• ΑΓΟΡΕΣ

    Μετρημένα στα δάχτυλα τα blue chips με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. – H Prodea στην 4η θέση

    Αρ. Καρυτινός στο mononews.gr: Τα ακίνητα που βλέπει η Prodea και τι ακολουθεί μετά το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός


    Μόλις τρεις πτωτικές συνεδριάσεις μετράει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά από τις 13 Μαρτίου μέχρι και χθες, αλλά περισσότερα από 22 δισ. ευρώ έχουν γίνει… φύλλο και φτερό από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τις 14 Φεβρουαρίου όταν και ο γενικός δείκτης βρέθηκε στο κλείσιμο στις 922 μονάδες. Τότε, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφωνόταν στα 62,6 δισ. ευρώ και χθες, παρά την αντίδραση της αγοράς και την σούπερ άνοδο του τραπεζικού κλάδου με κέρδη 17,8%, μόλις που ξεπέρασε τα 40,13 δισ. ευρώ.

    Εκεί που στις 14 Φεβρουαρίου υπήρχαν 13 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που είχαν κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ. ευρώ, πλέον έχουμε 9 μετοχές, εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται στο όριο του 1 δισ. ευρώ, ενώ τρεις απέχουν αισθητά.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α., ο ιός έριξε στο καναβάτσο την Coca Cola, που αν και πρώτη στις κεφαλαιοποιήσεις με 7,1 δισ. ευρώ «έχασε» 5,6 δισ. ευρώ σε αξία από τις 14 Φεβρουαρίου, από τότε δηλαδή που η κεφαλαιοποίησή της ανερχόταν στα 12,7 δισ. ευρώ.

    Στη δεύτερη θέση απαντάται η μετοχή του ΟΤΕ με 5,7 δισ. ευρώ, από 6,65 δισ. ευρώ στις 14/2, με την μετοχή του Οργανισμού να σημειώνει, σύμφωνα με στελέχη του, από τις πλέον ελεγχόμενες απώλειες στο ταμπλό τις μέρες της καταστροφής.

    Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΟΠΑΠ με 2,3 δισ. ευρώ, από 4 δισ. ευρώ την επίμαχη ημερομηνία από την επομένη της οποίας ξεκίνησαν όλα, εξανεμίζοντας 1,7 δισ. ευρώ.

    Στην τέταρτη θέση αναδεικνύεται η μετοχή της Prodea με 1,9 δισ. ευρώ και τα σχέδια της διοίκησης για αύξηση της διασποράς της μετοχής με αύξηση κεφαλαίου να πηγαίνουν πιο πίσω λόγω των απρόβλεπτων εξελίξεων από τον κορωναϊό.

    Στην πέμπτη θέση, δηλαδή κάτω από την Prodea, βρίσκεται η μετοχή της Jumbo που, από τα 2,5 δισ. ευρώ, βρέθηκε χθες στο 1,692 δισ. ευρώ.

    Η μετοχή των ΕΛΠΕ έγραψε κεφαλαιοποίηση χθες 1,65 δισ. ευρώ από από 2,383 δισ. ευρώ στις 14/2 και της Eurobank 1,55 δισ. ευρώ όταν κατά την ημέρα αναφοράς στο ταμπλό έγραφε 3 δισ. ευρώ, «χάνοντας» σχεδόν το 50% της αξίας της.

    Η Lamda που έχει μπροστά της το project του Ελληνικού και με την στήριξη της μετοχής από την διοίκηση και τα στελέχη εμφανή κατά τις μέρες της μεγάλης «βουτιάς» των μετοχών, πέρασε χθες πάνω από το 1 δισ. ευρώ και για την ακρίβεια στο 1,07 δισ. ευρώ. Στις 14/2 η κεφαλαιοποίηση διαμορφωνόταν στο 1,4 δισ. ευρώ.

    Alpha και ΕΤΕ είδαν την αξία τους να φτάνει σε επίπεδα λίγο πριν από την ανακεφαλαιοποίησή τους μετά το αχρείαστο μνημόνιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Από τα 2,8 δισ. ευρώ και παρά τα σούπερ κέρδη του τραπεζικού κλάδου χθες, η κεφαλαιοποίηση της Alpha μόλις που ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ (σ.σ. 1,067 δισ.). Η ΕΤΕ από από τα 2,6 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης στις 14/2, πέρασε στα 1,06 δισ. χθες, αν και ενδοσυνεδριακά βρισκόταν στα 939 εκατ. ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, ο Μυτιληναίος παραμένει κάτω από το 1 δισ. ευρώ, στα 934 εκατ. ευρώ, όταν στις 14/2 η αξία του ήταν 1,32 δισ. ευρώ, του πολυεθνικού Τιτάνα στα 859 εκατ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ και της Πειραιώς στα 541 εκατ. ευρώ, από 1,35 δισ. την επίμαχη μέρα.



    ΣΧΟΛΙΑ