• Οικονομία

    ΗΠΑ: Στο 9,7% ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Ιανουάριο

    • NewsRoom
    Εργάτης σε εργοστάσιο στις ΗΠΑ εν ώρα δουλειας


    Ισχυρή άνοδο κατέγραψε σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) στις ΗΠΑ και τον Ιανουάριο, φτάνοντας το +9,7% σε ετήσια βάση, καθώς τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας συνέχισαν να δημιουργούν προβλήματα στην αμερικανική οικονομία

    Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε αύξηση κατά 1% (τον Δεκέμβριο, πάντως, ο PPI είχε φτάσει στο 9,8% σε ετήσια βάση).

    Οι αναλυτές ανέμεναν σύμφωνα με έρευνα του Reuters ο δείκτης να παρουσιάσει αύξηση 9,1% σε ετήσια και 0,5% σε μηνιαία βάση.

    Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού, στον οποίο εξαιρούνται οι κλάδοι ενέργειας, τροφίμων και εμπορικών υπηρεσιών, σημείωσε αύξηση 6,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 και 0,9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021. Τον Δεκέμβριο ο δομικός PPI είχε καταγράψει άνοδο 7% σε ετήσια βάση και 0,4% σε μηναία.

    Οι νέες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό έρχονται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος σημείωσε τον Ιανουάριο νέο υψηλό 40 ετών.

    Ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος επιμένει πολύ περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις, έχει οδηγήσει την αγορά να προβλέπει πως η FED θα προχωρήσει τον Μάρτιο στην πρώτη της αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά κατά 50 μονάδες βάσης.

    Διαβάστε επίσης

    Bitcoin: Επιστρέφει πάνω από τα 44.000 δολάρια

    ΗΠΑ: Η Fed θα δράσει σύντομα και αποφασιστικά για να αυξήσει τα επιτόκια

    Warren Buffett: Επένδυσε 1 δισ. δολάρια στην Activision λίγο πριν την εξαγορά της από τη Microsoft



    ΣΧΟΛΙΑ