• ΑΓΟΡΕΣ

    Blackrock: Θα συνεχιστεί η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών

    Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια

    Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια


    Οι εταιρείες στην Ευρώπη εξέπληξαν τους αναλυτές λόγω της ανθεκτικής απόδοσής τους, ενώ οι χαμηλές αποτιμήσεις συνεχίζουν να κάνουν ελκυστικές τις μετοχές. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο κολοσσός της Wall Street, BlackRock, σε σημείωμά της τη Τρίτη.

    «Τα ευρωπαϊκά εταιρικά κέρδη ήταν εκπληκτικά ανθεκτικά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και η υπεραπόδοση των μετοχών της ηπείρου σε σχέση με τις ΗΠΑ φαίνεται ότι θα συνεχιστεί», σύμφωνα με την BlackRock.

    Σε θετικό έδαφος οι αναθεωρήσεις κερδών του 2024

    «Οι ευρωαγορές αγορές είχαν καλή πορεία από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα και παραμένουν σε έκπτωση τόσο από άποψη ιστορική όσο και σε σχέση με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια», ανέφερε η Helen Jewell, αναπληρώτρια διευθύντρια επενδύσεων στην EMEA της BlackRock Fundamental Equities στο CNBC.

    Οι τράπεζες και η ενέργεια κατέγραψαν άνοδο το τέταρτο τρίμηνο με τη BlackRock μα σημειώνει ότι τα κέρδη στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600αυξήθηκαν κατά περίπου 8% ετησίως μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ακόμη και χωρίς τον ενεργειακό τομέα.

    «Η Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή παγκοσμίως όπου οι αναθεωρήσεις κερδών του 2024 μόλις επανήλθαν σε θετικό έδαφος», δήλωσε η Jewell.

    «Τα κέρδη στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν επίσης μια θετική έκπληξη», συνέχισε.

    Σύμφωνα με τη Blackrock, η δυναμική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες έχουν ενισχυθεί από τα αυξημένα επιτόκια, είναι πιθανό να συνεχιστεί, καθώς οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές.

    Ο δείκτης Euro Stoxx Banks σημείωσε άνοδο σχεδόν 24% σε ετήσια βάση.

    «Πιστεύουμε ότι ο κλάδος είναι ικανός για περαιτέρω υπεραπόδοση το 2023 καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στον έλεγχο του πληθωρισμού και τα υψηλότερα επιτόκια ενδέχεται να φέρουν περισσότερες τράπεζες σε θέση να επιστρέψουν μετρητά στους μετόχους. », ανέφερε η Jewell.

    Οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη σημείωσαν κέρδη ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά ο θερμότερος χειμώνας οδήγησε έκτοτε σε χαμηλότερη από το αναμενόμενο φυσική ζήτηση.

    Ο ρόλος της ενέργειας

    Μεσοπρόθεσμα, η BlackRock εξακολουθεί να αναμένει περιορισμό της προσφοράς και βλέπει τις ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου να συνεχίζουν να δημιουργούν τεράστιες ταμειακές ροές.

    Περίπου το 60% των ευρωπαϊκών εταιρειών ξεπέρασε τις προσδοκίες πωλήσεων για το τέταρτο τρίμηνο, ενώ μόνο το 50% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη, σύμφωνα με στοιχεία της MSCI που συγκεντρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου.

    «Αυτό αντιστοιχεί σε όσα μας είπαν οι εταιρείες σε όλους τους κλάδους για τον αυξανόμενο αντίκτυπο του πληθωρισμού των μισθών σε μια εποχή που η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης έχει καταστήσει πιο δύσκολη τη μετακύλιση του κόστους. Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες με υψηλότερη έκθεση στο μισθολογικό κόστος μπορεί να συνεχίσουν να αγωνίζονται το 2023», δήλωσε η Jewell.

    «Βλέπουμε πολλές ευκαιρίες για τους επενδυτές στην περιοχή, αν και είναι σημαντικό να είμαστε επιλεκτικοί καθώς η πίεση του περιθωρίου κέρδους μπορεί να επιφέρει διασπορά μεταξύ των τομέων και εντός των βιομηχανιών», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    Jefferies: Ξεκινά την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών – Οι τιμές στόχοι και οι συστάσεις



    ΣΧΟΛΙΑ