• Τράπεζες

    H Pimco έχασε 340 εκατ. δολάρια από το μηδενισμό των ΑΤ1 ομολόγων της Credit Suisse

    Ο Bill Gross, συνιδρυτής της PIMCO

    Ο Bill Gross, συνιδρυτής της PIMCO


    Μεγάλος χαμένος από τον μηδενισμό των επισφαλών ομολόγων της Credit Suisse, τα οποία μηδενίστηκαν είναι ο κολοσσός των ομολόγων Pimco, ο οποίος διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,7 τρις δολαρίων, ενώ ζημιωμένα είναι και πολλά hedge funds, που έσπευσαν να αγοράσουν τα αυξημένου κινδύνου ομόλογα, πριν το κλείσιμο του deal με την UBS, εκμεταλλευόμενοι την πτώση των τιμών.

    Ο αμερικανικός διαχειριστής Pimco είχε τεράστια έκθεση στην ελβετική τράπεζα και ζημιώθηκε κατά 340 εκατ. δολάρια από την απόφαση των ελβετικών αρχών να διαγράψουν το χρέος της Credit Suisse στα λεγόμενα AT1 ομόλογα, αξίας 17 δις δολαρίων.

    Τριγμοί στην αγορά ομολόγων ΑΤ1

     Η αξία των υψηλού ρίσκου ομολόγων που είχε στην κατοχή της η Pimcο, ήταν αξίας 340 εκατ. δολαρίων, ενώ η συνολική έκθεσή της στην μέχρι πρότινος δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας είναι πάνω από 4 δις δολάρια.

    Σύμφωνα με το Reuters, η Pimco κατάφερε να αντισταθμίσει τις απώλειες από τα κέρδη άλλων ομολόγων της Credit Suisse που είχε στην κατοχή του, η αξία των οποίων αυξήθηκε μετά την ολοκλήρωση του deal με την UBS.

    Ορισμένα ομόλογα της Credit Suisse σημείωσαν ράλι τη Δευτέρα μετά την διάσωση της Credit Suisse, όπως για παράδειγμα τα ομόλογα λήξης το 2026, η τιμή των οποίων έκανε άλμα από τα 66 σεντς στα 87,5 σεντς, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb.

    Ο μηδενισμός των AT1 ομολόγων της Credit Suisse προκάλεσε κλυδωνισμούς στην αγορά ύψους 275 δις δολαρίων, με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών να υποχωρούν, λόγω ανασφάλειας των επενδυτών.

    Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΚΤ επιχείρησαν να ανακόψουν τη φυγή των επενδυτών με διαβεβαιώσεις ότι οι ομολογιούχοι θα υποστούν ζημιές αφού πρώτα πληγούν οι μέτοχοι, κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση της Credit Suisse.

    Την Τρίτη, άρχισαν να υποχωρούν σταδιακά οι πιέσεις στην αγορά των ΑΤ1 ομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών.

    Ποιοι επωφελήθηκαν από το trading ομολόγων

    Πολλές ήταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που εκμεταλλεύτηκαν την περίοδο των δραματικών ημερών για τη Credit Suisse, διευκολύνοντας το trading ομολόγων, αξίας δισεκατομμυρίων που συνδέονταν με την ελβετική τράπεζα.

    Πολλά hedge funds αγόρασαν τα επισφαλή ομόλογα ΑΤ1, εκμεταλλευόμενοι την πτώση των τιμών,  και πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρές απώλειες, καθώς η ελβετική κυβέρνηση αποφάσισε να τα μηδενίσει, προκαλώντας μία ζημία συνολικού ύψους 17 δις δολαρίων στους κατόχους τους.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, τράπεζες όπως οι Barclays Plc, BNP Paribas και Morgan Stanley ήταν από τις πιο ενεργές στο trading ομολόγων κατά την περίοδο των τελευταίων ημερών της Credit Suisse.

    Oι traders της Barclays διαπραγματεύτηκαν περισσότερα από 4 δισ. δολάρια σε ομόλογα που συνδέονται με την Credit Suisse μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, εκ των οποίων περίπου τα μισά διαπραγματεύτηκαν την Τετάρτη, την ημέρα που η μετοχή της τράπεζας έκανε ελεύθερη πτώση σε ιστορικά χαμηλά. Αντίστοιχα, η  BNP Paribas διαπραγματεύτηκε περισσότερα από 2,4 δισ. δολάρια σε ομόλογα της Credit Suisse την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Διαβάστε επίσης:

    Credit Suisse: Ένα προδιαγεγραμμένο τέλος σε μία ιστορία 166 ετών



    ΣΧΟΛΙΑ