• Μετοχές

    Χρηματιστήριο: Για ποιες εισηγμένες χτυπάει η «καμπάνα» των αλλαγών στον Κανονισμό Λειτουργίας

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO της ΕΧΑΕ

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO της ΕΧΑΕ


    Σε σύγχυση τελεί η αγορά περιμένοντας από την διοίκηση του Χρηματιστηρίου να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς πρόκειται να ισχύσει και πότε ενόψει των επικείμενων αλλαγών στο Κανονισμό Λειτουργίας του Χ.Α.

    Κι ενώ από το Χρηματιστήριο Αθηνών πληροφορίες αναφέρουν ότι τίποτα δεν είναι οριστικό και πως οι επαφές και ο διάλογος με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεχίζεται, η αγορά φαίνεται ότι είναι ανήσυχη ειδικά ως προς το αν θα περάσουν τα μέτρα για το όριο που θα εφαρμοστεί στην ελεύθερη διασπορά των μετοχών (free float).

    Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος έθεσε ως όριο το 25% για όσες εταιρείες έχουν κάτω από 200 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση και 15% για όσες έχουν πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, η διοίκηση του Χ.Α. φαίνεται ότι διαφωνεί για ιδιαίτερα χαμηλές διασπορές μετοχών εταιρειών της τάξης του 10% ή και πιο κάτω.

    Το πρόβλημα που δημιουργείται κατ’ αρχήν, καθώς αναμένεται να δοθεί παράταση πέραν του ενός έτους για να γίνουν από τις εισηγμένες οι απαραίτητες προσαρμογές, είναι ότι «κινδυνεύουν» με έξοδο από το Χρηματιστήριο ακόμα και εμβληματικές για την αγορά εισηγμένες, ακόμα και θυγατρικές τραπεζών, ή εισηγμένες που έχουν ισχυρούς μετόχους στη μετοχική τους σύνθεση.

    Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται αντιληπτό ότι με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται εταιρείες με διασπορά κάτω του 10%, μεταξύ των οποίων, οι Alpha Αστικά Ακίνητα (91,53% η Alpha Bank), Attica Group (92.5% η Strix), Trastor (98,3% η Τράπεζα Πειραιώς), ΒΙΣ (91,35% ΗQ Foods), AVE (4 μέτοχοι έχουν συνολικά 90,13%), Καρέλιας (5 μέτοχοι έχουν 94,4%) και REDS (94,2% η Ελλάκτωρ).

    Επίσης, στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η Βιοχάλκο ελέγχει το 84,78%, στους Μύλους Κεπενού οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν ποσοστό άνω του 87,2%, στη Moda Bagno οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν σχεδόν το 90%, στην Έλτον πάνω από 77%, στην Κλουκίνας Λάππας, η Ιντρακόμ έχει ποσοστό πάνω από 87,7%, στο Ιατρικό το ποσοστό των βασικών μετόχων (Αποστολόπουλος – Asklepios) πάνω από 80%, στην Καρέλιας το 94,4%, στη Λάμψα πάνω από το 87% και στη Μαθιός Πυρίμαχα πάνω από 81,5%.

    Οι χρηματιστές ανησυχούν μήπως υπάρξουν αυτόματες διαγραφές εταιρειών και κατά πόσο αυτό είναι εφικτό ή αν θα δημιουργηθεί άλλη αγορά (όπως εταιρειών μικρής διασποράς), εξέλιξη που μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε μία συγκυρία που η αγορά φαίνεται να έχει βρει τον βηματισμό της, κινούμενη σε υψηλά 13 ετών.

    Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι… δεν στριμώχνονται στην είσοδο της Λεωφόρου Αθηνών εταιρείες που θέλουν να μπουν στο Χρηματιστήριο, προκειμένου να αντικατασταθούν αυτές που θα διαγραφούν ή θα αλλάξουν κατηγορία (αν αλλάξουν).

    Πάντως, κάτω από 200 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση υπάρχουν δεκάδες εταιρείες με διασπορά μικρότερη του 25%, ενώ και πάνω από 200 εκατ. ευρώ δεν είναι λίγες αυτές που είτε είναι στο όριο είτε έχουν μικρότερη διασπορά.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο – Β’ 3μηνο: Επανεπενδύσεις μερισμάτων, αποτελέσματα τραπεζών και deals σε ΤΕΝΕΡΓ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΙΝΛΟΤ

    Κοντόπουλος: Μέσα στο 2024 σε watch list το Χ.Α. πριν την ένταξη στα ώριμα χρηματιστήρια

    IDEAL Holdings: Buy και τιμή στόχος τα 8 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ