• ΑΓΟΡΕΣ

    Τράπεζα της Αγγλίας: Προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

    • NewsRoom


    Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, δηλώνοντας ωστόσο έτοιμη να ενεργήσει δυναμικά στην αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλεί να φέρει ο πληθωρισμός, ο οποίος οδεύει στο 11%.

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με 6-3 υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, με τα τρία διαφωνούντα μέλη να ψηφίζουν αύξηση 50 μονάδων βάσης στο 1,5%.

    Η επιτροπή ανέφερε σε δήλωσή της την Πέμπτη ότι «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο μεσοπρόθεσμα», με την κλίμακα, το ρυθμό και το χρονοδιάγραμμα τυχόν περαιτέρω αυξήσεων ανάλογα με τις οικονομικές προοπτικές και τις πληθωρικές πιέσεις.

    Μία ημέρα αφού η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994 (κατά 75 μονάδες βάσης), η Τράπεζα της Αγγλίας έμεινε σταθερή στην πιο συντηρητική της προσέγγιση ενώ προειδοποίησε ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

    Το βασικό επιτόκιο στη Βρετανία είναι αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009. Ήταν η πέμπτη φορά που η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το κόστος δανεισμού από τον Δεκέμβριο, όταν έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που προχώρησε σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αφού ξέσπασε η πανδημία της COVID-19.

    Ωστόσο κάποιοι επικριτές της υποστηρίζουν ότι κινείται πολύ αργά για να αποτρέψει η αύξηση του πληθωρισμού να παγιωθεί στις μισθολογικές συμφωνίες και τις πληθωριστικές προσδοκίες, επιφέροντας μακροπρόθεσμο πλήγμα στην οικονομία.

    «Η κλίμακα, ο ρυθμός και ο χρόνος των όποιων περαιτέρω αυξήσεων στο επιτόκιο θα αποτυπώνουν την αξιολόγηση της Επιτροπής για τις οικονομικές προοπτικές και πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας.

    Ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανήλθε στο υψηλό 40 ετών του 9% τον Απρίλιο, υπερτετραπλάσιος του στόχου του 2% της κεντρικής τράπεζας. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε σήμερα ανοδικά την πρόβλεψή της, εκτιμώντας ότι θα κορυφωθεί οριακά πάνω από το 11% τον Οκτώβριο, όταν αυξηθούν και πάλι οι λογαριασμοί ενέργειας.

    Διαβάστε επίσης:

    FED: Προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης



    ΣΧΟΛΙΑ