• Συνεντεύξεις

    Κωνσταντίνος Φρυδάκης (Attica Bank): Η τράπεζα άλλαξε ρότα και τώρα σχεδιάζει νέα χρηματοδοτικά πακέτα

    Κωνσταντίνος Φρυδάκης, Chief Retail and Digital Officer Attica Bank

    Κωνσταντίνος Φρυδάκης, Chief Retail and Digital Officer Attica Bank


    Ταχύτητα και ευελιξία είναι τα χαρακτηριστικά της Attica Bank σήμερα, καθώς η τράπεζα έχει επιστρέψει με αξιώσεις στο banking και ετοιμάζεται πυρετωδώς για την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξη του στο mononews.gr o Κωνσταντίνος Φρυδάκης, Chief Retail and Digital Officer της τράπεζας.

    Ο ίδιος σημειώνει πως το  2024 θα είναι μια καλή χρονιά για τις χρηματοδοτήσεις και μάλιστα με ελκυστικά επιτόκια, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές και μεσαίες όπου εστιάζει η Attica Bank και εκτιμά πως η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

    Όπως λέει μέσα σε ένα χρόνο η CEO της τράπεζας Ελένη Βρεττού «άλλαξε εντελώς την ρότα του οργανισμού» όπως έδειξαν και τα  κερδοφόρα αποτελέσματα 9μήνου.

    Και τώρα η τράπεζα σχεδιάζει νέα χρηματοδοτικά πακέτα που θα «απαντούν» στις ιδιαίτερες ανάγκες επαγγελματικών κλάδων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως έκανε με το «Attica Hospitality» που είναι μία  «ομπρέλα» χρηματοδοτικών εργαλείων που απευθύνεται στα μιρκομεσαία ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα.

    Ενώ επιθετικά κινίται και στο επίπεδο των επιτοκίων καταθέσεων με την προθεσμιακή κατάθεση  Attica Progress να προσφέρει επιτόκιο ως  3,10%.

     

    Το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με τον υψηλό πληθωρισμό και το αντίστοιχα, υψηλό κόστος χρήματος, γεννάει ερωτηματικά σχετικά με τη χρηματοδότηση της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα και την γενικότερη πιστωτική επέκταση. Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί το τοπίο το επόμενο διάστημα;

    Κ. Φρυδάκης: Είναι αλήθεια ότι για άλλη μια φορά, οι παγκόσμιες εξελίξεις έρχονται να διαψεύσουν τον Fukuyama και την προσέγγισή του περί του τέλους της ιστορίας. Οι εξελίξεις ήταν και αυτή τη χρονιά σημαντικές και προφανώς επηρεάζουν την παγκόσμια και άρα την ευρωπαϊκή οικονομία, με προφανείς επεκτάσεις και στην ελληνική αγορά.

    Η άνοδος των επιτοκίων ως εργαλείο ελέγχου του πληθωρισμού δείχνει μια κόπωση και ήδη διαφαίνεται μπροστά μας η αποκλιμάκωση που θα αρχίσει να εξελίσσεται εντός του 2024 και λογικά εντός του πρώτου εξαμήνου, εάν όχι και εντός του πρώτου τριμήνου

    Πιο κοντά στην καθημερινότητα και σε ό,τι αφορά στην πιστωτική επέκταση, δεν μπορώ να πω ότι συμμερίζομαι αυτές τις ανησυχίες. Ίσα ίσα, θεωρώ ότι το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για τις χρηματοδοτήσεις τόσο για τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και ειδικότερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ στην Attica Bank. 

    Ξεκινώντας από τις αρχές του έτους, θα έχουμε πολύ σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία.

    Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και πληθώρα άλλων προγραμμάτων με στόχο και τους καταναλωτές, θα μας απασχολήσουν πολύ την ερχόμενη χρονιά και εκτιμώ ότι θα θεραπεύσουν επαρκώς και τον πρόσκαιρο «τραυματισμό» της οικονομίας από τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία.

    Σε όλα τα παραπάνω προγράμματα το τραπεζικό σύστημα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για την έγκαιρη απορρόφηση των κονδυλίων και θεωρώ ότι ετοιμάζεται γι’ αυτό. Σίγουρα αυτό κάνουμε εμείς στην Attica Bank και έχουμε πολύ υψηλή προσδοκία, καθώς και αυτοπεποίθηση ότι θα στηρίξουμε αποτελεσματικά και ουσιαστικά επιχειρήσεις και ιδιώτες.

     

    Πολύς λόγος γίνεται για την ψαλίδα επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, με διάχυτη να είναι η αίσθηση ότι οι τράπεζες δεν αυξάνουν ανάλογα τα επιτόκια καταθέσεων με τα επιτόκια των δανείων. Είναι αυτό μια πραγματική στρέβλωση της αγοράς; Πού θεωρείτε ότι οφείλεται αυτή η κατάσταση;

    Κ. Φρυδάκης: Είναι γεγονός ότι η άνοδος των επιτοκίων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για όλους τους λόγους που αναφέραμε, οδήγησε σε αύξηση του κόστους δανεισμού. Τα επιτόκια καταθέσεων αναπόφευκτα ακολούθησαν, αλλά ομολογουμένως αυτό συνέβη με πιο αργό ρυθμό. 

    Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει σχετικά πρόσφατα εξέλθει από μια μακρά και δύσκολη περίοδο, οπότε και υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αγορά ισορρόπησε μεταξύ ανταγωνιστικότητας και σταθερότητας, αλλά και της απαραίτητης επιστροφής σε κερδοφορία.

    Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα επιτόκια καταθέσεων έχουν ανέβει αισθητά ενώ και οι νέες χορηγήσεις επιτυγχάνουν πολύ ελκυστικά επιτόκια. 

    Στην Attica Bank, παραδοσιακά αποτελούμε μια κορυφαία επιλογή για τους αποταμιευτές, με τα προϊόντα προθεσμιακών καταθέσεων που διαθέτουμε στην αγορά να είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά και ευέλικτα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι το πλέον πρόσφατο προθεσμιακό μας προϊόν Attica Progress φτάνει έως και το 3,10%, με μηνιαία καταβολή των τόκων προς τον πελάτη.

    Η δέσμευση μας είναι ότι παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά και την κατεύθυνση που δίνει η ΕΚΤ, ως Attica Bank θα συνεχίσουμε να κινούμαστε επιθετικά, εξασφαλίζοντας υψηλές αποδόσεις για τους πελάτες μας.

     

    Γιατί ένας πελάτης, ιδιώτης ή μικρομεσαία επιχείρηση να έρθει σήμερα στην Attica Bank; Τι θα βρει διαφορετικό σε σχέση με πριν από έναν χρόνο;

    Κ. Φρυδάκης: Η δύση του 2023 βρίσκει την Attica Bank μια διαφορετική τράπεζα από αυτό που ήμασταν στις αρχές του έτους. Μέσα σε ένα έτος, η Ελένη Βρεττού ως η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, συγκέντρωσε μια ομάδα στελεχών από την αγορά και στην ουσία άλλαξε εντελώς την ρότα του Οργανισμού, όπως επιβεβαιώνουν και τα κερδοφόρα αποτελέσματα 9μήνου.

    Παράλληλα, θα πρέπει να σας πω ότι συντελείται εντατικός μετασχηματισμός της Τράπεζας σε όλα τα επίπεδα και αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή μαζί μας. Κινούμαστε ταχύτατα για την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου που έχει ανάγκη η ελληνική αγορά και ακόμα περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν το στρατηγικό μας στόχο. 

     

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank
    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

     

    Αν μου λέγατε να διαλέξω μια λέξη για να μας χαρακτηρίσω σήμερα, καταχρηστικά θα σας ανέφερα δύο: ταχύτητα και ευελιξία. Παίρνω μεγάλη ικανοποίηση όταν μιλάω με πελάτες μας, τόσο ιδιώτες όσο και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που εκθειάζουν τον τρόπο που χειριστήκαμε την υπόθεσή τους, δίνοντας πάντα έμφαση στην άμεση ανθρώπινη επαφή.

    Στο τέλος της ημέρας, οι άνθρωποι κάνουν την διαφορά και αυτό σίγουρα δεν είναι κλισέ για όλους εμάς στην Attica Bank, αλλά αξία που διατρέχει την τράπεζα κάθετα και οριζόντια.

    Τους προηγούμενους μήνες ανανεώσαμε σχεδόν το σύνολο του χαρτοφυλακίου προϊόντων μας τόσο για τους καταναλωτές όσο και τις μικρές επιχειρήσεις. Δώσαμε έμφαση ώστε ένας πελάτης που επισκέπτεται το κατάστημά μας να μπορεί να συζητήσει συνολικά τις ανάγκες του, είτε αυτές είναι χορηγητικές, είτε ψάχνει την καλύτερη λύση να τοποθετήσει τις οικονομίες του, είτε να καλύψει τις ασφαλιστικές ανάγκες της οικογένειάς του.

    Ο δε επιχειρηματικός πελάτης που εξυπηρετείται σε επίπεδο καταστήματος έχει πρόσβαση στα πλέον σύγχρονα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία.

    Καλώ πραγματικά όλους να δοκιμάσουν τη νέα Attica Bank και να νιώσουν ότι η τραπεζική δεν είναι μόνο αυτόματη εξυπηρέτηση, αλλά πάνω από όλα μια προσωπική σχέση εμπιστοσύνης.

     

    Βλέπουμε προσπάθειες από το κράτος για να ενισχυθεί η αγορά κατοικίας, οι τιμές των ακινήτων κινούνται συνεχώς ανοδικά και καταγράφεται περιορισμένη διαθεσιμότητα σπιτιών. Είμαστε αντιμέτωποι με μια στεγαστική κρίση στην Ελλάδα της υψηλής ιδιοκατοίκησης;

    Κ. Φρυδάκης: Η αγορά των ακινήτων είναι όντως σύνθετη και επηρεάζεται από δεκάδες ή και εκατοντάδες παράγοντες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Η εγχώρια αγορά ακινήτων αναπτύσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια, μετά από μια υπερδεκαετή κρίση και θέλω να πιστεύω ότι όλα τα μέρη έχουν βγει σοφότερα από την διαδικασία αυτή.

    Μην ξεχνάμε ότι τόσο η οικονομική αλλά ακόμα περισσότερο η υγειονομική κρίση που περάσαμε, επηρέασε τόσο την αγορά κατοικίας όσο και των επαγγελματικών ακινήτων.

    Η Ελλάδα κινείται πολύ δυναμικά και στα ακίνητα για τουριστική εκμετάλλευση, ενώ ένα σημαντικό μέρος των αγοραστών προέρχεται από το εξωτερικό, κάτι που προφανώς σπρώχνει ανοδικά τις τιμές.

    Δεν θεωρώ ωστόσο ότι βιώνουμε μια στεγαστική κρίση. Θα έλεγα ότι ερχόμαστε πιο κοντά στις ευρωπαϊκές τάσεις, με χαμηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης σε σχέση με το παρελθόν. Νέα ακίνητα κατασκευάζονται, ενώ έντονη είναι η τάση αξιοποίησης του παλαιού στεγαστικού αποθέματος που υπάρχει κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. 

    Οι κρατικές πρωτοβουλίες είναι επίσης πολύ σημαντικές στο χώρο αυτό με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», τους πολλαπλούς κύκλους του «Εξοικονομώ» και μια σειρά άλλων προγραμμάτων.

    Τα προγράμματα βοηθάνε σημαντικά, αλλά πρέπει να πούμε ότι μερικές φορές δημιουργούν και παροδικά «κύματα» αύξησης τιμών για τα οποία η αγορά οφείλει να είναι προετοιμασμένη. Ουδέν κακόν αμιγές καλού λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση…

    Η Attica Bank κινείται πολύ δυναμικά στην αγορά της στεγαστικής πίστης. Έχουμε εξαιρετικές λύσεις και έχουμε μπει σε αγορές που δεν καλύπτει ο ανταγωνισμός, με μια σειρά νέων προϊόντων να ακολουθούν στις αρχές του 2024.

    Η αύξηση των επιτοκίων την τρέχουσα χρονιά, έκανε κάποιους πιο επιφυλακτικούς, αλλά αφενός η κατάσταση αυτή – όπως προανέφερα – δείχνει να διορθώνεται σταδιακά, αφετέρου η μακροχρόνια φύση των στεγαστικών δανείων μάς επιτρέπει να βρίσκουμε ευέλικτες λύσεις για τους πελάτες μας, επιτρέποντας τους να αποκτήσουν την δική τους κατοικία.

    Εκ του περισσού ίσως, θα ήθελα τέλος να αναφέρω ότι το ίδιο ισχύει για τα επισκευαστικά μας δάνεια και τα ειδικά δάνεια ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, για τα οποία υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

     

    Πρόσφατα παρουσιάσατε μια σειρά χρηματοδοτικών προϊόντων και γενικότερων προγραμμάτων προϊόντων, με στόχευση στον τουριστικό κλάδο και ειδικότερα τις μικρομεσαίες τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Τι σηματοδοτεί αυτή η κίνηση για την Attica Bank;

    Κ. Φρυδάκης: Η Attica Bank έχει ως βασική της στρατηγική επιλογή την επικέντρωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στέκεται αρωγός των αναπτυξιακών τους αναγκών.

    Στο πλαίσιο της δημιουργίας νέων και εξειδικευμένων χρηματοδοτικών προϊόντων, δημιουργήσαμε μία «ομπρέλα» χρηματοδοτικών εργαλείων, το «Attica Hospitality», η οποία διακρίνεται σε τρία επιμέρους προγράμματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών αλλά και γενικότερα τουριστικών καταλυμάτων κάθε είδους.

    Οι συγκεκριμένες λύσεις είναι ένα κλασσικό παράδειγμα του νέου τρόπου που η Attica Bank αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς.

    Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, περάσαμε από την αναγνώριση της ανάγκης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των εξειδικευμένων αυτών προϊόντων, τα οποία ήδη διατίθενται και εξασφαλίζουν με ταχύτατες διαδικασίες έγκρισης, τη ρευστότητα που χρειάζεται π.χ. το κατάλυμα χειμερινού προορισμού ως κεφάλαιο κίνησης ή η καλοκαιρινή μικρή ξενοδοχειακή επιχείρηση για επισκευές και προετοιμασία της επόμενης σεζόν.

    Η έμπρακτη στήριξη της μικρομεσαίας τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι κάνουμε τον λόγο μας πράξη και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό.

    Σας αναφέρω επίσης, ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και πακέτα λύσεων που θα «απαντούν» στις ιδιαίτερες ανάγκες και άλλων κλάδων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Μάχη τραπεζών στα spread των επιχειρηματικών δανείων

    Morgan Stanley: Top pick σε παγκόσμιο επίπεδο η Alpha Bank – Οι νεότερες εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

    Fitch: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ