• ΑΓΟΡΕΣ

    ΟΤΕ: Γιατί τα αποτελέσματα και το guidance δεν «έπεισαν» την αγορά

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    Με φανερή «αμηχανία» κινήθηκαν οι μετοχές του ΟΤΕ και στη συνεδρίαση της Παρασκευής 23/2 και έκλεισαν με πτώση -0,52%, παρότι προσπάθησε να κρατήσει το θετικό πρόσημο.

    Η πτώση ήρθε ως συνέχεια της αρνητικής απόδοσης κατά -2,66% στη συνεδρίαση της Πέμπτης 22/2, ημέρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 2023 και κυρίως οι κατευθυντήριες οδηγίες του 2024.

    Παρότι πολλοί αναλυτές στάθηκαν στα θετικά σημεία του guidance, η αγορά εστιάζει περισσότερο σε δύο reports που φάνηκαν λιγότερο ευνοϊκά στην μετοχή του ΟΤΕ.

    Το πρώτο αφορά τη ανάλυση της Eurobank Equities που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 22/2 και το έτερο την ανάλυση της J.P. Morgan που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 23/2.

    Η Eurobank Equities και ο Σταμάτης Δραζιώτης, επικεφαλής ανάλυσης της εγχώριας χρηματιστηριακής, διατήρησε τη σύσταση διακράτησης (hold) με τιμή-στόχο τα 15,10 ευρώ. Εκτιμά ότι η αύξηση κατά 6% περίπου σε ετήσια βάση στη συνολική αμοιβή των μετόχων του ΟΤΕ είναι αναμενόμενη και το μέγεθος της αύξησης είναι μάλλον μικρό για να οδηγήσει τη μετοχή υψηλότερα. «Δυσκολευόμαστε να δούμε καταλύτες εκτός από την πιθανή πώληση της Ρουμανίας το 2024, η οποία θα σήμαινε το τέλος της ετήσιας ταμειακής ρευστότητας των 20-30 εκατ. ευρώ που θα οδηγούσε σε εφάπαξ εξοικονόμηση φόρων που θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποδόσεις των μετόχων το 2025», εξηγεί ο Δραζιώτης.

    «Δεν είναι εύκολο να κατανοήσουμε γιατί η πληρωμή της ταμειακής ροής θα είναι στο 95% και όχι 100%, ειδικά δεδομένου του υπομοχλευμένου ισολογισμού του ΟΤΕ. Η πολιτική επιστροφής μετρητών μας φαίνεται υπερβολικά συντηρητική, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι ο καθαρός δανεισμός έχει πράγματι μειωθεί κατά 131 εκατ. ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια. Συνολικά, η είδηση σχετικά με την επιστροφή μετρητών είναι μάλλον ουδέτερη κατά την άποψή μας και δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε εκ νέου αξιολόγηση των μετοχών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι:

    1) υπάρχουν άλλες ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες με υψηλότερες ταμειακές αποδόσεις που προσφέρονται (π.χ. ΟΠΑΠ, Jumbo),

    2) αρκετές άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες προσφέρουν επίσης απόδοση σε υψηλό μονοψήφιο ή υψηλότερο ποσοστό (π.χ. DT, BT)», επισημαίνει ο επικεφαλής ανάλυσης της χρηματιστηριακής.

    Η J.P. Morgan και ο Akhil Dattani επίσης διατήρησαν την ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή του Οργανισμού, αλλά με τιμή στόχο στα 17,50 ευρώ ανά μετοχή. Το στοιχείο που δεν «άρεσε» στον Dattani είναι ότι παρά τις χαμηλότερες επενδύσεις, οι προβλέψεις για τις καθαρές ταμειακές ροές είναι λίγο «χλιαρές» στα 470 εκατ. ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από την δική της εκτίμηση στα 492 εκατ. ευρώ. Αυτό αντανακλά την αναμενόμενη αύξηση της φορολογίας σε μετρητά. Επίσης, η αμοιβή των μετόχων είναι 450 εκατ. ευρώ και αποτελούνται από μερίσματα 297 εκατ. και μετοχές 153 εκατ. ευρώ για buyback μετοχών.

    Ο Dattani, αναφορικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για το 2024 αναφέρει ότι o OTE αναμένει κεφαλαιουχικές επενδύσεις στα 610 με 620 εκατ. ευρώ (εκτίμηση της JPM στα 677 εκατ. ευρώ, Bloomberg consensus στα 675 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία δεν σκοπεύει να επιταχύνει το ρυθμό κατασκευής οπτικών ινών σε σχέση με το 2023. Παρά τον όγκο των χαμηλότερων επενδύσεων, οι προβλέψεις για τις ταμειακές ροές είναι λίγο πιο ήπιες στα 470 εκατ. ευρώ (εκτίμηση JPM 492 εκατ. ευρώ). Αυτό αντανακλά την αναμενόμενη αύξηση της φορολογίας σε μετρητά έως και 70 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την τρέχουσα εκτίμηση της JPM για 150 εκατ. ευρώ.

    Ο ΟΤΕ προβλέπει επίσης αμοιβές για τους μετόχους ύψους 450 εκατ. ευρώ (εκτίμηση της JPM 450 εκατ. ευρώ) που αποτελείται από μερίσματα ύψους 297 εκατ. ευρώ και επαναγορές μετοχών ύψους 153 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα είναι σύμφωνο με την εκτίμηση των αναλυτών του Bloomberg στα 0,70 ευρώ ανά μετοχή.

    Άλλα σημεία με σημασία που σημειώνει ο Dattani είναι ότι τα έσοδα θα συνεχίσουν να αυξάνονται παρά τις πιέσεις που δέχονται τα έσοδα χονδρικής και η αύξηση των λειτουργικών κερδών, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τα έσοδα, λόγω των τιμών της ενέργειας που έχουν αντισταθμιστεί υψηλότερα από το 2023.

    Οι πιθανές αλλαγές στις εκτιμήσεις του consensus είναι ότι το Capex πιθανότατα θα μειωθεί προς την κατεύθυνση των κατευθυντήριων οδηγιών, ενώ τα EBITDA αναμένεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερα λόγω των υψηλότερων λειτουργικών εξόδων. Αναμένεται επίσης ότι οι φόροι σε μετρητά θα είναι υψηλότεροι σε σχέση με το 2023.

    Διαβάστε επίσης

    J.P. Mοrgan για ΟΤΕ: «Χλιαρές» οι επιδόσεις και οι προβλέψεις για τις ταμειακές ροές – Ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή

    NBG Securities για ΟΤΕ: Βελτιώνονται οι αμοιβές των μετόχων – Τιμή στόχος €18,8 και σύσταση outperform

    Ο ΟΤΕ, η Eurobank Equities και η μεγάλη πτώση της μετοχής



    ΣΧΟΛΙΑ