• Business

    Cathie Wood: Ένα success ή disaster story; Η risky επενδύτρια με τους πιστούς followers

    Cathie Wood


    Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πιο γνωστή εκπρόσωπος του active fund management, Cathie Wood, δεν πήρε τον μακρύ δρόμο για την κορυφή. To επιθετικό και ριψοκίνδυνο στυλ της, την οδήγησε μέσα σε λίγα χρόνια να έχει γιγαντώσει τα κέρδη των εταιρειών της και να εξελιχθεί σε μία από τις πιο διάσημες προσωπικότητες μεταξύ κορυφαίων επενδυτών.

    Γι’ αυτό το λόγο η κατακόρυφη πτώση που επήλθε μέσα μόλις στο πρώτο εξάμηνο του 2022, έχει θορυβήσει την αγορά που αναρωτιέται αν τελικά πρόκειται για έναν διάττοντα αστέρα που εκτοξεύτηκε χάρη στις risky επενδύσεις της και τώρα δεν μπορεί να επανέλθει.

    Βυθίζεται η ARKK

    Μέσα στο 2022, η απώλεια από την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων της, την ARKK και των ΕΤF της (exchange traded fund), τα οποία αφορούν εξειδικευμένους τομείς επένδυσης αγγίζει το 48% στα assets της, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg Intelligence έως την 1η Ιουνίου.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάρρευση περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών κεφαλαίου στις ΗΠΑ. Πλέον η ARKK διαχειρίζεται 8,5 δις. δολάρια, όταν στις αρχές του 2022, το ποσό ήταν σχεδόν διπλάσιο και άγγιζε τα 16 δις δολάρια και τον Φεβρουάριο του 2021 ήταν 28 δις δολάρια.

    Οι πιστοί followers-επενδυτές

    Ένα «disaster story» δεν είναι μια πρωτότυπη ιστορία για τον χώρο των αγορών, όμως η Cathie Wood ξεχωρίζει ακόμα και σε αυτή την περίπτωση.

    Η ARKK και τα εννέα ΕFT που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της εταιρείας παρουσιάζουν διψήφιες απώλειες μέσα στο 2022, συμπαρασυρόμενα από το σφυροκόπημα που δέχονται οι μετοχές της τεχνολογίας, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια απολάμβαναν υψηλές αποδόσεις.

    Κι όμως σε μία περίοδο ασταθή για τις αγορές, που οι επενδυτές με την παραμικρή δυσκολία, παίρνουν τον δρόμο της μεγάλης φυγής, όπως συνέβη και με αρκετά crypto πρόσφατα, στην περίπτωση της Wood, οι καθαρές εισροές μένουν ακέραιες στα 167 εκατομμύρια δολάρια.

    «Ενώ μια τέτοια θλιβερή εμφάνιση κανονικά θα προκαλούσε φυγή επενδυτών, η Wood έχει καλλιεργήσει πιστούς ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ισχυρή φήμη για τα ριψοκίνδυνα στοιχήματά της που επικεντρώνονται σε εταιρείες που στοχεύουν στην ανατροπή», δήλωσε ο Athanasios Psarofagisτου Bloomberg Intelligence.

    «Είναι σίγουρα κάτι άνευ προηγουμένου γιατί οι περισσότεροι πιθανότατα θα κατέρρεαν αν είχαν την ίδια απόδοση, αλλά η Cathie και η ARKK έχουν ισχυρούς θαυμαστές», είπε ο αναλυτής του ETF. «Η έντονη παρουσία της στο Twitter και τα κεφάλαια που συγκεντρώνει είναι πραγματικά μοναδικό φαινόμενο».

    Όπως φαινόμενο αποτέλεσε και η εντυπωσιακή εκτόξευση του Ιnnovation ETF της Wood, το οποίο βρίσκεται υπό την ομπρέλα του ARKK και μέσα στο 2020 είδε ανάπτυξη κατά 150% με τα συνολικά κέρδη να αφορούν τρισεκατομμύρια.

    «Οι σκληροπυρηνικοί πιστοί της Cathie Wood, οι υποστηρικτές της «ριζοσπαστικής τεχνολογίας» και οι μετοχές του ETF που δημιουργούνται για short sellers συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των εκροών», δήλωσε ο Geraci, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας ETF Store. «Φαίνεται όμως ότι μία ή περισσότερες από αυτές τις ομάδες θα πρέπει να αποχωρήσουν, προτού η ARK βιώσει σημαντικές εκροές».

    Η ιστορία της Cathie Wood

    H 67χρονη Cathie Wood γεννήθηκε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια από μετανάστες γονείς και καταγωγή από την Ιρλανδία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Καλιφόρνια Οικονομικές σπουδές κι εκεί γνώρισε τον επιφανή οικονομολόγο και μέντορά της Arhtur Laffer.

    Αυτός την προσέφερε και την πρώτη της δουλειά στην Capital Group, όπου και παρέμεινε για τρία χρόνια και στη συνέχεια εργάστηκε στην εταιρεία Jenniston Associates, όπου και ξεκίνησε να χτίζει τη φήμη της ως επενδυτής, μία φήμη που διατήρησε για τα επόμενα 18 χρόνια.

    Το 2001 αναβαθμίστηκε σε επικεφαλής Οικονομολόγος στην Alliance Bernstein σε θέματα στρατηγικής.

    Θα εργαστεί για 12 χρόνια σε αυτή τη θέση και θα δεχτεί σκληρή κριτική για τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίστηκε κατά την περίοδο 2007-2008, λίγο πριν την κρίση, όπου οι αποδόσεις τους ήταν χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς εκείνη την περίοδο.

    Από τότε όμως διαφάνηκε η τάση της να επενδύει σε εταιρείες ανάπτυξης και όχι αξίας, αναπτύσσοντας το risky στυλ της, το οποίο αρκετές φορές οδηγούσε σε απώλειες.

    Η δημιουργία της ARKK

    Η τάση της Wood να έλκεται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην «ριζοσπαστική τεχνολογία» και χαρακτηρίζονται από υψηλό ρίσκο αλλά και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, δεν άρεσαν πολύ στην Alliance Bernstein.

    Η συνεργασία τους έληξε και η Cathie Wood αποφάσισε να ξεδιπλώσει τον risky χαρακτήρα της σε ένα δικό της project.

    Tο 2014 ίδρυσε την Ark Invest (ARKK),  τη δική της εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων που ήταν αφιερωμένη στην επένδυση σε εταιρείες που «προκαλούν αναστάτωση με τις δυνατότητές τους», όπως είχε αναφέρει. Σε εταιρείες που θα αλλάξουν τον κόσμο.

    Το όνομα «Ark», σημαίνει κιβωτός  και είναι επίσης το ακρωνύμιο της «Ενεργής Ερευνητικής Γνώσης» (Active Research Knowledge).

    Έτσι, τον Οκτώβριο του 2014, η Ark Invest δημιούργησε τα πρώτα τέσσερα θεματικά ETF που επενδύουν ενεργά σε εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας, γονιδιωματικής επανάστασης, Διαδικτύου επόμενης γενιάς και αυτόνομης τεχνολογίας και ρομποτικής.

    Αν και έχει δεχθεί επικρίσεις για το επενδυτικό της στυλ, η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν απέχει πολύ από τον μεγιστάνα μεγαλοεπενδυτή Warren Buffet.

    «Η διαφορά μας είναι ότι εκείνος αναζητούσε εταιρείες που έχουν αξία σήμερα, ενώ εγώ ψάχνω εταιρεία που θα έχουν αξία αύριο» είχε δηλώσει.

    Οι μετοχές της Tesla

    Μία από τις αγαπημένες επενδύσεις της Cathie Wood τα προηγούμενα χρόνια ήταν η εταιρεία Tesla, της οποίας CEO είναι ο Elon Musk.

    Για τέσσερα χρόνια το εμβληματικό Ark Innovation ETF, Ark Autonomous Technology and Robotics ETF και Ark Next Generation Internet ETF κατείχαν μεγάλο μερίδιο των μετοχών της Tesla.

    Τον προηγούμενο χρόνο, τα funds της Cathi Wood ξεκίνησαν ένα ξεπούλημα του μεριδίου τους στην Tesla, φτάνοντας να έχουν μόλις 1,59 εκατομμύρια μετοχές, από τις 5,79 εκατομμύρια μετοχές που είχαν στην κατοχή τους ως τότε.

    Τώρα, επιστρέφουν για να αγοράσουν ένα μικρό αριθμό μετοχών, περίπου 55.000, με τη μετοχή της Tesla να έχει χάσει σχεδόν το 50% της αξίας της.

    Διαβάστε επίσης:

    Cathie Wood: Γιατί η διάσημη διαχειρίστρια κεφαλαίων πουλάει μετοχές της Tesla και αγοράζει της Robinhood

    Τι γίνεται με τη Τesla; Προειδοποίηση για μετοχές τεχνολογίας και crypto



    ΣΧΟΛΙΑ