• ΑΓΟΡΕΣ

    Oι χαμένοι του Nasdaq: Ποιοι έμειναν έξω από το πάρτι των 5 τρισ. δολαρίων

    Masayoshi Son (SoftBank), Cathie Wood (ARKK)

    Masayoshi Son (SoftBank), Cathie Wood (ARKK)


    Όταν οι περισσότεροι επενδυτές είχαν στραμμένο το βλέμμα τους σε σίγουρα στοιχήματα, αυτοί είδαν μια ευκαιρία στην καινοτόμα τεχνολογία, παρά τις επικρίσεις και τις προειδοποιήσεις για φούσκα. Η προφητεία για την επενδυτική φρενίτιδα στην Τεχνητή Νοημοσύνη εκπληρώθηκε το α’ εξάμηνο του 2023, αυτοί όμως έμειναν εκτός του πάρτι.

    Ο Nasdaq 100 στο κλείσιμο του εξαμήνου έκλεισε με κέρδη 5 τρισ. δολάρια, ένα ρεκόρ 40ετίας κι ένα άλμα άνω του 30% στην κεφαλαιοποίησή τους.

    Δύο, όμως από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των νέων τεχνολογιών έχασαν το ράλι.

    Κάθι Γουντ

    Η Κάθι Γουντ πήρε μία ριψοκίνδυνη απόφαση να εγκαταλείψει τη μετοχή της Nvidia τον περασμένο Φεβρουάριο. Θεώρησε όπως είπε μεταγενέστερα σε συνέντευξή της στο Bloomberg ότι η εταιρεία είχε έντονο ανταγωνισμό και η αποτίμησή της μετοχής της ήταν «πολύ ακριβή».

    Λίγες εβδομάδες μετά, η Nvidia, η εταιρεία κατασκευής τσιπ για επεξεργαστές συνέχισε το ξέφρενο ράλι της και κατέκτησε την 6η θέση στο club του 1 τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση.

    Τον Φεβρουάριο, η μετοχή της Nvidia ήταν στα 200 δολάρια, ενώ την τελευταία ημέρα του Ιουνίου, στο κλείσιμο του εξαμήνου, εκτοξεύτηκε στα 408 δολάρια, σε ένα ράλι κατά 189%.

    Αν και η Γουντ δεν παραδέχθηκε ποτέ ότι έκανε κάποιο λάθος στις επιλογές της, η μετέπειτα κίνησή της να μπει σε μετοχές της Meta και της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., έδειξε σύμφωνα με τους αναλυτές μια προσπάθεια να καλύψει τις απώλειες από τη μετοχή της Nvidia.

    H Meta όταν αποφάσισε να μπει η Γουντ είχε κάνει ήδη ένα ράλι κατά 120%, τροφοδοτούμενο από τη φρενίτιδα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. κατέγραψε μία εντυπωσιακή επίδοση τον Ιούνιο, έκλεισε όμως το εξάμηνο με ένα ράλι κατά 37%, αναντίστοιχο της δυναμικής της Nvidia.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά την ελεύθερη πτώση του 2022, με το εμβληματικό αμοιβαίο κεφάλαιο της ARKK, το Ark Innovation ETF  να καταρρέει κατά 67%, η ανάκαμψη της μέχρι τον Ιούνιο άγγιξε το 38%, υψηλότερο από τη μέση άνοδο του Nasdaq. Έχασε όμως την μεγάλη ευκαιρία να καλύψει το χαμένο έδαφος από την βουτιά του προηγούμενου έτους.

    Μασαγιόσι Σον

    Πριν έξι χρόνια, η Softbank ευελπιστούσε να γίνει το μεγαλύτερο ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο στον χώρο της τεχνολογίας. Το 2018, ο Διευθύνων Σύμβουλος Μασαγιόσι Σον είχε αναφερθεί στον στόχο της επιχείρησης: «Δεν κάνουμε απερίσκεπτα επενδύσεις, επικεντρωνόμαστε σε έναν στόχο: την Τεχνητή Νοημοσύνη».

    Έκτοτε, η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να πετύχει τους στόχους που υποσχέθηκε. Πούλησε τη μετοχή της Nvidia το 2019, μη μπορώντας να υπολογίσει την εκτόξευση της μετοχής της τέσσερα χρόνια αργότερα.

    Όμως πέτυχε ένα παράδοξο: οι επενδύσεις που έκανε δεν κατάφεραν σε καμία περίπτωση να την τοποθετήσουν στη πρώτη γραμμή των μεγαλοεπενδυτών της Τεχνητής Νοημοσύνης.

    Κι όμως υπηρέτησε δυναμικά το στόχο που έθεσε ο Μασαγιόσι: πάνω από 140 δισ. δολάρια δαπανήθηκαν σε 400 –κυρίως- νεοφυείς επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια.

    Όταν όμως ήρθε η ώρα ενός ανεπάντεχου ράλι που διέψευσε και τους πιο κορυφαίους αναλυτές της Wall Street, η SoftBank έμεινε έξω από την πόρτα, παλεύοντας τώρα να βρει τρόπους να ξαναμπεί στο παιχνίδι και να προλάβει ότι μπορέσει.

    Μία προβληματική κίνηση ήταν ότι επένδυσε σε πάνω από 26 νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, των οποίων η αξία των οποίων δεν ξεπερνάει το 1 δις. δολάρια.

    Οι ανταγωνιστές της SoftBank, funds όπως Coatue, Lightspeed και Tiger Global Management, την ίδια περίοδο επένδυσαν σε εταιρείες των οποίων η αξία είναι πολλών δισεκατομμυρίων.

    Ο Σον δεσμεύτηκε μέσα στον Ιούνιο, στην ετήσια συνέλευση της εταιρείας να μπει και πάλι η εταιρεία δυναμικά στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

    Η αστοχία του εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι το πάρτι της Τεχνητής Νοημοσύνης αποδείχθηκε ιδιαίτερα exclusive με τους κολοσσούς να κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος και τις νεοφυείς, στις οποίες στόχευε ο Σον να μην κερδίζουν τελικά πολλά.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Ιστορικά υψηλά για Jumbo και Aegean, πάρτι στην Πειραιώς, με +9% το Ιατρικό, +6,3% η Lamda

    Joachim Nagel: Η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ έχει ακόμη δρόμο

    Natixis: Η νίκη Μητσοτάκη «κλειδώνει» την επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ