• ΑΓΟΡΕΣ

    Pantelakis Securities για Ideal Holdings: «Εκτίναξη» των αποτελεσμάτων στο εννεάμηνο – Δίκαιη τιμή τα 8,1 ευρώ ανά μετοχή

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος της Ideal Holdings

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος της Ideal Holdings


    Η Pantelakis Securities επισημαίνει ότι για το εννεάμηνο του έτους, τα proforma καθαρά κέρδη της Ideal Holdings εκτινάχθηκαν στα 22 εκατ. ευρώ από 12 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα (ή 13% υψηλότερα από την εκτίμηση της για 19,5 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της πρωτοφανούς ενοποίησης των κορυφαίων Attica Department Stores (ADS).

    Το μέσο σημείο αποτίμησης και δίκαιης αξίας για την Ideal Holdings είναι τα 388 εκατ. ευρώ ή 8,1 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή.

    «Η Ideal Holdings αντιμετώπισε ιδιαίτερα δύσκολη βάση σύγκρισης στον τομέα της βιομηχανίας μαζί με υψηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα. Οι οικονομικές καταστάσεις proforma βάσης για το 2022 δεν περιλαμβάνουν τη διακοπείσα δραστηριότητα της Three Cents, ενώ παράλληλα ενοποιούνται πλήρως οι εξαγορές του περασμένου έτους Netbull, Coleus Packaging και Byte Computers. Εξάλλου, η τελευταία εξαγορά ADS (που ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο) ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της για πρώτη φορά στο εννεάμηνο (από την 1η Ιανουαρίου), πράγμα που σημαίνει ότι τα proforma αποτελέσματα δεν είναι συγκρίσιμα με τα περσινά σε επίπεδο ομίλου», επισημαίνει η Παντελάκης Χρηματιστηριακή.

    «Ξεκινώντας από την ADS, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση στα 146 εκατ. ευρώ (6% beat), ενώ τα EBITDA εκτινάχθηκαν κατά 72% σε 16,6 εκατ. ευρώ (20% καλύτερα), γεγονός που υποδηλώνει τεράστια βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, δηλ. +3,9 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση σε 11,3% (+1,3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της εκτίμησης της χρηματιστηριακής). Υπενθυμίζεται ότι το περιθώριο EBITDA της ADS διαμορφώθηκε σε 9,9% στο πρώτο εξάμηνο.

    Με πιο θεαματικό τρόπο, τα καθαρά κέρδη “σκαρφάλωσαν’” στα 8,4 εκατ. ευρώ στο 9μηνο (καταρρίπτοντας τις προβλέψεις για 5,1 εκατ.), υποδηλώνοντας αύξηση πάνω από 2,3 φορές σε ετήσια βάση. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα καθαρά περιθώρια κέρδους έφτασαν το 5,7% (έναντι 3,7% που ήταν η εκτίμηση της PS). Συνολικά, λειτουργώντας ως τρίτος πυλώνας ανάπτυξης, η ADS αντιπροσωπεύει το 53%, 41% και 38% των συνολικών εσόδων, των EBITDA και των καθαρών κερδών της Ideal Holdings στο 9μηνο, αντίστοιχα», εξηγεί η Pantelakis.

    Οι πωλήσεις της βιομηχανικής μονάδας μειώθηκαν κατά 16% σε ετήσια βάση σε 58,4 εκατ. ευρώ (απώλεια 5%), αντικατοπτρίζοντας επίσης την επιβράδυνση της κατανάλωσης μπύρας. Ωστόσο, τα EBITDA του τμήματος αυξήθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση σε 17,1 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της Pantelakis κατά 14%, μετά από αύξηση του περιθωρίου EBITDA κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

    «Βάζοντας όλους τους τομείς μαζί, τα έσοδα της Ideal Holdings αυξήθηκαν κατά 2,1 φορές σε ετήσια βάση στα 274 εκατ. ευρώ (εντός των προβλέψεων), έναντι 130 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πριν ένα χρόνο, χάρη στην ενίσχυση της ενοποίησης της ADS κατά 146 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο πνεύμα, τα EBITDA του ομίλου σημείωσαν άλμα κατά 2,1 φορές σε ετήσια βάση στα 40,2 εκατ. ευρώ από 19,6 εκατ. ευρώ στο 9μηνο πέρυσι, με τα καθαρά κέρδη να εκτοξεύονται κατά 83% ή 10 εκατ. στα €22 εκατ. ευρώ.

    Σε πλήρως συγκρίσιμη βάση (δηλ. χωρίς ADS), το εννεάμηνο του 2023, τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 22% και 19% σε ετήσια βάση σε 25 εκατ. και 15,5 εκατ. ευρώ, ισχυρότερα έναντι των προσδοκιών μας, αντίστοιχα.

    Τέλος, η διοίκηση επανέλαβε την πρόβλεψή της για φέτος για τα pro forma EBITDA και κέρδη προ φόρων του ομίλου για 50 εκατ. και 40 εκατ. ευρώ και πλέον (σε παραγωγή πωλήσεων 385 εκατ.), τα οποία συγκρίνονται με τα δικά μας 55,4 εκατ. και 40,7 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον, βλέπουμε ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου το 2023 θα φθάσουν τα 29,8 εκατ. έναντι 15,4 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν», καταλήγει η Pantelakis Securities.

    Διαβάστε επίσης

    JPMorgan για ΟΠΑΠ: Μειώνει ελαφρώς την τιμή στόχο στα €19 – Παραμένει αγοραστής

    Εθνική: Πάνω από 36 εκατ. ευρώ προμήθειες θα πάρουν οι ανάδοχοι – Γιατί επελέγη η NBG Χρηματιστηριακή

    Eurobank Equities για ΟΠΑΠ: Σκληρός ανταγωνισμός και αδύναμα περιθώρια – Αφαιρεί τη μετοχή από τις κορυφαίες επιλογές της



    ΣΧΟΛΙΑ