• Business

    Credit Suisse: Πόσο θα στοιχίσει σε κάθε Ελβετό η διάσωση της τράπεζας

    • Bloomberg

    Διαμαρτυρία έξω από το Credit Suisse στην Paradeplatz στη Ζυρίχη στις 20 Μαρτίου. Φωτογράφος: Marion Halftermeyer/Bloomberg


    Το κόστος για τη διάσωση της φήμης της Ελβετίας ως ισχυρού χρηματοπιστωτικού κέντρου θα μπορούσε να φτάσει τα 12.500 ελβετικά φράγκα (13.500 δολάρια) για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί της χώρας, αναφέρει το Bloomberg.

    Για την πώληση της Credit Suisse στην ανταγωνίστρια της, UBS, στη Ζυρίχη, η ελβετική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διαθέσει έως και 109 δισεκατομμύρια φράγκα – ένα μεγάλο βάρος για τη χώρα των 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Επιπλέον, υπάρχει εγγύηση από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ύψους 100 δισεκατομμυρίων φράγκων, που δεν υποστηρίζεται από κρατική εγγύηση, βάσει της συμφωνίας που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής.

    Aid for UBS to Take Over Credit Suisse | in Swiss francs
    Η ενίσχυση της UBS προκειμένου να εξαγοράσει την Credit Suisse, σε ελβετικά φράγκα

    Το συνολικό ποσό των 209 δισεκατομμυρίων φράγκων ισοδυναμεί με περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Ελβετίας και υπερβαίνει τις συνολικές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες το 2021.

    Το τίμημα για τη μεγαλύτερη εταιρική διάσωση της Ελβετίας θα μπορούσε να έχει άθροισμα υπερτριπλάσιο της διάσωσης των 60 δισεκατομμυρίων φράγκων της UBS το 2008.

    To νέο πακέτο διάσωσης, για τους καλοπληρωμένους τραπεζίτες πυροδότησε διαμαρτυρίες. Περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Credit Suisse στη Ζυρίχη τη Δευτέρα, φωνάζοντας «φάτε τους πλούσιους» και πετώντας αυγά στο κτήριο που βρίσκεται στην καρδιά της οικονομικής περιοχής της πόλης.

    «Έχουμε βαρεθεί με την ιδέα ότι αν είσαι αρκετά μεγάλος, παίρνεις τα πάντα», δήλωσε ο Christoph Rechsteiner, συνεργάτης της εταιρείας συμβούλων σε θέματα φορολογίας MME, με έδρα τη Ζυρίχη. «Ο νόμος αλλάζει για εσάς μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο».

    Εκτός από τις οικονομικές εγγυήσεις, η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε να αλλάξει την νομοθεσία και να παρακάμψει την έγκριση των μετόχων και η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της χώρας μηδένισε ομόλογα της Credit Suisse αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων φράγκων.

    «Η λύση που έχει βρεθεί τώρα είναι ότι, αν όλα πάνε καλά, η UBS έχει τεράστιο κέρδος», είπε ο Rechsteiner τηλεφωνικά στο Bloomberg. «Πήραν την Credit Suisse για το τίποτα και η κυβέρνηση στηρίζει τις απώλειες».

    Παρά την απογοήτευση, οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα η τελική τιμή να φτάσει τα όρια που έχει θέσει η κυβέρνηση, ενώ το κόστος του να μην έκανε τίποτα θα μπορούσε να ήταν πολύ υψηλότερο.

    Όσον αφορά την εγγύηση 100 δισεκατομμυρίων φράγκων προς την SNB, «βλέπω έναν κάπως περιορισμένο κίνδυνο», δήλωσε ο Manuel Ammann, διευθυντής του Ελβετικού Ινστιτούτου Τραπεζών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen.

    Η εγγύηση της κυβέρνησης στην SNB θα καλύπτεται εν μέρει από τίτλους και προνόμια πτώχευσης, τα οποία θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο θα καλύπτεται χωρίς την ανάγκη αξιοποίησης κρατικών κεφαλαίων, είπε ο Ammann.

    Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η UBS έλαβε 6 δισεκατομμύρια φράγκα από την κυβέρνηση και διαχώρισε 54 δισεκατομμύρια φράγκα περιουσιακών στοιχείων υψηλού ρίσκου σε ένα fund που υποστηρίζεται από την κεντρική τράπεζα.

    Ενώ η κυβέρνηση επέβαλε νέο κανονισμό για τις τράπεζες μετά την κρίση του 2008, η νομοθεσία απέτυχε να αντιμετωπίσει τα συνεχή σκάνδαλα και την κακή διαχείριση που κατέστρεψε τελικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Credit Suisse.

    «Τώρα και οι δύο ελβετικές τράπεζες έπρεπε να σωθούν από την κυβέρνηση», είπε ο Ammann.

    Διαβάστε ακόμη:

    Credit Suisse: Σε άτακτη φυγή στρέφονται τα στελέχη – Χιλιάδες τραπεζίτες ψάχνουν για δουλειά

    Credit Suisse: Ένα προδιαγεγραμμένο τέλος σε μία ιστορία 166 ετών



    ΣΧΟΛΙΑ