• ΑΓΟΡΕΣ

    NBG Securities: Ισχυρότερα αποτελέσματα και μέρισμα από τα αναμενόμενα η Autohellas

    Ευτύχης Βασιλάκης, επικεφαλής Autohellas

    Ευτύχης Βασιλάκης, επικεφαλής Autohellas


    Η Autohellas παρουσίασε ένα συνολικά ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων για το 2022, με νέα ρεκόρ για 2η συνεχή χρονιά, ξεπερνώντας τις προσδοκίες στο 4ο τρίμηνο σε επίπεδο εσόδων, λειτουργικών και καθαρών κερδών, εξηγεί η NBG Securities. Η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση outperform και τιμή στόχο τα 12,80 ευρώ. Τα έσοδα υποβοηθήθηκαν από την ανάκαμψη του τουρισμού, τις αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων, οι οποίες ενίσχυσαν τα έσοδα από το εμπόριο αυτοκινήτων και την ενοποίηση στο 4ο τρίμηνο των αποτελεσμάτων της HR Automoveis. Η πρόταση για τη διανομή ενός υψηλότερου από το αναμενόμενο μέρισμα ύψους 0,65 ευρώ ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 5,6%) αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της διοίκησης και την πεποίθηση της ότι τα θετικά αποτελέσματα θα συνεχιστούν και το 2023.

    Τα έσοδα της Autohellas ανήλθαν σε 765,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, +19,3% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας νέο ιστορικό ορόσημο για τον όμιλο. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθε σε 120 εκατ. ευρώ, +41,6% σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 82,5 εκατ. ευρώ, +57% σε ετήσια βάση.

    Εξετάζοντας τους επιμέρους τομείς, τα έσοδα από τις ενοικιάσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 21,5% σε ετήσια βάση το 2022 σε 250,8 εκατ. ευρώ έναντι 206,4 εκατ. ευρώ το 2021. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπου η εξαιρετικά θετική πορεία της τουριστικής ζήτησης προς την Ελλάδα, η πρόσθετη αναβάθμιση των θέσεων του δικτύου και τα ισχυρά μερίδια αγοράς της Autohellas ήταν οι κινητήριοι μοχλοί για τη βελτίωση των μεγεθών.

    Όσον αφορά τον τομέα των ενοικιάσεων των διεθνών θυγατρικών, μετά την πρώτη ενοποίηση της πορτογαλικής εταιρείας “HR Aluguer de Automóveis S.A.” μόνο για το 4ο τρίμηνο, τα έσοδα ανήλθαν σε 92,8 εκατ. ευρώ, από 65,5 εκατ. ευρώ το 2021, απασχολώντας το 18% της ενεργητικού του ομίλου και συνεισφέροντας περίπου το 13% των λειτουργικών κερδών του ομίλου. Τα εμπορικά έσοδα αυξήθηκαν επίσης σημαντικά κατά 14,1% σε ετήσια βάση, κυρίως από τον κλάδο εισαγωγών/διανομής (Hyundai, KIA, SEAT), συνεισφέροντας συνολικά 422 εκατ. ευρώ σε έσοδα και περίπου 25% στα λειτουργικά κέρδη του ομίλου. Το σωρευτικό μερίδιο αγοράς σε λιανικές ταξινομήσεις, εξαιρουμένων των εταιρικών πωλήσεων στόλου, ξεπερνά το 20%, ενώ στο σύνολο των ταξινομήσεων το μερίδιο αγοράς ανέρχεται στο 15%.

    Συνολικά, ο στόλος βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μισθώσεων έφτασε τα 53.700 αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων 11.700 συνολικές αγορές και οι καθαρές επενδύσεις (CAPEX) του ομίλου (αγορές μείον πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων) ήταν ύψους 146 εκατ. ευρώ.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στους μετόχους του, στην επικείμενη Ετήσια Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος ύψους 0,65 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,46 ευρώ το προηγούμενο έτος, που συνεπάγεται μερισματική απόδοση 5,6% επί της χθεσινής τιμής κλεισίματος, καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης

    Autohellas: Νέα ιστορικά υψηλά σε τζίρο και κέρδη – Μέρισμα 0,65 ευρώ/μετοχή

    Societe Generale: Ποιες τράπεζες μπορεί να κρύβουν μεγάλες ζημιές από την κατάρρευση της SVB



    ΣΧΟΛΙΑ