• Business

    Changpeng Zhao: Ο crypto billionaire που έχασε σε λίγους μήνες πάνω από 85 δις δολάρια

    Changpeng Zhao, ιδρυτής και Ceo του Binance

    Changpeng Zhao, ιδρυτής και Ceo του Binance


    Η κατρακύλα των crypto παρέσυρε και τον 44χρονο δισεκατομμυριούχο, ιδρυτή του Binance, του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. O Changpeng Zhao κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να αποκτήσει περιουσία άνω των 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων και του πήρε μόλις λίγους μήνες για να χάσει το 90% αυτής.

    Αν και ο ίδιος παρομοιάζει την αντοχή της εταιρείας του με μία «υγιή καρδιά ενός πολεμιστή» και εξαγγέλλει επέκταση των προσλήψεων, η προσωπική του περιουσία, που κάποτε ήταν η 11η μεγαλύτερη στον κόσμο, έπεσε κατά 89%, στα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg από τον Νοέμβριο του 2021 έως τις 13 Ιουνίου 2022, η κοινότητα των «crypto billionaires» έχασε 114 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Και ο Zhao μοιράζεται δύο «πρωτιές» στον δείκτη του Bloomberg.

    Είναι ο crypto billionaire με την μεγαλύτερη περιουσία τον Νοέμβριο του 2021 και παραμένει στην πρώτη θέση και μετά την τεράστια απώλεια, αλλά είναι και στην πρώτη θέση όσον αφορά το μέγεθος της απώλειας, καθώς οι υπόλοιποι έχουν χάσει μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Τον Νοέμβριο του 2021, όπου άνθισαν οι περιουσίες των crypto billionaires, το Bitcoin χτύπησε το υψηλότερο ρεκόρ του φτάνοντας τα 69.000 δολάρια, ενώ σήμερα Τετάρτη έφτασε κάποια στιγμή κάτω από τα 20.000 δολάρια.

    Το Εther ακροβατεί στο όριο των 1.000 ευρώ και οι επενδυτές βρίσκονται υπό τεράστια πίεση, καθώς εφόσον «σπάσουν» τα παραπάνω όρια και τα δύο πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα κινηθούν σε ιστορικά χαμηλά, σύμφωνα με αναλυτές, οι πωλήσεις θα συνεχιστούν.

    Ποιος είναι ο Changpeng Zhao

    Ο ιδρυτής και CEO του Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης, μέσα σε πέντε χρόνια σύμφωνα με το Bloomberg εκτόξευσε την προσωπική του περιουσία στα 74 δις δολάρια, πλησιάζοντας τα επίπεδα δισεκατομμυριούχων όπως ο Mark Zuckermberg της Meta, ενώ σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Bloomberg υπολόγιζε την προσωπική του περιουσία στα 95,8 δις. δολάρια τον Νοέμβριο του 2021.

    O Changpeng Zhao ήταν, τουλάχιστον στα «χαρτιά», ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο και στον δείκτη Bloomberg Billionaires, η αξία του ήταν μεγαλύτερη από τον ιδρυτή της Dell, Michael Dell ή από ενός από τα τρία παιδιά του Sam Walton, των κληρονόμων της περιουσίας της αλυσίδας καταστημάτων Walmart.

    Δισεκατομμυριούχος σε μία νύχτα

    Από ένα χωριό στην επαρχία Jiangsu της Κίνας, ο Zhao μετακόμισε στον Καναδά στα 12 του χρόνια και ξεκίνησε να κερδίζει χρήματα δουλεύοντας στα McDonald’s ή ως διαιτητής σε αγώνες βόλεϊ.

    Σπούδασε ανάπτυξη λογισμικού και εργάστηκε σε εταιρείες του Τόκυο και της Νέας Υόρκης πριν δημιουργήσει την Binance το 2017.

    Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει ότι του αποδίδουν πολύ υψηλότερη περιουσία, από αυτή που πραγματικά διαθέτει.

    «Αν θέλουν να νομίζουν ότι αξίζω τόσο πολύ, ας το πιστεύουν», λέει. «Πρόκειται για μία πλασματική τιμολόγηση».

    Το sell off στα crypto

    Ένα μήνα μετά την κατάρρευση του Terras USD, οι επενδυτές βίωσαν μία ακόμα βουτιά στα crypto την περασμένη Δευτέρα, με τα περισσότερα να μην έχουν προλάβει να ανακάμψει.

    To Binance πρωταγωνίστησε αρνητικά στο πρόσφατο sell off των crypto καθώς προχώρησε στην παύση των αναλήψεων σε bitcoin τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο Changpeng Zao στο Twitter, επιδεινώνοντας το κλίμα πανικού.

    Σύμφωνα με την Binance, «μια παρτίδα συναλλαγών Bitcoin κόλλησε» λόγω των χαμηλών τελών συναλλαγών, «με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση» στις αναλήψεις Bitcoin από το δίκτυο.

    «Η ομάδα μας εργάζεται για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα ώστε να συνεχιστούν οι αναλήψεις το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε. «Μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω ενημερώσεις».

    Πάντως σε δηλώσεις τους, στελέχη της Binance κάνουν λόγο για «ήπιο χειμώνα των crypto», ισχυριζόμενοι ότι η κατάσταση στο cryptocurrency είναι αναστρέψιμη.

    Διαβάστε επίσης:

    Bill Gates εναντίον crpyto: Βασίζονται στη θεωρία του «μεγαλύτερου ανόητου»

    Πλαφόν στις συναλλαγές με crypto; Τι συζητάει η Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ