• Business

    SoftBank: Ετήσιες ζημιές ρεκόρ 32 δισ. δολάρια κατέγραψε το Vision Fund

    • Bloomberg
    Masayoshi Son, ιδρυτής SoftBank

    Masayoshi Son, ιδρυτής SoftBank


    Η SoftBank έχασε και πάλι χρήματα από τον επενδυτικό της βραχίονας, το Vision Fund, παρά την ανάκαμψη των μετοχών τεχνολογίας, καθώς υπέστη ζημίες από ιδιωτικές νεοφυείς επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό του.

    Ειδικότερα, το Vision Fund έχασε 297,5 δισεκατομμύρια γιεν (2 δισεκατομμύρια δολάρια) το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο, σε σύγκριση με ζημία 2,2 τρισεκατομμυρίων γιεν ένα χρόνο νωρίτερα.

    Για ολόκληρο το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2023, το fund του ιδρυτή της SoftBank, Masayoshi Son, που έχει στήριξη από τη Σαουδική Αραβία και το Άμπου Ντάμπι παρέμεινε με ζημιά ρεκόρ 4,3 τρισεκατομμυρίων γιεν (32 δισ. δολάρια).

    Ο δείκτης Nasdaq 100, σημείο αναφοράς για την απόδοση των μετοχών τεχνολογίας, σημείωσε άνοδο 20% κατά το τρίμηνο Ιανουρίου-Μαρτίου, αυξάνοντας τις τιμές των μετοχών σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της SoftBank.

    Η Coupang Inc. κέρδισε περίπου 9% και η Didi Global περίπου 20% κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του Vision Fund εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται υπό το βάρος της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου το περασμένο έτος.

    Ωστόσο, πολλές από τις ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες επένδυσε η SoftBank δεν είναι ακόμη κερδοφόρες, ενώ η αγορά IPO παραμένει αδύναμη.

    Οι επενδύσεις της SoftBank σε εταιρείες startup σταμάτησαν, με τις επενδύσεις του Vision Fund να μειώνονται περισσότερο από 90% σε μόλις 3,14 δισεκατομμύρια δολάρια για ολόκληρο το έτος έως τον Μάρτιο.

    Reeling From a Market Downturn | Vision Fund reports its fifth quarter of losses
    Το Vision Fund ανακοίνωσε το πέμπτο ζημιογόνο τρίμηνο

    Ο δισεκατομμυριούχος Son είπε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να κινείται αμυντικά μέχρι να ανακάμψουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Η SoftBank βρίσκεται στη διαδικασία εκποίησης ορισμένων περιουσιακών της στοιχείων για να βελτιώσει τον ισολογισμό της και να κατευνάσει τους ανήσυχους επενδυτές, ενώ προωθεί την πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά της Arm Ltd.

    Οι τραπεζίτες εκτιμούν την αποτίμηση μεταξύ 30 και 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εισαγωγή της Arm στο χρηματιστήριο, ένα ευρύ φάσμα που αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις της αποτίμησης της εταιρείας στο πλαίσιο των ευμετάβλητων τιμών των μετοχών ημιαγωγών.

    Διαβάστε ακόμη:

    SoftBank: Ξεφορτώνεται μετοχές της Alibaba- Απώλειες 13 δισ. δολαρίων για τον κινεζικό κολοσσό

    SoftBank: Απώλειες 5 δισ. δολ. για το Vision Fund λόγω της βουτιάς του κλάδου τεχνολογίας



    ΣΧΟΛΙΑ