• ΑΓΟΡΕΣ

    Jefferies: Ξεκινά την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών – Οι τιμές στόχοι και οι συστάσεις

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)


    «Ενώ η Ελλάδα μπορεί να μην προσφέρει ιστορία ανάκαμψης που να είναι δελεαστική, οι κυκλικές ανοδικές τάσεις για το καθαρά έσοδα από τόκους (NII) εξακολουθούν να είναι σημαντικά και να προσφέρουν ισχυρή άνοδο βραχυπρόθεσμα», εξηγεί ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Jefferies και ο Benjie Creelan-Sandford.

    Η αμερικανική τράπεζα εξηγεί ότι ο μέσος όρος των αναλυτών (consensus) αποτυγχάνει να διαφοροποιήσει επαρκώς τις διαφορετικές προοπτικές και τις διαφορετικές αποδόσεις κεφαλαίου στις μεμονωμένες ελληνικές τράπεζες. Η χρηματιστηριακή ξεκινά την κάλυψη της Εθνικής Τράπεζας με σύσταση αγορά, την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank με σύσταση διακράτηση και την Alpha Bank με σύσταση υποαπόδοσης.

    Οι τιμές στόχοι είναι: Εθνική Τράπεζα 6,60 € με περιθώριο ανόδου 22%, Πειραιώς 2,50 € και περιθώριο ανόδου 5%, Eurobank 1,65 € και περιθώριο ανόδου 13% και τέλος Alpha Bank 1,10 € και περιθώριο μεταβολής -25%.

    Η ETE ΕΤΕ -1,31% 7,56 είναι η προτιμώμενη επιλογή για τα NII και την ισχυρή της θέση χρηματοδότησης (λόγος δανείων/καταθέσεων 62%, κάτω από 15% προθεσμιακές καταθέσεις).

    Με το περίπου 90% των ελληνικών δανειακών βιβλίων να είναι κυμαινόμενο επιτόκιο, το consensus φαίνεται υπερβολικά συντηρητικό, υπολογίζοντας αύξηση των NII μόνο κατά περίπου 15% το 2023 (έναντι περίπου 25% για την Ιταλία/Ισπανία).

    Παρ’ όλα αυτά, οι αντίξοες συνθήκες θα αυξηθούν μεσοπρόθεσμα, με την εκκαθάριση των NPEs και την έκδοση MREL (χρέος που μπορεί να διασωθεί) και έρχονται σημαντικές επιβαρύνσεις έναντι των περισσότερων ομοειδών χωρών της Νότιας Ευρώπης. Η ελληνική εξομάλυνση συνεπάγεται επίσης διαρθρωτική καθοδική πίεση στα spreads των δανείων με την πάροδο του χρόνου.

    Η εικόνα των προβλέψεων θα πρέπει να αποκλίνει μεταξύ των τραπεζών

    Σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται στα NPE και κυρίως στους δείκτες κάλυψης μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Αυτές οι διαφορές δεν φαίνεται να αποτυπώνονται επαρκώς στις προσδοκίες του consensus, κατά την άποψή της Jefferies.

    Η ίδια ενώ παραμένει σχετικά αισιόδοξη για τις ευρύτερες προοπτικές ποιότητας του ενεργητικού, βλέπει μια έντονη απόκλιση στις τάσεις των προβλέψεων.

    Η ΕΤΕ φαίνεται να βρίσκεται σε καλή θέση με τον χαμηλό δείκτη NPE (6,1%) και την υψηλή κάλυψη (82%) δημιουργώντας περιθώρια για σταδιακή εξομάλυνση των επιπέδων προβλέψεων από εδώ και στο εξής (πρόβλεψη 50 μ.β. το 2024).

    Παρά το ευνοϊκότερο μείγμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, το χαμηλότερο επίπεδο της ALPHA (39%) και με τον δείκτη NPE να παραμένει αυξημένος (8,0%), βλέπει τον κίνδυνο ότι η βελτίωση στα κέρδη προ προβλέψεων θα συνεχίσει να απορροφάται από τις επίμονα υψηλές προβλέψεις τα επόμενα χρόνια.

    Μετά τη βαθιά ύφεση και το τραπεζικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των τραπεζών της προηγούμενης δεκαετίας, υπάρχει ο πειρασμός να δούμε το σύστημα ως ένα ιδιοσυγκρασιακό παιχνίδι ανάκαμψης στην Ευρώπη.

    Ωστόσο, η άνοδος στην αποτίμηση έχει ήδη συντελεστεί με τις ελληνικές τράπεζες (0,7 φορές σε P/TNAV για το 2023), να διαπραγματεύονται με premium σε σχέση με τις μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις στις ιταλικές τράπεζες (0,6 φορές) για παράδειγμα.

    Εν τω μεταξύ, το σημαντικό βάρος του τουρισμού σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

    Τέλος, ενώ η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, η διαρθρωτική επιτάχυνση του όγκου των δανείων ή/και των προϊόντων που βασίζονται σε προμήθειες δεν είναι απαραίτητα επικείμενη.

    ETE Top-Pick

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) είναι η προτιμώμενη επιλογή γιατί προσφέρει τη μεγαλύτερη ανοδική πορεία σε σχέση με τις προσδοκίες για NII +12% το 2023, ενώ η υψηλή κάλυψη υποστηρίζει μια ταχύτερη εξομάλυνση των προβλέψεων στο μέλλον (προβλέπει περίπου 30% χαμηλότερες προβλέψεις από ό,τι το consensus 2024).

    Με τον δείκτη FL CET1 στο 15,2% πιστεύει ότι τα μέτρια μερίσματα μπορούν να ξεκινήσουν από τα κέρδη του 2022. Η ETE διαπραγματεύεται με 0,8 φορές σε όρους P/TNAV φέτος με 9,6% δείκτη αποδοτικότητας ROTE το 2024.

    Ενώ τα κεφαλαιακά αποθέματα στην Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63 είναι επαρκή και η τράπεζα θα επωφεληθεί από την ανοδική πορεία των NII, βλέπει ότι λιγότερη από αυτή την άνοδο θα περάσει στην τελική γραμμή, καθώς αναμένει ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να δημιουργεί επίπεδα κάλυψης με την πάροδο του χρόνου μέσω σταθερά υψηλότερων προβλέψεων και αυτό αποτυπώνεται επαρκώς στην αποτίμηση με την τράπεζα να διαπραγματεύεται με 0,6 φορές σε όρους P/TNAV και premium σε σχέση με την Πειραιώς που διαπραγματεύεται χαμηλότερα από 0,5x σε P/TNAV.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ