• ΑΓΟΡΕΣ

    «Λευκή Πέμπτη» για τις τραπεζικές μετοχές


    Τη χθεσινή κακή επίδοση του τραπεζικού κλάδου προσπάθησε να εξισορροπήσει η σημερινή συνεδρίαση, μίας «λευκής» θα μπορούσε να πει κανείς Πέμπτης, η οποία ακολούθησε τη χθεσινή «μαύρη» Τετάρτη. Παρ’ όλα αυτά, η σημερινή μέρα ήταν μέρα αναστάτωσης στις διεθνείς αγορές, καθώς επικράτησε αναταραχή τόσο την αγορά μετοχών όσο και στην αγορά ομολόγων.

    Το yield του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου εκτινάχτηκε στο 3,22% το πρωί, επίπεδο όπου είχε να βρεθεί από το 2011. Αυτός υπήρξε και ο λόγος για την πτωτική πορεία των αγορών στην Ασία, όπου οι περισσότερες αγορές είναι αναδυόμενες και πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων και την ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου.

    Στα δικά μας, υπερβολικό ή όχι, μετά το ισχυρό sell off χθες στον τραπεζικό κλάδο, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σήμερα, Πέμπτη, με κέρδη 8,65% στις 550 μονάδες, μαζεύοντας σχεδόν όλες τις χθεσινές απώλειες (-8,78%). Μετά από απώλειες 34% σε δύο συνεδριάσεις, η Τρ. Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 9,23%, η Eurobank στο +9,4%, η ΕΤΕ στο +9,22% και η Alpha Bank στο +7,8%.

    Θετικό σήμα για το σημερινό rebound έδωσε και δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ένα Σχέδιο Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme), το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να ξεφορτωθούν μέρος των «κόκκινων» δανείων τους σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicles – SPVs), βγάζοντάς τα από τους ισολογισμούς τους.

    Στο υπόλοιπο ταμπλό, αξιόλογη υπήρξε και σήμερα η επίδοση της μετοχής του Μυτιληναίου, κλείνοντας με άνοδο 3,24% στα 8,84 ευρώ. Σημειώνεται ότι η μετοχή δεν πτοήθηκε ούτε στη χθεσινή κακή συνεδρίαση, καθώς κατάφερε να κλείσει στο +1,66%.

    Θετικό πρόσημο και για τους τίτλους των Μotor Oil (+1,97%) και ΔΕΗ (+1,34%).Στον αντίποδα βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι ΕΥΔΑΠ (-3,5%), ΕΕΕ (-2,63%) και Τιτάνας (-3,29%).

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,43% στις 676,36 μονάδες ενώ ο  τζίρος, ενισχυμένος και σήμερα, διαμορφώθηκε στα 90,44 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 53,8 εκατ. διακινήθηκαν στους 4 τραπεζικούς τίτλους.



    ΣΧΟΛΙΑ