• ΑΓΟΡΕΣ

    O Πάουελ ανατρέπει το ράλι: Τα νέα σενάρια για επιτόκια και η επόμενη μέρα σε Wall Street και ευρωαγορές

    Wall Street


    Ο επικεφαλής της Fed έδωσε το σήμα για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων, με τα στοιχήματα πλέον να κάνουν λόγο για νέες «jumbo» κινήσεις στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ίσως και στις επόμενες. Νωρίτερα, ο επιθετικός λόγος των ευρωπαϊκών τραπεζιτών δεν είχε καταφέρει να ανακόψει το ράλι στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τον Τζερόμ Πάουελ, η ομιλία του οποίου «κοκκίνησε» τους δείκτες σε Wall Street και ευρωαγορές.

    Η επόμενη ημέρα στις αγορές

    Οι αναλυτές έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η Wall Street δεν έχει ακόμα τελειώσει με τη bear market, παρά το ανθεκτικό ράλι του 2023. Η Morgan Stanley με επικεφαλής αναλυτή τον Μάικ Ουίλσον, βλέπει μια πτώση ακόμα και στις 3.000 μονάδες, μια βουτιά άνω του 26%.

    Ο Μάρτιος έχει κριθεί ως επικίνδυνος μήνας από αναλυτές της Morgan Stanley, Bank of America και JP Morgan, με τους αναλυτές να προειδοποιούν –νωρίτερα από τον Πάουελ- ότι η αισιοδοξία των επενδυτών δεν συμπίπτει με την πρόθεση της Fed να προχωρήσει σε νέες κινήσεις αύξησης των επιτοκίων.

    Λίγο διαφορετική είναι η περίπτωση των ευρωαγορών, καθώς παρά το ράλι, οι τιμές των μετοχών παραμένουν χαμηλές σε σχέση με τις αμερικάνικες μετοχές, με αποτέλεσμα να θεωρούνται πιο ελκυστικές.

    Ήδη BlackRock και Goldman Sachs έχουν υποστηρίξει σε εκθέσεις τους ότι οι ευρωαγορές θα συνεχίσουν την υπεραπόδοση, σε σχέση με τις αγορές των ΗΠΑ, λόγω της χαμηλότερης τιμής αλλά και των πιο ανθεκτικών κερδών τους.

    Στο 5,6% το επιτόκιο στοιχηματίζουν οι traders

    Οι traders αύξησαν τα στοιχήματα για το τελικό επιτόκιο της Fed, ύστερα από την ομιλία του επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ, o οποίος προειδοποίησε ότι είναι πιθανόν οι Αμερικανοί τραπεζίτες να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες αυξήσεις και επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.

    Οι traders βλέπουν πλέον μία συνολική αύξηση 100 μονάδων βάσης στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις, οι οποίες θα εκτοξεύσουν το επιτόκιο σχεδόν στο 5,6%, ενώ πλέον στη συνεδρίαση του Μαρτίου η νέα αύξηση παίζεται μεταξύ 0,25 και 0,50 για την αγορά.

    Νωρίτερα, ο Πάουελ σε ομιλία του ανέφερε: «Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι ισχυρότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Εάν το σύνολο των δεδομένων έδειχνε ότι απαιτείται ταχύτερη σύσφιξη, θα ήμασταν έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων», δίνοντας το σήμα ότι μια νέα αύξηση κατά 0,25 στις 22 Μαρτίου δεν έχει κλειδώσει.

    Σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, η Fed θα έχει στα χέρια της και στοιχεία όπως το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας και τα επιδόματα ανεργίας του προηγούμενου μήνα.

    Τον Φεβρουάριο η Fed αποφάσισε να βάλει φρένο στον ρυθμό αυξήσεων των επιτοκίων με μία κίνηση της τάξης του 0,25 και το επιτόκιο να κυμαίνεται μεταξύ 4,5% και  4,75%.

    Ο «επιθετικός» Πάουελ «τρόμαξε» τόσο πολύ τους επενδυτές, που πλέον τα σενάρια για τους αναλυτές κυμαίνονται από 0,25 έως και 0,75 για την επόμενη συνεδρίαση που είναι σε δύο εβδομάδες.

    «Ποιος μας λέει ότι δεν θα πάνε πίσω στα 0,75;», αναρωτιέται η Lindsay Rosner, διαχειριστής χαρτοφυλακίου πολλαπλών τομέων στο PGIM Fixed Income.

    Οι επιθετικές κινήσεις βρίσκουν κι αρκετούς τραπεζίτες στο πλευρό της Fed, με τον Τζέιμι Ντίμον, CEO της JP Morgan, να αναφέρει πριν μερικές εβδομάδες: «Δεν έχουμε ακόμα νικήσει τον πληθωρισμό. Η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 5%».

    Πάνω από 4% το επιτόκιο της ΕΚΤ

    Στην περίπτωση της ΕΚΤ, σχεδόν έχει κλειδώσει το σενάριο για μία αύξηση της τάξης του 0,50 για την επόμενη εβδομάδα, με τον  Αυστριακό τραπεζίτη Robert Holzmann να κάνει λόγο για την πρώτη (τον Μάρτιο) από τις τέσσερις αυξήσεις κατά μισή μονάδα, εκτοξεύοντας τις εκτιμήσεις για το τελικό βασικό επιτόκιο πάνω από το 4%.

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επικεντρώθηκε στην επόμενη συνεδρίαση, αναφέροντας σε δηλώσεις της ότι «η αύξηση μισής μονάδας είναι πολύ, πολύ πιθανή».

    Οι επενδυτές ποντάρουν κι αυτοί με τη σειρά τους σε μία τελική αύξηση 150 μονάδων, με το επιτόκιο να φτάνει το 4,5%, με τα στοιχεία για την ευρωζώνη να δείχνουν ότι ο βασικός πληθωρισμός –εκτός των ασταθών τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα- να είναι ο ταχύτερος στην ιστορία της ευρωζώνης.

    Οι αναλυτές της Nomura ανέφεραν ότι θα έχουμε τρεις αυξήσεις της τάξης της μισής μονάδας τον Μάρτιο, Μάιο και Ιούνιο, με το επιτόκιο να ξεπερνάει το 4,25%, ενώ και η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα πάνω το τελικό βασικό επιτόκιο.

    «Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο (όχι λιγότερο) προκειμένου να διατηρήσει την αξιοπιστία της στον πληθωρισμό», έγραψαν σε έκθεσή τους οι οικονομολόγοι Andrzej Szczepaniak, George Buckley και George Moran της Nomura.

    Τον Φεβρουάριο, η Λαγκάρντ ανακοίνωσε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης με το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης να φτάνει το 3%. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αύξηση επιπλέον 150 μονάδων βάσης, το επιτόκιο θα φτάσει το 4,5%, ενώ στο σκληρό σενάριο των 200 μονάδων βάσης, το επιτόκιο θα εκτοξευτεί στο 5%.

    Διαβάστε επίσης:

    Morgan Stanley: Γιατί η Ferrari εκτόπισε τη Tesla από τη 1η θέση της πιο ελκυστικής μετοχής



    ΣΧΟΛΙΑ