• ΑΓΟΡΕΣ

    Νέα πρόβλεψη για βύθιση 32% στον S&P 500-Ποιοι σορτάρουν στις ευρωαγορές


    Σε συναγερμό είναι τα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα χρηματιστήρια με τους αναλυτές να μη βλέπουν πάτο ακόμα στην βουτιά που έχει βυθίσει ήδη τους δείκτες σε ιστορικά χαμηλά.

    Προβλέψεις κάνουν λόγο για νέο χαμηλό του S&P 500 που θα μπορούσε να πέσει ακόμα και κατά 32% στα 2.478, ενώ το σορτάρισμα 5,7 δισ. του Ρέι Ντάλιο της Bridgewater στις ευρωαγορές, βρήκε αμέσως υποστηρικτές.

    Η ανακοίνωση της επιθετικής αύξησης επιτοκίων από τη Fed, την τράπεζα της Αγγλίας και της Ελβετίας σε διάστημα δύο ημερών προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές με τα αμερικάνικα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ενώ ήδη οS&P 500 κινούνταν σε bear market.

    Νέο χαμηλό από 11% έως 32%

    Ο όμιλος Leuthold, επενδυτική εταιρεία με έδρα τη Μινεσότα, προχώρησε στις πιο ζοφερές προβλέψεις για την πορεία του S&P 500 προειδοποιώντας ότι η πτωτική πορεία δεν θα σταματήσει εδώ.

    Χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό που αναλύει την αποτίμηση μετοχών βάσει των προηγούμενων sell-off, η εταιρεία προβλέπει κατάρρευση που κυμαίνεται μεταξύ 11% και 32%.

    Με την πίστη των επενδυτών να έχει δοκιμαστεί από τα απανωτά sell-off των προηγούμενων εβδομάδων, ο απολογισμός για την πορεία της αγοράς είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

    «Σε μία τόσο έντονη bear market, η πτώση μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από το μέσο όρο αποτίμησης των μετοχών βάσει των προηγούμενων εμπειριών», ανέφερε η Paula Mikl, αντιπρόεδρος της Leuthold.

    Το μοντέλο που ακολουθεί η Leuthold αποδίδει τόσο χαμηλά την κίνηση του S&P 500 γιατί βασίζεται στις διορθώσεις των μετοχών και όχι στο συναίσθημα των επενδυτών.

    Οι παράμετροι που θέτει το λογισμικό και αφορούν τα κέρδη, τα μερίσματα και τις ταμειακές ροές αποτυπώνουν μία «κακή εικόνα», η οποία θα οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες, μετά τη πρόσφατη πτώση κατά 20% που οδήγησε τον δείκτη σε bear market.

    Πάντως, οι προβλέψεις παραμένουν επισφαλείς, με τον δείκτη, αφού τον προηγούμενο χρόνο κατέγραψε ρεκόρ εκτοξεύσεων με τεράστια κέρδη,  έχει ήδη συρρικνωθεί από τα υψηλά του κατά 43%, μία πτώση που θυμίζει το κραχ της διετίας 2000-2002.

    «Πρόκειται για το αποκορύφωμα όλων εκείνων των παραγόντων που δημιούργησαν μια μικρή καταιγίδα. Μια καταιγίδα που είναι πολύ πιο περίπλοκη από μια ενδεχόμενη φούσκα περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε ο Brian Bost της Barclays Plc ερωτώμενος σχετικά με το sell-off σε ομόλογα και crypto και προειδοποίησε: «Για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα, πρέπει πρώτα να γίνουν χειρότερα».

    Ποιοι συμφωνούν με το σορτάρισμα στις ευρωαγορές

    Οι μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στιγματίστηκαν από έναν ακόμα κακό οιωνό για τους επενδυτές. Ο δισεκατομμυριούχος short-seller Ρέι Ντάλιο πήρε θέση short σε 18 τίτλους ευρωπαϊκών εταιρειών.

    Και πολλοί έσπευσαν να τον επικροτήσουν.

    «Έχει δίκιο που στοιχηματίζει ενάντια στις ευρωπαϊκές μετοχές και οι παγκόσμιες αγορές έχουν ακόμη δύσκολο δρόμο μπροστά τους, σύμφωνα με τον Beat Wittmann, συνεργάτη της Porta Advisors με έδρα τη Ζυρίχη.

    «Νομίζω ότι είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποιες στρατηγικές θα αποδώσει καλύτερα φέτος», είπε ο Wittmann στο CNBC.

    «Το γεγονός ότι όλα αυτά τα σορτς εμφανίστηκαν μέσα σε λίγες μέρες δείχνει δραστηριότητα που σχετίζεται με τον δείκτη. Στην πραγματικότητα, όλες οι βραχυκυκλωμένες εταιρείες ανήκουν στον STOXX Europe 50 Index», δήλωσε ο ιδρυτής του Breakout Point, Ivan Cosovic.

    Η εταιρεία του Ντάλιο είναι γενικά αρνητική (bearish) για την παγκόσμια οικονομία και έχει ήδη προειδοποιήσει για sell-off σε ομόλογα των ΗΠΑ, μετοχές των ΗΠΑ και εταιρικά ομόλογα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης.

    O Wittmann πάντως επιμένει ότι «δεν είμαστε κοντά σε κανέναν πάτο», παρά το ελαφρύ ράλι των μετοχών την Παρασκευή.

    Διαβάστε επίσης:

    Μίνι rebound ή περαιτέρω βύθιση για τις αγορές; Τι λένε οι αναλυτές

    BofA: Αναβαθμίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε «ουδέτερη» από «αρνητική» σύσταση



    ΣΧΟΛΙΑ