• ΑΓΟΡΕΣ

    J.P. Mοrgan για ΟΤΕ: «Χλιαρές» οι επιδόσεις και οι προβλέψεις για τις ταμειακές ροές – Ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    Η άποψη της J.P. Morgan και του Akhil Dattani είναι ότι παρά τις χαμηλότερες επενδύσεις, οι προβλέψεις για τις καθαρές ταμειακές ροές είναι λίγο «χλιαρές» στα 470 εκατ. ευρώ (εκτίμηση της JPM 492 εκατ. ευρώ). Αυτό αντανακλά την αναμενόμενη αύξηση της φορολογίας σε μετρητά. Επίσης, η αμοιβή των μετόχων είναι 450 εκατ. ευρώ και αποτελούνται από μερίσματα 297 εκατ. και μετοχές 153 εκατ. ευρώ για buyback μετοχών.

    Ο Dattani, αναφορικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για το 2024 αναφέρει ότι o OTE αναμένει κεφαλαιουχικές επενδύσεις στα 610 με 620 εκατ. ευρώ (εκτίμηση της JPM στα 677 εκατ. ευρώ, Bloomberg consensus στα 675 εκατ. ευρώ).

    Η εταιρεία δεν σκοπεύει να επιταχύνει το ρυθμό κατασκευής οπτικών ινών σε σχέση με το 2023. Παρά τον όγκο των χαμηλότερων επενδύσεων, οι προβλέψεις για τις ταμειακές ροές είναι λίγο πιο ήπιες στα 470 εκατ. ευρώ (εκτίμηση JPM 492 εκατ. ευρώ). Αυτό αντανακλά την αναμενόμενη αύξηση της φορολογίας σε μετρητά έως και 70 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την τρέχουσα εκτίμηση της JPM για 150 εκατ. ευρώ.

    Ο ΟΤΕ προβλέπει επίσης αμοιβές για τους μετόχους ύψους 450 εκατ. ευρώ (εκτίμηση της JPM 450 εκατ. ευρώ) που αποτελείται από μερίσματα ύψους 297 εκατ. ευρώ και επαναγορές μετοχών ύψους 153 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα είναι σύμφωνο με την εκτίμηση των αναλυτών του Bloomberg στα 0,70 ευρώ ανά μετοχή.

    Άλλα σημεία με σημασία που σημειώνει ο Dattani είναι ότι τα έσοδα θα συνεχίσουν να αυξάνονται παρά τις πιέσεις που δέχονται τα έσοδα χονδρικής και η αύξηση των λειτουργικών κερδών, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τα έσοδα, λόγω των τιμών της ενέργειας που έχουν αντισταθμιστεί υψηλότερα από το 2023.

    Οι πιθανές αλλαγές στις εκτιμήσεις του consensus είναι ότι το Capex πιθανότατα θα μειωθεί προς την κατεύθυνση των κατευθυντήριων οδηγιών, ενώ τα EBITDA αναμένεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερα λόγω των υψηλότερων λειτουργικών εξόδων. Αναμένεται επίσης ότι οι φόροι σε μετρητά θα είναι υψηλότεροι σε σχέση με το 2023.

    Πιο αναλυτικά, η άποψη της JPM είναι:

    (1) Τα έσοδα των 930 εκατ. είναι 4,5% πάνω από το consensus με αύξηση κατά +5,1% σε ετήσια βάση (3ο τρίμηνο -2,6%), λόγω της Ελλάδας +5% σε ετήσια βάση (3ο τρίμηνο 2,2%) και της Ρουμανίας +6,2% σε ετήσια βάση (3ο τρίμηνο: -7,4%). Η τελευταία περιλαμβάνει τα έσοδα έργων ICT που δεν αναμένεται να επαναληφθούν, εξαιρουμένων των οποίων τα ρουμανικά έσοδα θα είχαν σημειώσει ελαφρά μείωση.

    (2) Το προσαρμοσμένο EBITDAaL στα 341 εκατ. είναι 0,6% πάνω από τα 339 εκατ. του consensus και +2,8% σε ετήσια βάση (γ’ τρίμηνο -1,5%). Στο μείγμα, στα EBITDA από Ελλάδα, η αύξηση επιταχύνθηκε σε +1,6% (γ΄ τρίμηνο +0,7%) και τα EBITDA της Ρουμανίας ήταν 4,1 εκατ.

    (3) Οι ελληνικοί δείκτες σταθερής τηλεφωνίας ήταν σταθεροί με καθαρές προσθήκες οπτικών ινών +20 χιλ. (3ο τρίμηνο: +11 χιλ.) και τις καθαρές προσθήκες καρτοκινητής τηλεφωνίας +43 χιλ. (3ο τρίμηνο: +35 χιλ.).

    (4) Οι ταμειακές ροές των μετόχων στα 116 εκατ. ευρώ είναι σύμφωνες με τις εκτιμήσεις της JPM στα 114 εκατ. αλλά με μείωση κατά -24% σε ετήσια βάση λόγω της υψηλότερης καταβληθείσας φορολογίας ύψους 59 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Επίδομα παιδιού: Ανοίγει την Δευτέρα 26/2 η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

    ΟΤΕ: Πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών ποσού 153 εκατ. ευρώ

    Moderna: Κέρδη-έκπληξη στα $217 εκατ. το δ’ τρίμηνο – Τι σχεδιάζει για το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ