• ΑΓΟΡΕΣ

    Natixis: Η νίκη Μητσοτάκη «κλειδώνει» την επενδυτική βαθμίδα

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ


    H γαλλική τράπεζα Natixis επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 εύκολα και αυτή η εκλογική νίκη θα ξεκλειδώσει την επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα.

    «Από τον Ιούλιο του 2019, η Ελλάδα κυβερνάται από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και ο αρχηγός του κόμματος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά από μια τετραετή θητεία, το ελληνικό κοινοβούλιο επρόκειτο να ανανεωθεί και μια πρώτη ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 2023. Η εκλογική νίκη του Μαΐου και του Ιουνίου ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα βάσει των δημοσκοπήσεων και δεν αποτελεί έκπληξη αλλά η νίκη Μητσοτάκη μπορεί να αποτελεί το τελικό βήμα πριν από την επιστροφή της Ελλάδας στο κλαμπ των χωρών της επενδυτικής βαθμίδας», επισημαίνουν οι Jesus Castillo και Théophile Legrand.

    «Μια αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας θα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποιοτικό άλμα, καθιστώντας και πάλι τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για επενδύσεις στα υψηλότερης ποιότητας χαρτοφυλάκια ομολόγων. Δεδομένης της σημερινής δομής του ελληνικού δημοσίου χρέους και παρά τον ακόμα υψηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ, εμείς πιστεύουμε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να προσφέρουν ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις από πλευράς επενδύσεων και διαφοροποίησης», προβλέπουν οι Castillo και Legrand.

    Πέραν της πολιτικής σταθερότητας, το εκλογικό αποτέλεσμα ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές αναβαθμίσεις της αξιολόγησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Αφού έφτασε σε επίπεδο χρεοκοπίας, η αξιολόγηση σταδιακά ανέκαμψε και τώρα είναι μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα μεταξύ των κυριότερων οίκων αξιολόγησης.

    Η επενδυτική βαθμίδα (IG) μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους μετά από αναβάθμιση της αξιολόγησης από τον οίκο της S&P στις 20 Οκτωβρίου. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει σταθερά την αξιολόγηση της Ελλάδας από το 2016, με μέσο ρυθμό μιας αναβάθμισης ανά έτος.

    Επί του παρόντος, η χώρα Ελλάδα αξιολογείται από τη Moody’s με Ba3 σταθερό, BB+ σταθερό από τη Fitch και ΒΒ+ θετικό από την S&P, πράγμα που σημαίνει ότι με μια περαιτέρω αναβάθμιση από τον οίκο της Fitch ή της S&P, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από το 2011.

    Μετά τις εκλογές του Μαΐου, οι αγορές ομολόγων έλαβαν υπόψη τους γρήγορα την αναβάθμιση, καθώς το ελληνικό δεκαετές αυξήθηκε σε σχέση με το ιταλικό δεκαετές και το spread κινήθηκε σε -49 μ.β., αρνητικό επίπεδο ρεκόρ. Το τρέχον spread είναι στα επίπεδα των -40 μ.β. και στις 125 μ.β. έναντι του γερμανικού δεκαετούς, επίδοση που είναι η χαμηλότερη από τα τέλη του 2021.

    Τα ελληνικά ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα σε χαμηλότερα επίπεδα από την Ιταλία, παρότι ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ της είναι υψηλότερος. Επίσης, όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης εξακολουθούν να αξιολογούν την Ελλάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και ο δείκτης του χρέους ως προς το ΑΕΠ είναι ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη.

    Ο δείκτης του χρέους είναι ακόμη υψηλότερος στην Ελλάδα αλλά το ύψος του ανεξόφλητου ποσού των ομολόγων για την Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερο. Για παράδειγμα, ο δείκτης του εμπορεύσιμου χρέους προς το συνολικό χρέος (συνολικό χρέος στα 356 δισ. ευρώ το 2022) είναι μόνο 23% για την Ελλάδα, ενώ είναι περίπου 66% για την Ιταλία με συνολικό χρέος 2.812 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2023.

    «Το ελληνικό χρέους είναι στα χέρια του δημόσιου τομέα, όπως π.χ. ο ESM και ο EFSF. Ως αποτέλεσμα, τα ελληνικά ομόλογα είναι πιο σπάνια στην αγορά των ομολόγων και είναι πολύ λιγότερα σε διαπραγμάτευση στις αγορές. Επιπλέον, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές αξιολόγησης είναι πιθανώς πιο σημαντικές από την απόλυτη αξιολόγηση της χώρας. Συνεπώς, η Ελλάδα είναι πιθανό να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα φέτος, ενώ από την άλλη εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s η Ιταλία», συμπεραίνουν οι Castillo και Legrand της Natixis.

    Διαβάστε επίσης:

    Deutsche Bank: Πρωταθλήτρια σε αποδόσεις η αγορά μετοχών της Αθήνας στο α’ εξάμηνο

    Χρηματιστήριο: Το momentum είναι με τις τράπεζες, με το δεξί στο β’ εξάμηνο

    Ebury: Σφιχτή διαπραγμάτευση για τα νομίσματα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προειδοποιούν τις αγορές για περαιτέρω σύσφιξη

     



    ΣΧΟΛΙΑ