• ΑΓΟΡΕΣ

    Μίνι rebound ή περαιτέρω βύθιση για τις αγορές; Τι λένε οι αναλυτές


    Νέα ιστορικά χαμηλά χτύπησαν ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί δείκτες χθες, με το sell-off να βυθίζει ακόμη περισσότερο τις αγορές. Οι επενδυτές παίζουν στοιχήματα για το μέγεθος της οικονομικής επιβράδυνσης που έρχεται αλλά και για τον κίνδυνο ύφεσης, προσπαθώντας να υπολογίσουν αν η αγορά έχει προεξοφλήσει τα κακά νέα.

    Οι περισσότεροι τοποθετούν μία πιθανή ανάκαμψη των δεικτών με το τέλος της αύξησης των επιτοκίων. Μόνο που οι απόψεις διίστανται για το πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό αλλά και για το αν έχει έρθει το τέλος στο πτωτικό σερί ή αναμένεται περισσότερη βύθιση.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις

    «Οι επενδυτές πρέπει να αναρωτηθούν πόσο θα διαρκέσει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων και πόσο βαθιά θα είναι η οικονομική επιβράδυνση», δήλωσε ο Michael Strobaek, επικεφαλής επενδύσεων στην Credit Suisse Group AG, η οποία χαρακτηρίζει overweight τις μετοχές και πρόσφατα έκλεισε με underweight για τα ομόλογα.

    «Η κορύφωση της επιθετικότητας των κεντρικών τραπεζών, δηλαδή η κορύφωση στην ανατιμολόγηση των προσδοκιών, μπορεί να είναι κοντά. Μόλις φτάσουμε εκεί, είναι  πιθανό να δούμε μια ανάκαμψη τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα. Ωστόσο, αυτό το ριμπάουντ θα είναι πολύ δύσκολο μέσα σε αυτόν το χρόνο».

    Για «μακελειό» στις μετοχές, το οποίο ακόμα δεν έχει τελειώσει κάνει λόγο ο Jim Chanos, ιδρυτή της Chanos & Company LP, υποστηρίζοντας ότι οι μετοχές θα πέσουν κι άλλο.

    Για την LPL Financial και τον επικεφαλής στρατηγικής για τις μετοχές Quincy Krosby, και για τον Jason Brady, διευθύνοντα σύμβουλο της Thornburg Investment Management, οι διαβεβαιώσεις της Fed δεν έχουν πείσει την αγορά ότι δεν οδεύει προς μια λάθος πολιτική, η οποία τελικά δεν θα καταφέρει να μειώσει τις τιμές.

    Πιο αισιόδοξη η Bank of America, η οποία έκρινε ότι μετά τη πτώση κατά 19% στις ευρωπαϊκές μετοχές, ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τα άσχημα μακροοικονομικά νέα που αναμένουν να υλοποιηθούν.

    Η εικόνα των δεικτών

    Μικρή ανάκαμψη κατέγραψε ο Europe Stoxx 600 την Παρασκευή, o οποίος έφτασε και 1,1% κάποια στιγμή το πρωί, ενώ τα futures σε S&P 500 και Nasdaq 100 επίσης ανέβηκαν στο 1%, επιβεβαιώνοντας ότι το συναίσθημα των επενδυτών είναι καλύτερο.

    Η Πέμπτη ήταν μια δύσκολη ημέρα με τους αμερικάνικους δείκτες να πέφτουν σε επίπεδα που είχε να δει η αγορά από το 2020, ενώ και στην Ευρώπη, η βύθιση θύμισε τον Φεβρουάριο του 2021.

    Ο Dow Jones, ειδικότερα, έκλεισε στις 29.927,07 μονάδες με πτώση 741,46 μονάδων ή  -2,42%. Στο -3,25% και τις  3,666.77 μονάδες έκλεισε ο  S&P 500, ενώ ο  Nasdaq ολοκλήρωσε την ημέρα επιστρέφοντας στις 10.646,10 μονάδες με βουτιά -4,08%.

    Πλέον ο S&P 500 και ο Nasdaq, οι οποίοι  βρίσκονται και οι δύο σε bear market, διευρύνουν την πτώση  τους από τα ιστορικά υψηλά τους περίπου στο 24% και 34% αντίστοιχα. Ο Dow, εν τω μεταξύ, είναι περίπου 19% κάτω από το ιστορικό υψηλό του στις 5 Ιανουαρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    BofA: Αναβαθμίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε «ουδέτερη» από «αρνητική» σύσταση

    Wood & Company: Τι βλέπει για τα spreads Ελλάδας και Ιταλίας



    ΣΧΟΛΙΑ