• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Αυξάνει τιμές στόχους σε Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank

    James Gorman, CEO Morgan Stanley

    James Gorman, CEO Morgan Stanley


    H Morgan Stanley και ο Nida Iqbal επικαιροποιούν τις εκτιμήσεις τους και τις προβλέψεις τους για τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς και αυξάνουν τις τιμές στόχους.

    Για την Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί την overweight σύσταση, αλλά αυξάνει την τιμή-στόχο κατά 8% περίπου από €2,41 σε €2,61, στο θετικό σενάριο (Bull Case) από €3,11 σε €3,37 και στο αρνητικό σενάριο (Bear Case) από €0,82 σε €0,88.

    Για την Alpha Bank, η σύσταση είναι ίσης απόδοσης (equal weight) με νέα τιμή από €1,37 σε €1,44, στο ‘καλό’ σενάριο (Bull Case) από €1,67 σε €1,70 και στο ‘κακό’ σενάριο (Bear Case) από τα €0,48 στα €0,50.

    Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν την αύξηση του καθαρού εσόδου από τόκους, προβλέπει η αμερικανική τράπεζα. Για την Πειραιώς προβλέπει ετήσια αύξηση 19% του καθαρού εσόδου από τόκους (NII) φέτος, καθώς ενσωματώνει τα επιτόκια της ΕΚΤ ύψους 3%. Θα υπάρξει πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs). Η Τράπεζα Πειραιώς έφτασε σε μονοψήφιο δείκτη NPE 6,8% πέρυσι και προβλέπεται περαιτέρω μείωση σε 5,8% έως το 2023. Η βελτίωση των επιπέδων κεφαλαίου θα συνεχιστεί και η Πειραιώς θα έχει δείκτη κεφαλαίου της τάξης του 16,4% πέρυσι από 13,5% το 2021, με τη διοίκηση να στοχεύει σε επίπεδα υψηλότερα του 17,3% μέχρι το τέλος του φετινής χρονιάς. Η σχέση κινδύνου-απόδοσης είναι ελκυστική, δεδομένης της φθηνής αποτίμησης παρά το πρόσφατο ράλι.

    Για την αποτίμηση και την τιμή στόχο στο «καλό» σενάριο, η ισχυρότερη μακροοικονομική ανάκαμψη οδηγεί σε υψηλότερα δάνεια ανάπτυξη και μείωση των NPEs. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) είναι καλύτερο από ό,τι στο βασικό μας σενάριο, καθώς το κόστος χρηματοδότησης είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

    Στο «κακό» σενάριο, η βραδύτερη από την αναμενόμενη απορρόφηση των κεφαλαίων ανάκαμψης της ΕΕ και η ασθενέστερη από την αναμενόμενη μακροοικονομική ανάκαμψη οδηγούν σε ασθενέστερη αύξηση των δανείων έναντι του βασικού σεναρίου. Αυτό έχει επίσης ως αποτέλεσμα υψηλότερα NPEs σε σχέση με το βασικό σενάριο και το κόστος χρηματοδότησης είναι υψηλότερο σε σχέση με το βασικό σενάριο λόγω του ασθενέστερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

    Για την Alpha Bank, o δείκτης των NPEs είναι στο 8% κατά το τρίτο τρίμηνο πέρυσι και προβλέπει δείκτη 6,4% το 2023 και 5,9% έως το 2024. Μετά την αύξηση κεφαλαίου της, η Alpha Bank έχει ένα ισχυρό ισολογισμό με δείκτη κεφαλαίων στο 15,2%, υποστηρίζοντας την αύξηση των δανείων. Με δείκτη αποδοτικότητας ROTE 5,0% το 2021, η Morgan Stanley προβλέπει 8,2% μέχρι το 2024. Βλέπει επίσης μια πιο θετική σχέση κινδύνου-απόδοσης στις ομοειδείς επιχειρήσεις, οδηγώντας σε σχετική προτίμηση.

    Στο «καλό» σενάριο για την Alpha Bank, η ισχυρότερη μακροοικονομική ανάκαμψη οδηγεί σε υψηλότερα δάνεια ανάπτυξης και μείωση των NPEs, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να είναι καλύτερο από το βασικό σενάριο.

    Τέλος στο «κακό» σενάριο για την Alpha Βank, η χαμηλότερη από την αναμενόμενη απορρόφηση των κεφαλαίων ανάκαμψης και μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη μακροοικονομική ανάκαμψη οδηγούν σε ασθενέστερη αύξηση των δανείων σε σχέση με το βασικό σενάριο. Αυτό έχει επίσης ως αποτέλεσμα υψηλότερα NPEs έναντι του βασικού σεναρίου, με κόστος χρηματοδότησης υψηλότερο σε σχέση με το βασικό σενάριο, καταλήγει η Morgan Stanley.

    Διαβάστε επίσης:

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Cenergy, ΔΕΗ, Eurobank, ΕΧΑΕ, Intracom, Lamda, ΟΠΑΠ και Πλαστικά Θράκης

    Χρηματιστήριο: Νευρικότητα με τον δείκτη πάνω από τις 1.080 μονάδες



    ΣΧΟΛΙΑ