• ΑΓΟΡΕΣ

    Μαζική φυγή από το τουρκικό χρηματιστήριο δείχνει η τεχνική ανάλυση

    • Bloomberg
    Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης

    Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης


    Το selloff στο τουρκικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση για την αγορά από το ξέσπασμα της Covid, ενδέχεται να συνεχιστεί. Ο λόγος; Η ανησυχία των επενδυτών για τον πολιτικό κίνδυνο ενόψει προεδρικών εκλογών.

    Η τεχνική ανάλυση πλέον δείχνει πτώση για τον δείκτη Borsa Istanbul 100, τον δείκτη αναφοράς του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης που έχει χάσει 11% από την αρχή του 2023.

    Οι κινητοί μέσοι όροι στα γραφήματα που αποτυπώνουν το momentum δείχνουν μια επιταχυνόμενη αρνητική τάση στην αγορά παρά την κρατική στήριξη, που διοχετεύει δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες για αγορά μετοχών.

    Οι εκλογές του Μαΐου έχουν εξελιχθεί σε μια σκληρή μάχη μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μιας ενωμένης αντιπολίτευσης που προσπαθεί να εκτοπίσει το καθεστώς του Τούρκου προέδρου – ένα καθεστώς που μετρά δύο δεκαετίες ζωής.  Το διακύβευμα για τους επενδυτές είναι το μέλλον της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής: η αντισυμβατική προσέγγιση του Ερντογάν, που επιμένει στα χαμηλά επιτόκια, εξακολουθεί να πυροδοτεί έναν πληθωρισμό που έχει φύγει εκτός ελέγχου και έχει απομακρύνει τους ξένους επενδυτές από τα περισσότερα τουρκικά assets. Φέτος, οι καταστροφικοί σεισμοί, οι διαφωνίες εντός της συμμαχίας της αντιπολίτευσης και η υποχώρηση της διάθεσης για ρίσκο παγκοσμίως επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο το κλίμα στην αγορά.

    Οι κινητοί μέσοι όροι

    Ο δείκτης Borsa Istanbul έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 100 ημερών του τη Δευτέρα, για δεύτερη φορά μόλις από τον Οκτώβριο του 2021. Ο δείκτης έχει καταγράψει απώλειες σε επτά από τις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις, αψηφώντας τις επανειλημμένες αγορές μετοχών από τα funds της χρηματιστηριακής Ziraat Portfoy, η οποία είναι «οπλισμένη» με εισροές 465 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι traders λένε ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας διοχετεύει μέσω της χρηματιστηριακής ρευστότητα για να στηρίξει τις μετοχές, αλλά το σπάσιμο του σημείου στήριξης δείχνει ότι οι επενδυτές δεν αγοράζουν.

    Αρνητικό momentum

    Ο δείκτης τάσης MACD, ο οποίος χρησιμοποιείται για να σηματοδοτεί αντιστροφές τάσεων, δείχνει αυτή τη στιγμή ότι οι τουρκικές μετοχές μπορεί να έχουν γυρίσει σε πτωτική τάση. Ο ημερήσιος MACD πέρασε κάτω από την κόκκινη γραμμή, ενώ ο εβδομαδιαίος εξακολουθεί να παραμένει από κάτω, άλλο ένα σημάδι βραχυπρόθεσμης αδυναμίας. Ο MACD διέσπασε επίσης καθοδικά πρόσφατα και τη γραμμή του μηδέν.

    Διαβάστε επίσης

    H Pimco έχασε 340 εκατ. δολάρια από το μηδενισμό των ΑΤ1 ομολόγων της Credit Suisse

    Credit Suisse: Πόσο θα στοιχίσει σε κάθε Ελβετό η διάσωση της τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ