• Οικονομία

    Joachim Nagel: Η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ έχει ακόμη δρόμο

    • Bloomberg
    Joachim Nagel, πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank

    Joachim Nagel, πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank


    Η ιστορική σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Joachim Nagel.

    Ενώ οι αποφάσεις για τις κινήσεις πέρα από την προγραμματισμένη αύξηση αυτόν τον μήνα, εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα δεδομένα, «όπως το βλέπω εγώ, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας», είπε ο Nagel, ο οποίος είναι πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη τη Δευτέρα.

    «Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές τιμών κυριαρχούν», εξήγησε. «Βλέποντας τις προβλέψεις, αναμένονται υψηλότερα παρά χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού. Για παράδειγμα, οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις μισθών ή περιθωρίων κέρδους θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιτάχυνση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα».

    Με μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων στις 27 Ιουλίου να είναι σχεδόν βέβαιη, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προσπαθούν να καθορίσουν πόσο θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού στη συνέχεια για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Ο Nagel έχει εκφράσει την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη.

    Ακόμη, δήλωσε ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα πρέπει να συρρικνωθεί «σημαντικά» τα επόμενα χρόνια.

    «Οι προκλήσεις της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον θα μπορούσαν να απαιτήσουν να υπάρξει και πάλι μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών», τόνισε ο Nagel.

    «Υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν προκειμένου το αποτύπωμα της κεντρικής τράπεζας στην αγορά να γίνει πολύ πιο διαχειρίσιμο στο μέλλον. Ειδικότερα, αυτό θα σήμαινε έναν σημαντικά μικρότερο ισολογισμό», πρόσθεσε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Καζιμίρ (ΕΚΤ): Στο εδώλιο ο Σλοβάκος τραπεζίτης για δωροδοκία

    ΕΚΤ: Στο στόχαστρο η Λαγκάρντ για την αύξηση των επιτοκίων

    EKT: Οι traders αποτιμούν την κορύφωση του βασικού επιτοκίου στο 4%



    ΣΧΟΛΙΑ