• ΑΓΟΡΕΣ

    JP Morgan: Παίρνει τα κέρδη της στα ελληνικά ομόλογα – Τι συστήνει στους επενδυτές από εδώ και πέρα

    Jamie Dimon, CEO της JP Morgan Chase

    Jamie Dimon, CEO της JP Morgan Chase Πηγή: ΑΡ


    Η ομάδα ανάλυσης Global Rates Strategy της JP Morgan αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να κλείσει τη long θέση στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών δεκαετών ομολόγων.

    «Στην Ελλάδα, συνιστούμε την ανάληψη κέρδους στις long θέσεις στα 10ετή έναντι της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από τον οίκο DBRS σε επενδυτική βαθμίδα (IG) και από τον οίκο Moody’s κατά δύο βαθμίδες, μία βαθμίδα κάτω από την IG. Όπως συζητήθηκε σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μας, έχουμε επισημάνει ότι σε γενικές γραμμές διατηρούμε μια εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη προοπτική για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και προβλέπουμε ότι αυτά θα διαπραγματεύονται σταθερά με μικρότερα spreads από την Ιταλία (25-50 μ.β.), δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών, δημοσιονομικών και θεμελιωδών μεγεθών, του σταθερού πολιτικού τοπίου και των συνεχιζόμενων αναβαθμίσεων αξιολόγησης. Θεωρούμε ότι το 10ετές spread Ελλάδας-Ιταλίας που διαπραγματεύεται γύρω στις 35 μ.β. είναι αρκετά λογικό και αναμένουμε ότι το επόμενο σκέλος της σύσφιξης θα συμβεί πιο κοντά προς την επόμενη αναθεώρηση της αξιολόγησης στις 20 Οκτωβρίου από τον οίκο της S&P», εξηγεί η ομάδα του Fabio Bassi.

    «Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από την DBRS (σε IG) και τη Moody’s (δύο βαθμίδες αναβάθμισης και εξακολουθεί να βρίσκεται μία βαθμίδα κάτω από την IG) τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ τα 5ετή-10ετή ομόλογα έχουν μικρή υπεραπόδοση έναντι της Ιταλίας κατά τα τελευταίες δύο εβδομάδες, οπότε προχωράμε στην ανάληψη του κέρδους μας στη long θέση της Ελλάδας έναντι Ιταλίας. Το trade αφορά 10 εκατ. ευρώ θέση long στο 10ετές ελληνικό ομόλογο λήξης Ιουνίου του 2033 έναντι πώλησης 9,97 εκατ. ευρώ στο 10ετές ιταλικό ομόλογο λήξης το Νοέμβριο του 2033 στις -41,7 μ.β. Το κέρδος από την έναρξη του trade στις 14 Ιουλίου 2023 είναι 20,0 μ.β.

    O οίκος αναμένει ότι το spread Ελλάδας και Ιταλίας θα προσεγγίσει τις 50 μ.β. εν αναμονή της αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα, καθώς πλησιάζουν οι αναθεωρήσεις των βασικών οίκων αξιολόγησης, συνεχίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας. To spread με τα γερμανικά ομόλογα θα διαμορφωθεί στις 130 μονάδες βάσης.

    Η αμερικάνικη τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 2,4% το 2023, με το ΑΕΠ να προσεγγίζει τα 223 δισ. ευρώ και τον πληθωρισμό στο 4,2%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,3% αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι της τάξεως του 1,9%.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Πώς Εθνική και Πειραιώς μπορούν να αλλάξουν το momentum

    Ebury: Το ράλι του δολαρίου συνεχίζεται λόγω της «επιθετικής παύσης» της Fed

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τράπεζες, ΔΕΗ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, CENER, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛ



    ΣΧΟΛΙΑ