• Μετοχές

    Τι δείχνει το ράλι για τις Phoenix Vega και Cairo Mezz


    Οι… ξεχασμένες μετοχές των Phoenix Vega Mezz (Πειραιώς) και Cairo Mezz PLC (Eurobank) έδειξαν όχι απλώς σημάδια ζωής, αλλά ότι ζουν και βασιλεύουν.

    Το μεν πρώτο με 15,5 εκατ. τεμάχια έκλεισε με άνοδο 19,37%, στα 0,0493 ευρώ. Το δε άλλο έκλεισε με άνοδο 10%, στα 0,132 ευρώ διακινώντας 2,5 εκατ. τεμάχια.

    Τι ήταν αυτό που κίνησε το επενδυτικό ενδιαφέρον σε μία ακόμα «νεκρή» συνεδρίαση με τον τζίρο μόλις στα 47 εκατ. ευρώ; Η εξήγηση δίνεται στην αναθεώρηση του ΑΕΠ προς τα πάνω δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού το περασμένο Σάββατο από το βήμα της Θεσσαλονίκης.

    Η αναθεώρηση του ΑΕΠ από 3,6% σε 6,2%, που μάλλον δείχνει κι αυτή συντηρητική εκτίμηση, αν λάβουμε υπόψη μας τις εκθέσεις των διεθνών οίκων που βλέπουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος μεταξύ 7-8%, αφορά το σύνολο των Ελλήνων, όπως είπαν ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη.

    Οι επενδυτές βλέπουν ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων, όπως οι προαναφερόμενες, οι οποίες συνάμα έχουν τις μετοχές τους στο ταμπλό του Χ.Α., θα δουν τους δανειολήπτες να αρχίσουν να τα αποπληρώνουν, καθώς θα υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα.

    Πώς θα δημιουργηθεί αξία για τους μετόχους

    Το κύριο περιουσιακό στοιχείο των εταιρειών αποτελείται από τις Ομολογίες Μεσαίας και Χαμηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας.

    Κατά συνέπεια, η ικανότητα της εταιρείας να καταβάλλει οποιαδήποτε ποσά στους μετόχους της εξαρτάται αποκλειστικά από την είσπραξη από την εταιρεία τόκων ή κεφαλαίου από τις Εισφερθείσες Ομολογίες ή από την πώληση μέρους ή του συνόλου των Εισφερθεισών Ομολογιών στη δευτερογενή αγορά. Η ικανοποίηση των απαιτήσεων από τις Ομολογίες Μεσαίας και Χαμηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας έπεται της πλήρους αποπληρωμής των απαιτήσεων από τις Ομολογίες Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας. Ο Διαχειριστής Απαιτήσεων διορίζεται από τους Εκδότες και τον Θεματοφύλακα των Ομολογιών.

    Καθώς τα χαρτοφυλάκια των εταιρειών αυτών αποτελούνται από απαιτήσεις από μη-εξυπηρετούμενα Δάνεια, η είσπραξη των σχετικών απαιτήσεων εξαρτάται εν μέρει από τη δυνατότητα διαχείρισης των Χαρτοφυλακίων Phoenix και Vega, λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, πώλησης ή αναδιάρθρωσης των Δανείων. Η επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης έναντι των Οφειλετών ενδέχεται να είναι απαραίτητη για την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών από τα Δάνεια.

    Cairo Mezz

    Η Eurobank, στο πλαίσιπ της στρατηγικής της να απαλλαγεί από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να βελτιώσει την εικόνα των λογιστικών της καταστάσεων και την ποιότητα των δανείων της, τιτλοποίησε ένα μέρος αυτών των NPEs, ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

    H τιτλοποίηση αυτή, που ονομάστηκε Cairo, αφορούσε μη εξυπηρετούμενα δάνεια πελατών της λιανικής τραπεζικής, ύψους 4,8 δισ. ευρώ (Cairo-Ι και Cairo-ΙΙ) και μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων ύψους 2,7 δισ. ευρώ (Cairo-ΙΙΙ).

    Ακολούθως, η Eurobank Holdings, που αποτελεί τη νέα εισηγμένη εταιρεία μετά από τον μετασχηματισμό της Eurobank, εισέφερε το 75% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes Β2) και το 44,9% των τίτλων χαμηλής διαβάθμισης (junior notes C2) της συνολικής τιτλοποίησης Cairo στην εταιρεία Cairo Mezz Plc. Και ως αντάλλαγμα για την εισφορά αυτή σε είδος, η Eurobank Holdings έλαβε τις νέες μετοχές της κυπριακής εταιρείας, Cairo Mezz PLC, τις οποίες έδωσε δωρεάν στους μετόχους της. Έτσι οι μέτοχοι της Eurobank έλαβαν από 1 δωρεάν μετοχή της Cairo Mezz, για κάθε 12 μετοχές της Eurobank που κατείχαν.

    To μόνο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας είναι αυτά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και η βασική δραστηριότητά της Cairo Mezz είναι η διαχείριση τους. Τα έσοδα της εταιρείας θα προκύψουν από την επιτυχή διαχείριση των κόκκινων δανείων και από τις επιτυχείς προσπάθειες ανάκτησης μέρους των υπολοίπων των δανείων που δεν εξυπηρετούνται.

    Phoenix

    Από την άλλη, η Phoenix Vega Mezz συστάθηκε στις 12/4/2020 ως ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (private limited liability company) με έδρα στη Λευκωσία της Κύπρου και μοναδικό μέτοχο την Πειραιώς Financial Holdings. Ενόψει της ένταξης των μετοχών της στην ΕΝ.Α. PLUS, η εταιρεία μετατράπηκε σε δημόσια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (public limited liability company) την 21/7/2021 οπότε και μετονομάστηκε σε Phoenix Vega Mezz PLC.

    Στο πλαίσιο της μεταβίβασης των σχετικών απαιτήσεων λόγω πώλησης στο πλαίσιο τιτλοποίησης, μεταβιβάστηκε στους Εκδότες μεικτό χαρτοφυλάκιο κατά κύριο λόγο μη εξυπηρετούμενων δανείων μεικτής λογιστικής αξίας προ προβλέψεων 6,7 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Phoenix Vega Mezz: Τι ποσοστά κατέχουν το ΤΧΣ, ο Τζον Πόλσον και η Helikon

    Phoenix Vega Mezz: Άνω του 5% το ποσοστό του κ. Aristotelis Mistakidis



    ΣΧΟΛΙΑ