• Τράπεζες

    Fitch: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών

    • NewsRoom
    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)


    Στην αναβάθμιση του outlook των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας (Alpha Bank, Εurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) σε «θετικό» προχώρησε η Fitch, ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα.

    Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε την αξιολόγηση της για τις τέσσερις τράπεζες. Ειδικότερα η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα αξιολογούνται σε ΒΒ, ενώ  η Alpha Bank και η Πειραιώς σε ΒΒ-.

    Σύμφωνα με τη Fitch,  η αναβάθμιση του outlook αντανακλά την εκτίμηση ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θα ωφελήσει το λειτουργικό περιβάλλον των τραπεζών. Το βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα θα βοηθήσει τις τράπεζες να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών χωρίς να επιδεινώσουν το προφίλ κινδύνου τους.

    Σε συνδυασμό με τη σταθερή βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης και τις ισχυρές επιδόσεις στο μέτωπο των επενδύσεων, αυτό θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του λειτουργικού περιβάλλοντος, τονίζει η Fitch. Ένα πιο ευνοϊκό λειτουργικό περιβάλλον στηρίζει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας τους και τη δημιουργία κεφαλαίου, προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης.

    Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας μειώνει παράλληλα τα ρίσκα από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών κρατικών ομολόγων των τραπεζών.

    Τέλος, η αναβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου αναμένεται να οδηγήσει σε πιο εύκολη και λιγότερο ακριβή πρόσβαση στην αγορά χρέους για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, υπογραμμίζει η Fitch.

    Διαβάστε επίσης

    Fitch: Στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% και το 2024

    UBS: Αισιοδοξία για τα ελληνικά ομόλογα και την οικονομία – Τι άλλαξε η αναβάθμιση της Fitch [γραφήματα]

    Bloomberg για αναβάθμιση Ελλάδας από Fitch: Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ