• Οικονομία

    Πώς θα αποπληρωθούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Βρούτσης, βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Γιάννης Βρούτσης, βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Την διεκπεραίωση 20.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης κάθε μήνα έχει θέσει ως στόχο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου έως το τέλος του 2021 να έχουν εκδοθεί περισσότερες από 133.000 αιτήσεις κύριας σύνταξης που βρίσκονται σε αναμονή έως και πάνω από 5 χρόνια.

    Παράλληλα, μέσω του συστήματος «Άτλας» θα συνεχίσουν να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και οι τρέχουσες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε συνεργασία με τον διοικητή του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης  Χρήστο Χάλαρη, προχωρούν με εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην κατάρτιση σχεδίου για την αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης για κύρια ασφάλιση, οι οποίες στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 133.354 και απαιτούνται 608 εκατ. ευρώ.  Στη συνέχεια θα υπάρξει σχεδιασμός για την αποπληρωμή περισσότερων από 100.000 επικουρικών συντάξεων και 50.000 εφάπαξ με το συνολικό κόστος των ληξιπρόθεσμων να ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ.

    Το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων χαρακτηρίστηκε από τον Πρωθυπουργό «πρώτης επιχειρησιακής προτεραιότητας για το 2021», αναγνωρίζοντας την μεγάλη πρόοδο στην απονομή νέων συντάξεων μέσω του συστήματος «Άτλας», ωστόσο ζήτησε την μεταφορά προσωπικού για την εκκαθάρισή τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews» εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε τρεις παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της αποπληρωμής των αιτήσεων:

    1. Από την 1η Ιανουαρίου θα προστεθούν στο δυναμικό του e-ΕΦΚΑ 100 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στην έκδοση συντάξεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην απονομή των συντάξεων από τον πρώην ΟΓΑ, καθώς εκκρεμούν περισσότερες από 40.000 περιπτώσεις σε όλη την χώρα.
    2. Ένα μήνα αργότερα, εντός Φεβρουαρίου, θα προστεθούν στο δυναμικό για την έκδοση συντάξεων ακόμη 140 υπάλληλοι από διάφορες υπηρεσίες, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα αναλάβουν την διεκπεραίωση φακέλων συνταξιοδότησης.
    3. Σε όλους τους υπαλλήλους θα δοθεί επιπλέον αμοιβή στους μηνιαίους μισθούς τους ανάλογα με την παραγωγικότητα τους. Τα μέλη των ειδικών αυτών κλιμακίων θα μπορούν να απασχολούνται εκτός του ωραρίου εργασίας και των ωρών υπερωριακής απασχόλησης και κάθε μέλος θα δικαιούται μηνιαία αμοιβή υπό τον όρο της επίτευξης των ατομικών στόχων που έχουν καθοριστεί για κάθε μέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών θα καθοριστεί η επιπλέον αμοιβή.

    Στοκ «παλιών» συντάξεων

    Τα διαθέσιμα στοιχεία από το σύστημα «Άτλας», στο οποίο για πρώτη φορά δημοσιεύτηκε ο ακριβής αριθμός εκκρεμών αιτήσεων, έδειξαν για το Σεπτέμβριο ότι εκδόθηκαν διπλάσιες αιτήσεις περίπου 20.000 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες , ο αριθμός αυτός ξεπεράστηκε τον Οκτώβριο, φτάνοντας το 10μηνο τις 30.000, ενώ το Νοέμβριο παρά το γεγονός ότι οι δημόσιες υπηρεσίες είναι υπολειτουργούν λόγω της πανδημίας οι αιτήσεις που διεκπεραιώθηκαν ξεπερνούν τον αριθμό που είχε καταγραφεί το 2019.

    Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την αποπληρωμή των «παλιών» εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης μπορεί να επηρεαστεί μόνο από την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος έξαρσης το πρώτο τρίμηνο του 2021. Κι αυτό γιατί η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων απέχουν από τα καθήκοντα τους.

    Το πρώτο 9μηνο του 2020 ολοκληρώθηκε η επεξεργασία 109.552 εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων, δηλαδή 21.461 περισσότερα από το αντίστοιχο 9μηνο του 2019, όταν είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία 88.091 αιτημάτων συνταξιοδότησης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το πλήθος των συνταξιοδοτικών αιτημάτων που ολοκληρώνονται μηνιαίως αυξήθηκε από 9.756 αιτήσεις τον Σεπτέμβριο του 2019 σε 13.506 το Φεβρουάριο του 2020 (αύξηση 38,44%) πριν την έναρξη της πανδημίας του COVID19. Τους μήνες της πρώτης καραντίνας, δηλαδή το 3μηνο Μάρτιος – Μάιος η επεξεργασία νέων αιτήσεων μειώθηκε σημαντικά ενώ αυξήθηκε εκ νέου από τον Ιούνιο, για να φτάσει τον Σεπτέμβριο του 2020 σε υπερδιπλασιασμό, καθώς ολοκληρώθηκε η επεξεργασία 19.632 φακέλων, με την συμβολή και των ψηφιακών απονομών του συστήματος «ΑΤΛΑΣ». Συνολικά, στο πρώτο εννεάμηνο η αύξηση της ολοκλήρωσης των αιτημάτων ανέρχεται σε 24,36%.

     Με την έκδοση των κύριων συντάξεων και την ηλεκτρονική διασύνδεση των συστημάτων θα είναι ευκολότερη η αποπληρωμή των επικουρικών και των εφάπαξ και δεν θα χρειάζεται πλέον τρεις διαφορετικές υπηρεσίες να ασχολούνται με την περίπτωση ενός ασφαλισμένου.

    Πώς θα απονέμονται οι νέες συντάξεις

    Ωστόσο την ίδια στιγμή, οι νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση που υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι παρουσιάζουν  αυξητικές τάσεις από το 2017 που ιδρύθηκε ο e-ΕΦΚΑ, με το φαινόμενο να εμφανίζεται πιο έντονο το τετράμηνο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος του 2019 (αύξηση 18% – 9.174 περισσότερες νέες αιτήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018).

    Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν υποβληθεί 116.508 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη, έναντι 119.826 πέρσι, 116.107 το 2018 και 109.025 το 2017.  Οι αιτήσεις καταγράφονται με βάση την ημερομηνία υποβολής αντί της ημερομηνίας καταχώρησης στο πληροφοριακό σύστημα στο παρελθόν, καθώς στα τέλη του 2019 διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός αιτημάτων τα οποία δεν είχαν καταχωρηθεί.

    Για το 2020 γίνεται εκτίμηση με βάση τα δεδομένα του πρώτου εννεαμήνου του έτους και εκτιμάται  ότι  το πλήθος των νέων αιτήσεων κύριας σύνταξης θα ανέλθει περίπου στις 160.000 συνολικά.

    Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι το 85% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης να εκδίδεται ψηφιακά μέχρι το τέλος του 2021. Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης προτρέπει τους υποψήφιους συνταξιούχους να μην καταθέτουν άμεσα αιτήσεις για συνταξιοδότηση και να περιμένουν να ενταχθούν οι κλάδοι τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό της πλατφόρμας «Άτλας», προκειμένου να λάβουν ταχύτερα την σύνταξη τους. Μέσω της πλατφόρμας «Άτλας» θα καταργηθεί σταδιακά η προσκόμιση εγγράφων και δικαιολογητικών, καθώς αυτά θα αντλούνται ηλεκτρονικά μέσω της διασύνδεσης του e-ΕΦΚΑ με τους φορείς που τα εκδίδουν.

    Το χρονοδιάγραμμα έκδοσης των νέων συντάξεων έχει ως εξής:

    Φάση Α’: Στην πρώτη φάση που τέθηκε σε πλήρη παραγωγική λειτουργία στις 23 Ιουλίου 2020 εντάχθηκαν οι συντάξεις γήρατος των αγροτών και οι μεταβάσεις αιτία θανάτου (χηρείας). Αυτή τη στιγμή εντοπίζεται το οξύμωρο στον ΕΦΚΑ να έχουν εκδοθεί συντάξεις χηρείας που η αίτηση υποβλήθηκε το 2020 και να παραμένουν σε αναμονή αιτήσεις του 2018.

    Οι επόμενες τρεις φάσεις ψηφιακής έκδοσης των νέων συντάξεις έχουν σχεδιαστεί ως εξής:

    Φάση Β’: Συντάξεις Αναπηρίας και Γήρατος υγειονομικών με στόχο την παραγωγική λειτουργία από το Μάρτιο του 2021

    Φάση Γ’ : Συντάξεις Γήρατος μισθωτών, δημοσίου και μηχανικών με στόχο την παραγωγική λειτουργία από τον Ιούλιο του 2021

    Φάση Δ’ : Συντάξεις Γήρατος ελεύθερων επαγγελματιών, νομικών και εργαζομένων στον τύπο με στόχο την παραγωγική λειτουργία από τον Νοέμβριο του 2021.

    Σε κάθε μία από τις τέσσερις φάσεις περιλαμβάνεται το στάδιο του σχεδιασμού και της ανάπτυξης, το στάδιο της 3μηνης πιλοτικής λειτουργίας, το στάδιο της πλήρους παραγωγικής λειτουργίας και το στάδιο της ένταξης του μέγιστου δυνατού όγκου των εκκρεμών υποθέσεων. Με την έναρξη της πλήρους λειτουργίας κάθε φάσης, ο χρόνος απονομής της σύνταξης θα μειωθεί σε λίγα δευτερόλεπτα από την υποβολή της αίτησης.

    Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας μια τέτοια ψηφιοποίηση θα οδηγήσει αφενός στην καλύτερη οργάνωση και παρακολούθηση των δαπανών για συντάξεις και αφετέρου στον υπολογισμό του κόστους των παροχών τους.

    Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, μπορεί να συμβάλει ποικιλοτρόπως στην αποδοτικότερη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από: α) την ολοκλήρωση της ενοποίησης των κατακερματισμένων λειτουργιών των ασφαλιστικών φορέων, (β) τον προσδιορισμό περιπτώσεων υψηλού κινδύνου για εισφοροδιαφυγή, (γ) την ταχύτερη ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας και εν τέλει δ) την άμβλυνση των αναντιστοιχιών μεταξύ του επιπέδου εισφορών και παρεχόμενων υπηρεσιών των διαφορετικών ασφαλιστικών φορέων, τομέων ή κλάδων.

    Σημειώνεται ότι και στην έκθεση Πισσαρίδη για την οικονομικά, στις αλλαγές στο ασφαλιστικό που πρέπει να προωθηθούν επισημαίνονταν ότι είναι απαραίτητη η  επιτάχυνση της λειτουργικής ενοποίησης των σχετικών συστημάτων των ταμείων, ώστε να γίνεται πολύ γρηγορότερα και με αυτόματους μηχανισμούς η έκδοση συντάξεων και ταυτόχρονα να υπάρχει συνεχής πληροφόρηση στους εργαζόμενους για την ασφαλιστική τους θέση κατά τη διάρκεια τους εργασιακού τους βίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ξεκινά η νέα πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ»

    Οι αυξήσεις στις συντάξεις με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για πάνω από 30 έτη απασχόλησης

    Συντάξεις: Ψηφιακά η απονομή του 85% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση 



    ΣΧΟΛΙΑ