• ΑΓΟΡΕΣ

    Εκρηκτική ζήτηση για το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο – Πάνω από €35 δισ. οι προσφορές (upd)

    Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ


    Ισχυρή «ψήφο εμπιστοσύνης» δίνουν στην ελληνική οικονoμία οι αγορές, καθώς στη νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου εκδηλώθηκε εκρηκτική ζήτηση με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ

    Το επιτόκιο διαμορφώθηκε κοντά στo 3,45% (2,65% mid swaps + 80 μονάδες βάσης).

    Η έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για το 2024 (είχε προηγηθεί η επανέκδοση ομολόγου που λήγει το 2028 στην οποία αντλήθηκαν 250 εκατ. ), μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Κοντά στα 10 δισ. ευρώ αναμένεται να κινηθεί ο εφετινός δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες εφέτος ανέρχονται σε 5,4 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τόκων σε 4,85 δισ. ευρώ.

    Την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου έχουν αναλάβει οι τράπεζες Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe General.

    Η πρώτη έκδοση για το 2024 θα είναι ένας σημαντικός δείκτης για τις διαθέσεις των αγορών για την ελληνική αγορά χρέους, ενόψει συνολικών εκδόσεων της τάξης των 10 – 12 δισ. ευρώ που σχεδιάζονται για το σύνολο του έτους.

    Αναλυτές πάντως προεξοφλούν πως θα εκδηλωθεί ισχυρή ζήτηση στην διαδικασία του βιβλίου σήμερα, κάτι άλλωστε που χαρακτήρισε και άλλες μεγάλες εκδόσεις οι οποίες έγιναν από τις αρχές του έτους από άλλες χώρες της ευρωζώνης.

    Χθες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαπραγματευόταν στα επίπεδα του 3% ενώ το spread της απόδοσης με το αντίστοιχο γερμανικό Bund να υποχωρεί οριακά κάτω των 100 μονάδων βάσης.

    Η αξιολόγηση από Scope Ratings

    Η έκδοση έρχεται αμέσως μετά την έκθεση αξιολόγησης από τον γερμανικό οίκο Scope Ratings, που διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση δίνοντας ραντεβού για επαναξιολόγηση τον Ιούλιο, αλλά και από την συνεδρίαση της ΕΚΤ. Η έκδοση του δεκαετούς είναι η πρώτη μεγάλη κοινοπρακτική έκδοση για φέτος.

    Όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί εμπροσθοβαρώς, να έχει δηλαδή ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, ενώ θα είναι η πρώτη χρονιά που όλο το πρόγραμμα υλοποιείται με τη χώρα να έχει ήδη αποσπάσει την επενδυτική βαθμίδα.

    Ανάδοχοι της σημερινής έκδοσης είναι οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe Generale ενώ το ομόλογο λήγει στις 15 Ιουνίου 2034.

    Αξίζει να σημειωθεί πως όπως ανέφεραν οι FT προ ημερών η Citi προβλέπει ότι αυτό το μήνα θα εκδοθεί κρατικό χρέος ρεκόρ ύψους 165 δισ. ευρώ για την ευρωζώνη, 13% υψηλότερο από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

    Η ζήτηση παραμένει ισχυρή, εν αναμονή της μείωσης των επιτοκίων.

    Η Ισπανία προσέλκυσε το μεγαλύτερο βιβλίο παραγγελιών για κρατικό ομόλογο που έχει πετύχει ιστορικά στις 10 Ιανουαρίου, ενώ η Ιταλία έλαβε 91 δισ. ευρώ σε προσφορές για την πώληση 30ετούς χρέους, το μεγαλύτερο ιταλικό βιβλίο παραγγελιών από τις αρχές του 2021.

    Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως στο φετινό δανειακό πρόγραμμα υπάρχει και το ενδεχόμενο έκδοσης πράσινου ομολόγου κάτι όμως που αναμένεται να υλοποιηθεί προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Όλα τα βλέμματα στην Πειραιώς

    Παγκρήτια Τράπεζα: Δυναμική επέκταση στο Factoring, με την ίδρυση θυγατρικής

    Πιτσιλής για ΕΝΦΙΑ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την έκπτωση και πότε τη δικαιούστε



    ΣΧΟΛΙΑ