• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο – Β’ 3μηνο: Επανεπενδύσεις μερισμάτων, αποτελέσματα τραπεζών και deals σε ΤΕΝΕΡΓ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΙΝΛΟΤ

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Με κέρδη απόλυτα ευθυγραμμισμένα 9,9% τερμάτισε το Α’ 3μηνο για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. και μια σειρά από μετοχές του FTSE 25, τουλάχιστον 15 να υποαποδίδουν σε σχέση με την πορεία της αγοράς, αλλάζει τους συσχετισμούς για το δεύτερο τρίμηνο, όπως σημειώνουν οι χρηματιστές.

    Πέρα από το γενικό πλαίσιο, ευρωεκλογές, τυχόν γρατσουνιές στην κυβέρνηση με φόντο τους χειρισμούς ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, η ματαιωθείσα επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, η αγορά έχει τους δικούς της ρυθμούς.

    «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», σημειώνουν με νόημα διαχειριστές στο asset management, «όταν όλες οι εισηγμένες, όσες έχουν δημοσιεύσει οικονομικές εκθέσεις, περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού την μείωση των επιτοκίων», που ως προς την Fed θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο με βάση τις προσδοκίες των αναλυτών και από Σεπτέμβριο για την ΕΚΤ.

    Σε ό,τι μας αφορά, εκτός άλλων απρόοπτων εξελίξεων, η αγορά τελεί εν αναμονή σοβαρών επιχειρηματικών εξελίξεων, τέτοιες που μπορούν να τροφοδοτήσουν επί δεκαπενθήμερο αυτόνομη πορεία.

    Τέτοιας δυναμικής επιχειρηματική συμφωνία είναι η είσοδος της κρατικής εταιρείας των Εμιράτων Masdar στο μετοχικό κεφάλαιο της Τέρνα Ενεργειακή και μάλιστα με παράλληλη υποβολή δημόσιας πρότασης. Μία δουλειά που θα γίνει με λεφτά, με μετρητά και οφέλη για τους μετόχους μειοψηφίας.

    Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο συζητείται συνεργασία ΔΕΗ – Μυτιληναίου, ανακοινώσεις οι οποίες αναμένονταν στο τέλος Μαρτίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μυτιληναίος θα αναλάβει για λογαριασμό της ΔΕΗ την κατασκευή ενεργειακού project της Επιχείρησης στο εξωτερικό.

    Από εκεί και πέρα, η τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ιντραλότ με την έκδοση ομολογιακού τον Φεβρουάριο 130 εκατ. ευρώ, την αύξηση κεφαλαίου τον περασμένο Νοέμβριο άνω των 100 εκατ. ευρώ και το κοινοπρακτικό ομολογιακό με τις τράπεζες 100 εκατ. ευρώ βάζει σε ρότα τις οικονομικές υποχρεώσεις του ομίλου ανοίγοντας το δρόμο για διαπραγματεύσεις με στόχο την είσοδο νέου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του Σωκράτη Κόκκαλη.

    Από εκεί και πέρα, τον Μάιο με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων ά 3μήνου των τραπεζών αναμένεται να επιβεβαιωθεί η καλή πορεία που ξεκίνησε με την χρήση του 2023.

    Νέες αυξημένες τιμές στόχοι από τους ξένους οίκους και τις Ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες σε συνδυασμό με τις πρώτες διανομές μερισμάτων για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό τον κλάδο, σημειώνουν οι χρηματιστές.

    Στο πλαίσιο αυτό, η φετινή χρονιά αναμένεται ιδιαίτερα αποδοτική ως προς τα μερίσματα, καθώς υπολογίζεται ότι οι διανομές θα ξεπεράσουν τα 3,8 δις. ευρώ, αγγίζοντας ακόμα και τα 4 δις. ευρώ. Όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες της αγοράς, το 20% των χρημάτων αυτών να επανεπενδυθεί , τότε δημιουργείται νέα δυναμική φρέσκου χρήματος.

    Τέλος, μένοντας στις δηλώσεις Γιάννου Κοντόπουλου προς τους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ, το 2024 θα είναι η χρονιά που ένας από τους μεγάλους οίκους που παρακολουθούν οι ξένοι επενδυτές, θα θέσει το Χ.Α. σε λίστα παρακολούθησης με σκοπό την αναβάθμιση εντός 18 – 24 μηνών.

    Διαβάστε επίσης:

    Κοντόπουλος: Μέσα στο 2024 σε watch list το Χ.Α. πριν την ένταξη στα ώριμα χρηματιστήρια

    Χρηματιστήριο: Επιμένει ανοδικά ο Σαράντης, σε υψηλά 24 ετών η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αγοραστές στον ΟΠΑΠ και η απογείωση της ΔΕΗ από Euroxx

    Χρηματιστήριο: Μόνο η Πειραιώς έβγαλε αντίδραση από τις τράπεζες, πάνω από τα 18 ευρώ η ΤΕΝΕΡΓ, βουτιά 6% η Q&R



    ΣΧΟΛΙΑ