• ΑΓΟΡΕΣ

    NBG Securities: Θετική για όλες τις ελληνικές τράπεζες – Κορυφαία επιλογή η Πειραιώς

    τραπεζες_Eurobank Equities: Toπ επιλογή η Εθνική Τράπεζα, buy για Πειραιώς, hold για Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνική Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    «Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο απορρέουν από την επιτυχή υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων τους μέχρι σήμερα και τη δραστική πρόοδο που έχουν σημειώσει στην ποιότητα του ενεργητικού τους, τη βελτιωμένη θέση ρευστότητας και χρηματοδότησης, τα υγιή επίπεδα κεφαλαίου τα επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα, τα αυξημένα επίπεδα κάλυψης, καθώς και τις θετικές προοπτικές κερδών και τις προοπτικές διανομής μερίσματος», εξηγεί η NBG Securities.

    Η ίδια επαναλαμβάνει την αξιολόγηση υπεραπόδοσης (outperform) τόσο σε όρους θεμελιωδών όσο και για τους λόγους αποτίμησης. «Προτιμούμε όλες τις τράπεζες υπό την κάλυψή μας για διαφορετικούς λόγους, καθώς πιστεύουμε ότι τα ειδικά χαρακτηριστικά των τραπεζών τους αντικατοπτρίζονται στις σχετικές αποτιμήσεις τους με τις υψηλότερες τιμές-στόχους. «Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η κορυφαία επιλογή μας στον τομέα κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς βλέπουμε μια πιο ελκυστική σχέση κινδύνου-απόδοσης μετά την ισχυρή πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση των βασικών λειτουργιών της».

    Η τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 τίθεται πλέον στα 2,35 ευρώ από 1,85 ευρώ πριν και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται σε 48%.

    Για τη Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 η νέα τιμή στόχος είναι στα 1,40 ευρώ από 1,35 ευρώ προγενέστερα και το περιθώριο ανόδου είναι 22% από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Τέλος, για την Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 η τιμής στόχος αυξάνεται σε 1,55 ευρώ από 1,45 ευρώ και το περιθώριο μεταβολής είναι θετικό 36%.

    Η αποεπένδυση του ΤΧΣ αποτελεί σημαντικό καταλύτη απόδοσης το 2023

    «Οι ελληνικές τράπεζες ήταν στο περιθώριο και μόλις πρόσφατα φάνηκε να έχουν επιστρέψει και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Έχοντας κερδίσει 30% και 10% τους τελευταίους 3 μήνες και φέτος, αντίστοιχα, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται τώρα 0,3-0,6x την ενσώματη λογιστική αξία (TBV) τους το 2024, με περαιτέρω πιθανή ανοδική δυναμική, κατά την άποψή μας», συνεχίζει η χρηματιστηριακή.

    Το ΤΧΣ ετοιμάζεται να αποεπενδύσει από τις ελληνικές τράπεζες, με τις πρώτες πωλήσεις να αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2023.

    Παρά τη ‘βραχυπρόθεσμη υπερεπάρκεια’ μετοχών, τις ανησυχίες και τη μεταβλητότητα, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι αυτή η εκποίηση θα αποδειχθεί ένας σημαντικός θετικός καταλύτης, αναδεικνύοντας την πλήρη ανάκαμψη των τραπεζών από τα χρόνια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς και την αύξηση του ποσοστού των μετοχών σε ελεύθερη διασπορά.

    Παράλληλα, η πολιτική σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση, κατά την άποψή της, για την καλή απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ δυνητικά η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας θα πρέπει επίσης να βοηθήσει την απόδοση των τιμών των μετοχών.

    Τα θεμελιώδη μεγέθη του τομέα βελτιώνονται

    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει καλή πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους από σχεδόν 50% (κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του ευρώ) σε χαμηλότερα από 10% τώρα.

    Επιπλέον, η κεφαλαιοποίησή τους έχει αρχίσει να ανακτά το έδαφος με τον μέσο δείκτη CET1 να διαμορφώνεται σε 14,2% στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι, από 12% στο 2021 και από 13,6% στο 2019.

    Με τις περισσότερες από τις προγραμματισμένες διαδικασίες εξυγίανσης δανείων να έχουν ήδη απορροφηθεί, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρόκειται να επωφεληθεί από τη βελτιωμένη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων στο μέλλον, με βάση την υψηλότερη παραγωγή εσόδων στο πλαίσιο των προοδευτικά υψηλότερων επιτοκίων και της υγιούς δημιουργίας νέων δανείων.

    Η θετική δυναμική των κερδών και των μερισμάτων

    Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν μεταξύ των πιο ευαίσθητων τραπεζών στα επιτόκια στην Ευρώπη, επομένως τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα επιτόκια θα πρέπει να επιταχύνουν την ανάκαμψη των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) τους, καθιστώντας τις μεταξύ των μεγαλύτερων ωφελημένων στην Ευρώπη.

    «Αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες να αρχίσουν σταδιακά να καταβάλλουν μερίσματα στους μετόχους τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα παραμείνουν άνετα πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Νέες εντολές στην Πειραιώς, προς απογείωση η Ιντρακάτ



    ΣΧΟΛΙΑ