• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Η ΕΚΤ «πατάει γκάζι» στις αυξήσεις των επιτοκίων

    Sven Jari Stehn - Alexandre Stott, Goldman Sachs

    Sven Jari Stehn – Alexandre Stott, Goldman Sachs


    Η Goldman Sachs προβλέπει πλέον ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα φθάσει το 3,75% από 3,5% που προέβλεπε σε προηγούμενη Έκθεση της μόλις πριν από ένα μήνα. 

     

    Επισημαίνει ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Phillip Lane, σημείωσε σήμερα ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν ανοδικοί και ότι η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μπορεί κάλλιστα να είναι πιο αργή κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου, σηματοδοτώντας μεγαλύτερο άνοιγμα προς την κατεύθυνση μιας περαιτέρω αύξησης κατά 50 μ.β. τον Μάιο και ενός υψηλότερου ποσοστού αιχμής από ό,τι σε προηγούμενα σχόλια.

    Επιπλέον, τα στοιχεία που ελήφθησαν αυτή την εβδομάδα ήταν πιο σταθερά από ό,τι αναμενόταν, συμπεριλαμβανομένων αφενός μιας ανοδικής έκπληξης στους αριθμούς για τον ισπανικό και τον γαλλικό πληθωρισμό και αφετέρου μιας εκ νέου επιτάχυνσης του τραπεζικού δανεισμού στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο.

    Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε τώρα μια τέταρτη αύξηση 50 μ.β. τον Μάιο (έναντι 25 μ.β. προηγουμένως) και αυξάνουμε το ανώτατο επιτόκιο στο 3,75% τον Ιούνιο (έναντι 3,5% προηγουμένως).

    Τα κυριότερα σημεία που επισημαίνουν οι Sven Jari Stehn και Alexandre Stott της Goldman Sachs είναι τα εξής:

    1. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Phillip Lane σημείωσε σε συνέντευξή του στις 28 Φεβρουαρίου ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν ανοδικοί και ότι η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μπορεί κάλλιστα να είναι πιο αργή (ή “ομαλότερη”) κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου. Από την άποψη αυτή, φάνηκε να σηματοδοτεί την υποστήριξη δύο απόψεων που είχε επισημάνει η Schnabel, μέλος του ΔΣ, την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζοντας ένα υψηλότερο επιτόκιο αιχμής. Στη συνέχεια έθεσε τρία κριτήρια που θα απαιτούσαν υψηλότερο ανώτατο επιτόκιο πολιτικής: (i) έλλειψη βελτίωσης των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, (ii) ανεπαρκής πρόοδος στον υποκείμενο πληθωρισμό και (iii) βραδύτερος μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης. Τόνισε επίσης τη σημασία της παραμονής στο μέγιστο επιτόκιο για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να μειωθούν επαρκώς οι πληθωριστικές πιέσεις. Στο σύνολό τους, πιστεύουμε ότι τα σχόλιά του σηματοδοτούν μεγαλύτερο άνοιγμα προς περαιτέρω 50 μ.β. τον Μάιο και υψηλότερο ανώτατο επιτόκιο από ό,τι σε προηγούμενα σχόλια.

    2. Η πρόεδρος Λαγκάρντ επανέλαβε τη δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου για εξάρτηση από τα δεδομένα μετά τον Μάρτιο σε δύο συνεντεύξεις. Ο Γάλλος διοικητής Villeroy de Galhau δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα είναι “αναγκασμένο να αυξήσει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου από τώρα έως τον Σεπτέμβριο”. Αν και επανέλαβε επίσης το σχόλιό του σχετικά με την τιμολόγηση των επιτοκίων αιχμής που ήταν “πολύ ευμετάβλητη” τις τελευταίες εβδομάδες, τα σχόλια αυτά υποδηλώνουν ένα άνοιγμα για περαιτέρω αυξήσεις το καλοκαίρι. Τέλος, ο Κροάτης Διοικητής Vujcic, υποστήριξε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να “επιμείνει” όσο ο πυρήνας του πληθωρισμού είναι σημαντικά υψηλότερος τόσο από το επιτόκιο πολιτικής της ΕΚΤ όσο και από τον στόχο για τον πληθωρισμό.

    3. Παράλληλα, τα στοιχεία που ελήφθησαν ήταν πιο σταθερά από ό,τι αναμενόταν. Τα στοιχεία για τον ισπανικό και τον γαλλικό πληθωρισμό εξέπληξαν σημαντικά προς τα πάνω για τον Φεβρουάριο, γεγονός που ώθησε τον οίκο να αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψη για τον πυρήνα του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ σε 5,3%. Ο ρυθμός αύξησης των τραπεζικών χορηγήσεων επιταχύνθηκε εκ νέου με διαδοχικό ρυθμό τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο. Η ασθενέστερη μετάδοση των υψηλότερων επιτοκίων στις συνθήκες τραπεζικού δανεισμού υποδηλώνει ότι ένα υψηλότερο επιτόκιο αιχμής θα περιορίσει επαρκώς τη ζήτηση και θα επιβραδύνει τον πληθωρισμό.

    4. Δεδομένων των σταθερότερων στοιχείων και των πρόσφατων σχολίων, βλέπουμε τώρα μια τέταρτη 50 μ.β. τον Μάιο (έναντι 25 μ.β. προηγουμένως) και αυξάνουμε το επιτόκιο στο 3,75% τον Ιούνιο (έναντι 3,5% προηγουμένως), επισημαίνει η τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Βγαίνει διόρθωση στις τράπεζες, άμυνα από ΟΤΕ και ΟΠΑΠ

    Cash is king: Τα μετρητά έχουν μεγαλύτερη απόδοση από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο μετοχών-ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ