• ΑΓΟΡΕΣ

    Nvidia: Άγγιξε το 1 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση

    • NewsRoom
    Jen Hsun Huang, CEO της Nvidia. Πηγή: Wikicommons

    Jen Hsun Huang, CEO της Nvidia. Πηγή: Wikicommons


    Ένα εντυπωσιακό ρεκόρ πέτυχε η εταιρεία παραγωγής τσιπ Nvidia την Τετάρτη, αγγίζοντας το 1 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, λίγο μετά το άνοιγμα της Wall Street.

    Το εντυπωσιακό ράλι της εταιρείας κατά 166% μέσα στο 2023, εκτόξευσε τη μετοχή της εταιρείας από τα 140 δολάρια στα 390 δολάρια μέσα σε λίγους μήνες, με την εταιρεία να είναι έτοιμη να μπει στο κλειστό club των αμερικανικών κολοσσών με χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 τρισ. δολαρίων, στο οποίο έχουν καταφέρει λιγότερο από 10 εταιρείες στο σύνολο να μπουν.

    To στοίχημα του 1 τρισ.

    Οι μετοχές της θα πρέπει να κλείσουν στα 404,858 δολάρια ή υψηλότερα για να εδραιώσει η εταιρεία την κεφαλαιοποίησή της στο 1 τρις δολαρίων, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Η μετοχή διαπραγματευόταν πάνω από τα 405 δολάρια στο άνοιγμα της Τρίτης.

    Τα χρόνια της πανδημίας αυτό το club είχε περισσότερες εταιρείες, πριν αρκετές εξ’ αυτών δεχτούν καίριο πλήγμα από την αλματώδη αύξηση των επιτοκίων και το συνεπακόλουθο sell off, με πολλές από αυτές να χάσουν σημαντικό μερίδιο της κεφαλαιοποίησής τους. Και πάλι, ελάχιστες ήταν αυτές που άγγιξαν αυτά τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της Apple, της Alphabet, της Amazon και της Microsoft.

    Η επιτυχία του ChatGPT του OpenAI, που κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγους μήνες, ώθησε τους επενδυτές να ποντάρουν τα χρήματα τους σε οποιαδήποτε τεχνολογία στηρίζει την τεχνητή νοημοσύνη, με την Nvidia να βρίσκεται στην κορυφή αυτής της μεγάλης λίστας.

    Τα τσιπ της που χρησιμοποιούνται από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, την καθιστούν το πιο δημοφιλές όνομα για υλικό και τεχνογνωσία.

    Η Nvidia βρίσκεται «στην πρώτη θέση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Zeno Mercer, αναλυτής της ROBO Global. «Πραγματικά παρέχει την τεχνολογία που απαιτείται για την εξυπηρέτηση αυτού του κύματος καινοτομίας και χρήσης».

    Η νέα αγαπημένη επένδυση της Wall Street

    Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε μια πρόβλεψη πωλήσεων 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο, εκτινάσσοντας τους στόχους της Wall Street και αυξάνοντας την αξία της κατά 184 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα.

    Η Nvidia ιδρύθηκε το 1993 από τον Τζένσενγκ Χουάνγκ. Αποδείχθηκε πιο επιτυχημένη από τους ανταγωνιστές της στην ανάπτυξη τσιπ που μετατρέπουν τον κώδικα υπολογιστή στις ρεαλιστικές εικόνες που συναντώνται κυρίως σε δημοφιλή παιχνίδια υπολογιστή.

    Υπό τον Χουάνγκ, η εταιρεία ώθησε στη συνέχεια την τεχνολογία της σε νέες αγορές, όπως data center servers και επεξεργασία τεχνητής νοημοσύνης. Σε λιγότερο από μια δεκαετία, οι εργασίες της Nvidia στα data center αυξήθηκε από 300 εκατομμύρια δολάρια ετήσια έσοδα, σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ