι αγορές συναλλάγματος συνέχισαν σε μεγάλο βαθμό τις τάσεις των τελευταίων εβδομάδων, με τα commodities να εμφανίζονται ευαίσθητα και τα νομίσματα αναδυομένων αγορών να επωφελούνται γενικά από τις υψηλότερες τιμές των commodities.

    Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα παραμείνουν ο κύριος παράγοντας κινδύνου την επόμενη εβδομάδα. Η συνάντηση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και θα είναι άλλο ένα σημείο αναφοράς για τους εμπόρους συναλλάγματος.

    Πάντως, δεν αναμένεται αλλαγή στη νομισματική πολιτική. Το ημερολόγιο της Ευρωζώνης θα έχει αρκετά γεγονότα, με τους δείκτες PMI του Δεκεμβρίου να ανακοινώνονται την Τετάρτη και ο βασικός πληθωρισμός την Πέμπτη.

    Στερλίνα

    Οι αρνητικές ειδήσεις από τις διαπραγματεύσεις Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης οδήγησαν τη στερλίνα σε απότομη πτώση την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Μπόρις Τζόνσον και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν να επεκτείνουν το deadline της Κυριακής.

    Αν και αξιωματούχοι που ασχολούνται με τις διαπραγματεύσεις υπαινίχτηκαν ότι μια συμφωνία είναι κοντά, στην είδηση αυτή η στερλίνα αποκατέστησε μόνο τις μισές από τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας. Οι διαφορές στο κύριο σημείο διαφωνίας, που είναι ο ανταγωνισμός, δεν φαίνεται να αποδυναμώνουν από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου τα περιβαλλοντικά και εργατικά στάνταρντ κατά την αποχώρηση από την ΕΕ.

    Εφόσον υπάρξει συμφωνία εκεί, πιστεύουμε ότι το άλλο σημείο διαφωνίας, τα δικαιώματα αλιείας, είναι απίθανο να οδηγήσει σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, αναμένουμε η συμφωνία να επιτευχθεί σύντομα και η στερλίνα να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με έναν γενικά θετικό τόνο στο τέλος του χρόνου.

    Ευρώ

    Ενώ η συμφωνία για το Brexit εξακολουθεί να είναι στο όριο, η ΕΕ ξεπέρασε με επιτυχία τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για τους κανόνες του κράτους δικαίου στο ζήτημα του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Οι αγορές συναλλάγματος δεν αξιολόγησαν ως γεγονός με σημασία τη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Δεκεμβρίου. Ενώ αναμενόταν η επέκταση των προγραμμάτων στήριξης στην πανδημία και οι κινήσεις για την υποστήριξη των τραπεζών, πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες που η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε σχετικά με την αντοχή του ευρώ και την επίδραση του πληθωρισμού σε αυτό ήταν πολύ πιο ουσιαστικές από όσο οι αγορές εκτίμησαν.

    Αυτήν η εβδομάδα αναμένεται σημαντική, με την ανακοίνωση των δεικτών PMI οικονομικής δραστηριότητας, όσο και των δεδομένων για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου. Βραχυπρόθεσμα, το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να είναι ευάλωτο σε απογοητευτικά νούμερα, ειδικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πρόσφατο ράλι και την παρατεταμένα υψηλή θέση του ευρώ στην αγορά.

    Δολάριο

    Το δολάριο εμφανίζεται να έχει σταθεροποιηθεί προς το παρόν, μετά την πτώση έξι συνεχόμενων μηνών σε όρους στάθμισης. Παραδόξως, αυτό έρχεται καθώς η ροή των οικονομικών ειδήσεων από τις ΗΠΑ φέρνει αρνητικά νέα, με μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη στις αιτήσεις ανεργίας της περασμένης εβδομάδας.

    Επιστρέφοντας στην τελευταία σύνοδο του έτους της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, δεν αναμένονται αλλαγές στην νομισματική πολιτική και το ενδιαφέρον στρέφεται πάλι στις προβλέψεις της Τράπεζας, στο λεγόμενο dot plot, καθώς και στον τόνο των ανακοινώσεων του προέδρου Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση.

    Λιγότερο προβλέψιμο είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων, όπου πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, κρίνοντας από τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα των περασμένων εβδομάδων.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μόσιαλος: Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ δεν ενεργοποίησαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία τους για τις πανδημίες

    Πώς θα αποπληρωθούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις

    Νίκος Παπαθανάσης: Δεν θα ρισκάρουμε τη δημόσια υγεία, για να ανοίξουμε τα καταστήματα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ