ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θετική παραμένει η Optima bank για τη Jumbo ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου 2026, διατηρώντας τη σύσταση Buy (αγορά) και την τιμή στόχο στα 33,40 ευρώ, έναντι τιμής μετοχής 25,06 ευρώ στις 21 Σεπτεμβρίου. Το εκτιμώμενο περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 33,3%.
Στην έκθεση «1H26 results preview: Revenue Growth Continues, Profitability Remains Solid», με ημερομηνία 22 Σεπτεμβρίου 2026, οι αναλυτές Νέστορας Κάτσιος και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος εκτιμούν ότι η Jumbo θα παρουσιάσει ένα ακόμη ισχυρό εξάμηνο, με αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας, παρά τις πιέσεις που προκαλούν το γεωπολιτικό περιβάλλον και οι διακυμάνσεις στο ενεργειακό και μεταφορικό κόστος.
EBITDA 171,7 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο
Η Jumbo έχει ήδη γνωστοποιήσει αύξηση πωλήσεων περίπου 4% στο πρώτο εξάμηνο, επίδοση που κινείται κοντά στις εκτιμήσεις της Optima.
Η χρηματιστηριακή προβλέπει έσοδα 517,2 εκατ. ευρώ, έναντι 497,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα μικτά κέρδη αναμένεται να αυξηθούν στα 276,8 εκατ. ευρώ.
Το μικτό περιθώριο εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει οριακά στο 53,5% από 53,9%, κυρίως λόγω της αυξανόμενης συνεισφοράς των δραστηριοτήτων franchise, οι οποίες λειτουργούν με χαμηλότερα περιθώρια. Τα EBITDA προβλέπονται στα 171,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,8%, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτιμώνται στα 121 εκατ. ευρώ, με άνοδο 3,3%.
Ισχυρό οκτάμηνο με οδηγό Ελλάδα και Βουλγαρία
Η εικόνα των πωλήσεων παρέμεινε θετική και μετά το τέλος του εξαμήνου. Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν περίπου 6%, ενώ μόνο τον Αύγουστο κατέγραψαν άνοδο 9%.
Σε επίπεδο αγορών, η Ελλάδα εμφάνισε αύξηση περίπου 8%, η Κύπρος 6% και η Βουλγαρία 14%, ενώ η Ρουμανία παρέμεινε αρνητική, με πτώση περίπου 5%. Η Optima επισημαίνει ότι το λειτουργικό περιβάλλον εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και των μεταβολών στα κόστη ενέργειας και μεταφορών.
Discount έναντι ανταγωνιστών
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Optima παραμένει η αποτίμηση. Η Jumbo διαπραγματεύεται στις 10,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2026, έναντι μέσου όρου 13,2 φορές για τον συγκρίσιμο κλάδο, κάτι που συνεπάγεται discount περίπου 20,5%.
Παράλληλα, η αποτίμηση βρίσκεται ελαφρώς χαμηλότερα και από τον δεκαετή μέσο όρο της Jumbo, που διαμορφώνεται στις 10,8 φορές. Η Optima θεωρεί ότι η συγκεκριμένη έκπτωση δεν δικαιολογείται, δεδομένων του ανθεκτικού επιχειρηματικού μοντέλου, της συντηρητικής στρατηγικής και του ισχυρού ισολογισμού του ομίλου.
Διανομές 2,20 ευρώ ανά μετοχή το 2026
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στις αποδόσεις προς τους μετόχους. Η Jumbo διένειμε έκτακτη καταβολή 0,50 ευρώ ανά μετοχή τον Μάρτιο και τακτικό μέρισμα 0,70 ευρώ τον Ιούλιο, ενώ έχει ανακοινώσει επιπλέον έκτακτη διανομή 1 ευρώ ανά μετοχή για τον Νοέμβριο.
Οι συνολικές διανομές του 2026 αναμένεται επομένως να φτάσουν τα 2,20 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχούν σε απόδοση περίπου 8,8%. Η Optima εκτιμά ότι η ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών, ο ισολογισμός χωρίς δανεισμό και η υψηλή ρευστότητα επιτρέπουν στη Jumbo να διατηρήσει ελκυστικές αποδόσεις προς τους μετόχους και τα επόμενα χρόνια.
Το franchise ανοίγει νέες αγορές
Η χρηματιστηριακή ξεχωρίζει επίσης την επέκταση του δικτύου franchise σε νέες διεθνείς αγορές ως πρόσθετο μοχλό ανάπτυξης. Η στρατηγική αυτή απαιτεί περιορισμένα κεφάλαια και μειώνει τον κίνδυνο εκτέλεσης, αν και μπορεί να ασκήσει κάποια πίεση στο μικτό περιθώριο.
Παράλληλα, η Optima θεωρεί θετική για τους ευρωπαϊκούς λιανεμπόρους την απόφαση της ΕΕ να καταργήσει την απαλλαγή από τελωνειακούς δασμούς για εισαγωγές χαμηλής αξίας και να εισαγάγει τέλος διαχείρισης για μικρά δέματα από διαδικτυακές πλατφόρμες εκτός ΕΕ, εξέλιξη που εκτιμά ότι μπορεί να οδηγήσει σε πιο ισορροπημένους όρους ανταγωνισμού.
Διαβάστε επίσης:
Jumbo: Στήνεται το πρώτο κατάστημα στον Καναδά – Το «Coming Soon» στο Τορόντο
Wall Street: Τέλος στο τεχνολογικό ράλι καθώς ανεβαίνει ξανά το πετρέλαιο
Eurobank Equities για Σαράντης: Μείωση τιμής στόχου στα 15,10 ευρώ – Γιατί «μεταθέτει» την ανάκαμψη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Υπογράφει συμφωνία συνεργασίας με τον Διεθνή Αερολιμένα του Κάλγκαρι (YYC)
- Καύσιμα: Νέο κύμα ανατιμήσεων σαρώνει την Ευρώπη, άνοδος 23,8% τον Αύγουστο – Στο επίκεντρο και η Ελλάδα (πίνακες)
- Βρετανία: Εκτοξεύτηκε ο δανεισμός στις 77,3 δισ. λίρες – Πιέσεις στον Μπέρναμ για μέτρα στήριξης πριν τον προϋπολογισμό
- Ντόρα Μπακογιάννη: «Να ξεκαβαλικέψουν οι αλαζόνες υπουργοί»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.