• ΑΓΟΡΕΣ

    Κέρδη 107,2% σε μια μέρα πήραν οι Short «παίκτες» από τη… μεγάλη βουτιά των ελληνικών μετοχών

    Wall street


    Εκτυφλωτικά κέρδη τα οποία φτάνουν στο…107,2%, βγήκαν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, από τους «παίκτες» που είχαν ποντάρει στην κάθετη πτώση του χρηματιστηρίου της Αθήνας.

    Λαμβάνοντας θέσεις  short στην προθεσμιακή αγορά των Παραγώγων, όπου  ακόμη και το ακραίο ποθούμενο, μπορεί να γίνει μια απτή πραγματικότητα. Τουλάχιστον για εκείνους που είναι εξοικειωμένοι με την υψηλή σχέση ρίσκου και αποδόσεων, ευστοχώντας παράλληλα στις προβλέψεις τους για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των ελληνικών μετοχών.

    Το εκπληκτικό, αλλά όχι ασυνήθιστο, είναι το «χρυσές» αποδόσεις βγήκαν χθες, σε μια μέρα κατά την οποία η χρηματιστηριακή αγορά έγινε στην κυριολεξία «αίμα και άμμος». Με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει βροντώδη πτώση 8,36% και την αγοραία αξία των μετοχών όλων των εισηγμένων εταιρειών να μειώνεται κατά 4,2 δις ευρώ.

    Το αποτελεσματικό «εργαλείο» για να… μεγαλουργήσουν οι Short Sellers που «στοιχηματίζουν» στην πτώση της αγοράς, δεν είναι άλλο από το Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης στον Χρηματιστηριακό Δείκτη FTSE Large Cap. Τον Δείκτη δηλαδή που απαρτίζεται από ένα «καλάθι» των 25 μεγαλύτερων εταιρειών του Ελληνικού «ναού» του χρήματος. Εξυπακούεται ότι Παράγωγα προϊόντα δεν αποτελούν εγχώριο σόφισμα, αλλά μια θεσμοθετημένη πρακτική σε όλα τα προηγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη.

    Είναι μάλιστα εξόχως σημαντικό το γεγονός, ότι τα συμβόλαια πώλησης του FTSE Large Cap, εκτός από τα κέρδη που μπορεί να προσφέρουν σε όσους «σορτάρουν» την αγορά, είναι σε θέση να λειτουργήσουν και ως αποτελεσματική ασπίδα προστασίας έναντι της πτώσης των τιμών και για όσους διαθέτουν μετοχικό χαρτοφυλάκιο. Χωρίς να χρειαστεί να εκποιήσουν τα «χαρτιά» του υπό το κράτος του πανικού.

    Πώς προήλθαν οι «χρυσές» αποδόσεις

    Ιδού όμως πώς αποτυπώνεται παραστατικά η όλη εικόνα, με βάση τα πραγματικά στοιχεία των συναλλαγών, όπως αυτά προκύπτουν από τα επίσημα ημερήσια δελτία τιμών του αθηναϊκού χρηματιστηρίου:

    Την περασμένη Παρασκευή, αν κάποιος διέβλεπε ότι η απειλητική έξαρση του κορονοϊού θα επιτείνει την αρνητική «συμπεριφορά» της αγοράς, μπορούσε να ανοίξει θέση πτώσης των τιμών, χρησιμοποιώντας το Συμβόλαιο πώλησης του Δείκτη  FTSE Large Cap. Στο ξεκίνημα εκείνης της ημέρας το συγκεκριμένο Συμβόλαιο λήξης του Μαρτίου ήταν στις 2.280 μονάδες. Αν ληφθεί υπόψη ότι το προθεσμιακό αυτό συμβόλαιο τιμολογείται στα 2 ευρώ ανά μονάδα, τότε η συνολική ονομαστική του αξία ήταν στα 4.560 ευρώ. Επ’ αυτών  όμως χρειαζόταν να πληρώσει μόνο 410,4 ευρώ, καθώς το περιθώριο ασφάλισης είναι στο 9% της ονομαστικής του αξίας.

    Για  10 τέτοια Συμβόλαια το κόστος ήταν 4.104 ευρώ σε μετρητά, εκτός κι αν κάποιος είχε να εισφέρει το αντίτιμο σε μετοχές, υπολογιζόμενες με σημαντική έκπτωση από την τρέχουσα αξία τους.

    Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση στην αγορά των Παραγώγων, το Συμβόλαιο της «σειράς» του Μαρτίου είχε καταπέσει στις 2.060 μονάδες, ακολουθώντας την πτωτική πορεία του υποκείμενου χρηματιστηριακού Δείκτη FTSE Large Cap. Με άλλα λόγια , το πτωτικό «στοίχημα» επιβεβαιώθηκε, δίνοντας το δικαίωμα στον «παίκτη» να κλείσει τη θέση του. Στην περίπτωση αυτή το κέρδος ανά Συμβόλαιο θα ήταν 220 μονάδες ( 2.280-2060). Δηλαδή 440 ευρώ πολλαπλασιαζόμενες με 2 ευρώ την κάθε μονάδα κέρδους. Στα 10 Συμβόλαια τα συνολικά κέρδη ανέρχονται σε 4.400 ευρώ. Ήτοι 107,2% επί του αρχικού ποσού της καταβολής, το οποίο και επιστρέφεται μετά από την εύστοχη πρόβλεψη της πτωτικής κίνησης της αγοράς…

    Την περασμένη Παρασκευή ό όγκος των συναλλαγών ήταν 1.707 Συμβόλαια, ενώ χθες έφτασαν στα 3.063. Αφήνοντας μάλιστα  8.308 ανοικτά Συμβόλαια…

    Ακολουθώντας όμως κάποιος επενδυτής την ίδια πρακτική, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Short Συμβόλαιο στον FTSE Large Cap, προκειμένου να …αντασφαλίσει το μετοχικό του χαρτοφυλάκιο. Διότι η ζημιά από την πτώση των μετοχών θα καλυπτόταν από τα κέρδη στα Παράγωγα. Τέτοιου είδους κινήσεις προστασίας του χαρτοφυλακίου, μπορεί να είναι αποτελεσματικές στην παρούσα φάση, για όσους θέλουν να διατηρήσουν τις μετοχές, ευελπιστώντας η χρηματιστηριακή μπόρα θα περάσει. Η αντασφάλιση του χαρτοφυλακίου μπορεί να είναι χαμηλού κόστους, από τη στιγμή κατά την οποία χρησιμοποιηθούν ως «κάλυψη» μετοχές μεγάλων εταιρειών. Απαιτούνται βεβαίως και κάποια μετρητά σε εφεδρεία, σε περίπτωση που ή αγορά πάει ανάποδα από τη Short θέση.

    Άλλωστε το «παίγνιο» στα Παράγωγα, σε όλες τις περιπτώσεις είναι «μηδενικού αθροίσματος». Που σημαίνει ότι τα κέρδη του ενός είναι ζημιά του άλλου…

    Δεν πάντως εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν, ότι στην παρούσα δυσμενή συγκυρία, θα αυξηθεί η κινητικότητα από πλευράς των Short «παικτών», όχι μόνο στους Δείκτες αλλά και στις επί μέρους μετοχές, όπως είναι ή υψηλής εμπορευσιμότητας, τραπεζικές. Όλα αυτά βεβαίως μένει να αποτυπωθούν στην πράξη και από τη ροή των εξελίξεων. Οι οποίες και θα καταδείξουν αν θα δικαιωθούν εκείνοι που φοβούνται, ή εκείνοι που ελπίζουν…



    ΣΧΟΛΙΑ