• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ: Νέες αυξήσεις επιτοκίων-Απογοήτευση στην αγορά

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ,Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

    Τζερόμ Πάουελ,Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής


    Σε υψηλότερο επίπεδο των προσδοκιών μπορεί να κλειδώσει το τελικό βασικό επιτόκιο, προειδοποίησε σε ομιλία του ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δίνοντας το σήμα, ότι το σενάριο για νέα αύξηση της τάξης του 0,25 δεν έχει κλειδώσει.

    Οι αγορές κατέγραψαν απότομη βουτιά τόσο στη Wall Street και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αμέσως μετά τις δηλώσεις του Πάουελ.

    Οι αμερικάνικες μετοχές έπεσαν, ενώ αντίθετα το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ και της στερλίνας. Ο S&P 500 έχασε μέχρι και 1%, ενώ η απόδοση του 10ετους ομολόγου έφτασε κοντά στο 4%. Η αναμενόμενη κορύφωση του επιτοκίου των Fed Funds εκτινάχθηκε επίσης σε περισσότερο από 5,6%, από 4,9% τον Φεβρουάριο.

    Παράλληλα, στα στοιχήματα των traders για την κίνηση που θα ακολουθήσει η FED στη συνεδρίαση του Μαρτίου, προηγείται πλέον η πιθανότητα για μια αύξηση κατά 50 μ.β., έναντι μιας αύξησης κατά 25 μ.β..

    «Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι ισχυρότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», είπε ο κ. Πάουελ στις δηλώσεις που ετοιμάστηκαν για παράδοση ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας. «Εάν το σύνολο των δεδομένων έδειχνε ότι απαιτείται ταχύτερη σύσφιξη, θα ήμασταν έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων».

    Επιστροφή σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων

    Η Fed προχώρησε τον Φεβρουάριο σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 με το βασικό επιτόκιο να κινείται μεταξύ 4,5% και 4,75%, σε μία κίνηση επιβράδυνσης του ρυθμού αυξήσεων, η οποία όμως, βάσει των τελευταίων δηλώσεων του Πάουελ, δεν φαίνεται σίγουρο ότι θα συνεχιστεί.

    «Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τις αποφάσεις μας συνάντηση με συνάντηση», είπε ο κ. Πάουελ. «Παρόλο που ο πληθωρισμός μετριάζεται τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία της επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει και είναι πιθανό να είναι ανώμαλη».

    Από την τελευταία συνάντηση των αξιωματούχων την 1η Φεβρουαρίου, πολλές οικονομικές εκθέσεις αποκάλυψαν ότι οι προσλήψεις, οι δαπάνες και ο πληθωρισμός ήταν σε υψηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο και οι αναθεωρήσεις των στοιχείων έδειξαν ότι ο πληθωρισμός και η ζήτηση για εργασία δεν επιβραδύνθηκαν τόσο πολύ όσο αρχικά αναφέρθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

    Επιμένει επιθετικά η Fed

    «Εστιάζουμε στο να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας του 2%  και να διατηρήσουμε καλά σταθερές τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι απαραίτητη για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης και σταθερών τιμών μακροπρόθεσμα.  Κατανοούμε ότι οι ενέργειές μας επηρεάζουν τις κοινότητες, τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ό,τι κάνουμε είναι στην υπηρεσία της δημόσιας αποστολής μας. Εμείς στην Federal Reserve θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας για τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    Κόλινς (FED Βοστώνης): Οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν



    ΣΧΟΛΙΑ