• ΑΓΟΡΕΣ

    Ο ΟΤΕ, η Eurobank Equities και η μεγάλη πτώση της μετοχής

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    H μετοχή του ΟΤΕ μάλλον δεν «έπεισε» την αγορά και τους διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς μετά τα αποτελέσματα και το φετινό guidance, έκλεισε με πτώση 2,66%, με όγκο πράξεων σχεδόν 712.000 τεμάχια, συνολικής αξίας λίγο κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ.

    Η Eurobank Equities και ο επικεφαλής ανάλυσης, Σταμάτης Δραζιώτης, ήταν οι μόνοι από τους αναλυτές που εξέφρασαν την άποψη ότι, παρά τη χαμηλή αποτίμηση του ΟΤΕ, το μέρισμα που ανακοινώθηκε δεν μπορεί να οδηγήσει σε re-rating τη μετοχή και επεσήμαναν την έλλειψη ανοδικών καταλυτών, πλην της πώληση της Ρουμανίας.

    «Δυσκολευόμαστε να δούμε καταλύτες εκτός από την πιθανή πώληση της Ρουμανίας το 2024, η οποία θα σήμαινε το τέλος της ετήσιας ταμειακής ρευστότητας των 20-30 εκατ. ευρώ που θα οδηγούσε σε εφάπαξ εξοικονόμηση φόρων που θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποδόσεις των μετόχων το 2025», εξηγεί ο Δραζιώτης.

    Διατήρησε την τιμή στόχο των 15,10 ευρώ με σύσταση διακράτησης (hold) και εκτιμά ότι η αύξηση κατά 6% περίπου σε ετήσια βάση στη συνολική αμοιβή των μετόχων του ΟΤΕ είναι ευρέως αναμενόμενη και το μέγεθος της αύξησης είναι μάλλον μικρό για να οδηγήσει τη μετοχή υψηλότερα.

    «Δεν είναι εύκολο να κατανοήσουμε γιατί η επιστροφή ταμειακών ροών θα είναι στο 95% και όχι 100%, ειδικά δεδομένου του υπομοχλευμένου ισολογισμού του ΟΤΕ.

    Η πολιτική επιστροφής μετρητών μας φαίνεται υπερβολικά συντηρητική, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι ο καθαρός δανεισμός έχει πράγματι μειωθεί κατά 131 εκατ. ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια.

    Συνολικά, η είδηση σχετικά με την επιστροφή μετρητών είναι μάλλον ουδέτερη κατά την άποψή μας και δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε εκ νέου αξιολόγηση των μετοχών.

    Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι:

    1) υπάρχουν άλλες ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες με υψηλότερες ταμειακές αποδόσεις που προσφέρονται (π.χ. ΟΠΑΠ, Jumbo),

    2) αρκετές άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες προσφέρουν επίσης απόδοση σε υψηλό μονοψήφιο ή υψηλότερο ποσοστό (π.χ. DT, BT)»,επισημαίνει ο επικεφαλής ανάλυσης της χρηματιστηριακής.

    Αναφορικά με την αποτίμηση του οργανισμού, οι μετοχές έχουν σε μεγάλο βαθμό απομειώσει το ρίσκο, αλλά η πρόσφατη απόδοση της μετοχής του ΟΤΕ ήταν απογοητευτική.

    Ο τίτλος του ΟΤΕ αποτιμάται με 4,7 φορές τον δείκτη EV/EBITDA για φέτος και έκπτωση περίπου 20% έναντι του τομέα στην ΕΕ.

    Στην τρέχουσα τιμή της μετοχής, η μετοχή διαπραγματεύεται με περίπου 8% ταμειακή απόδοση, υποδηλώνοντας περιορισμένο καθοδικό κίνδυνο.

    Για το 2024,εκτιμά ότι θα είναι ένα έτος ανάπτυξης, αν και κάτω από 1% σε επίπεδο EBITDAaL. «Για το 2024 υπάρχουν πολλά κινούμενα μέρη για την κερδοφορία.

    Η υποκείμενη ανάπτυξη στα σταθερά είναι έτοιμη να βελτιωθεί χάρη στις επιδράσεις βάσης, τις πρωτοβουλίες για την αύξηση του μέσου εσόδου ανά χρήση (ARPU) και την εφαρμογή των ICT. Από την πλευρά του κόστους, η εξοικονόμηση προσωπικού φαίνεται ότι θα αντισταθμίσει εν μέρει την αύξηση από τις τιμές της ενέργειας, καθώς ο ΟΤΕ, σε αντίθεση με την περίπτωση άλλων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών της ΕΕ, είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος ενέργειας το 2024 λόγω των αντισταθμιστικών συμβολαίων.

    Συνολικά, πιστεύουμε ότι ο ΟΤΕ θα μπορούσε να επιτύχει αύξηση των EBITDAaL κατά 10 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, που αντιστοιχεί σε +0,6% σε ετήσια βάση», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης

    Τσαμάζ (ΟΤΕ): Αντέχουμε στις προκλήσεις – Τι είπε για τον ανταγωνισμό και τη Nova

    ΟΤΕ: Οι πρώτες αντιδράσεις από πέντε οίκους για αποτελέσματα και guidance

    ΟΤΕ: Ενισχυμένα έσοδα και EBITDA το 2023 – Κέρδη 531,7 εκατ. – Μέρισμα €0,71 ανά μετοχή, αυξημένο 23%



    ΣΧΟΛΙΑ