• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα στο άνοιγμα – Παραμένει κάτω από τις 30.000 μονάδες ο Dow, ανοδικά ο Nasdaq

    Wall Street: Νέα ρεκόρ με οριακή άνοδο


    Μικτά πρόσημα στο άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street μετά το χθεσινό sell off, με τον Dow Jones να διολισθαίνει μάλιστα κάτω από τις 30.000 μονάδες.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Dow Jones έκλεισε στις 29.927,07 μονάδες με πτώση 741,46 μονάδων ή -2,42%. Στο -3,25% και τις 3,666.77 μονάδες έκλεισε ο S&P 500, ενώ ο Nasdaq ολοκλήρωσε την ημέρα επιστρέφοντας στις 10.646,10 μονάδες με βουτιά -4,08%.

    Πλέον ο S&P 500 και ο Nasdaq, οι οποίοι βρίσκονται και οι δύο σε bear market, διευρύνουν την πτώση τους από τα ιστορικά υψηλά τους περίπου στο 24% και 34% αντίστοιχα. Ο Dow, εν τω μεταξύ, είναι περίπου 19% κάτω από το ιστορικό υψηλό του στις 5 Ιανουαρίου.

    Οι επενδυτές ζυγίζουν τις προοπτικές ύφεσης καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό. Η Fed άφησε να εννοηθεί αυτή την εβδομάδα ότι ενδέχεται να έρθει άλλη μια αύξηση 75 μονάδων βάσης τον επόμενο μήνα, μετά την επιθετική αύξηση που προχώρησε την Τετάρτη.

    «Η αγορά πήρε αυτό που επιθυμούσε, αλλά ίσως η αύξηση 0,75% στα επιτόκια σε μία αποδυναμωμένη οικονομία δεν είναι η καλύτερη ιδέα», ανέφερε ο Peter Tchir, επικεφαλής μακροστρατηγικής της Academy Securities.

    «Παρά τη διαβεβαίωση, δεν μου είναι σαφές εάν η Fed έχει τα εργαλεία που λένε για να μειώσει τις τιμές», ανέφερε ο Jason Brady, σύμβουλος της Thornburg Investment Management.

    Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας έχουν κάνει το ενδεχόμενο της ύφεσης σίγουρο πλέον και για τις δύο χώρες», ανέφεραν οι αναλυτές της Liberum Capital. «Τα καλά νέα είναι ότι ενώ η ύφεση μπορεί να έρθει σύντομα, στο τέλος του τρέχοντος έτους, είναι πιθανό να πρόκειται για μία τακτική κυκλική επιβράδυνση που θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να επικεντρωθούν όλο και περισσότερο στις αμυντικές μετοχές προς το παρόν, όμως το τέλος της ύφεσης θα φέρει μία νέα ανοδική αγορά το 2023».

    Νωρίτερα ο επικεφαλής της Federal Reserve τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, με τον στόχο να είναι η μείωση στο 2%. «Η ισχυρή δέσμευση της Federal Reserve στην αποστολή μας για τη σταθερότητα των τιμών συμβάλει στην ευρύτατη εμπιστοσύνη που το δολάριο απολαμβάνει ως μέσο αποθήκευσης αξίας», πρόσθεσε ο διοικητής της Fed.

    Στο κλίμα αυτό, λίγο μετά το άνοιγμα της Παρασκευής, ο Dow Jones συνεχίζει πτωτικά -0,75% στις 29.744 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,42% στις 3.650 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει ήπια 0,35% λίγο πάνω από τις 10.600 μονάδες.

    Οι μετοχές της Adobe Systems Incorporated σημειώνουν απώλειες 3,6% μετά τις προβλέψεις για τα έσοδα του τρίτου τριμήνου. Πτώση 2,23% σημειώνει η AMD, απώλειες άνω του 4,7% για Exxon Mobil και Chevron ενώ πάνω από 2% χάνει και η Goldman Sachs.

    Ανοδικά κινείται στο άνοιγμα η μετοχή της Tesla (+0,7%) παρά την αύξηση της τιμής για ορισμένα αυτοκίνητα Model Y. Η Amazon προσθέτει σχεδόν 1%, η Netflix +0,5% και η Amgen επίσης σημειώνει άνοδο 1,7%.

    Διαβάστε επίσης:

    Μίνι rebound ή περαιτέρω βύθιση για τις αγορές; Τι λένε οι αναλυτές



    ΣΧΟΛΙΑ