• Συνεντεύξεις

    Ο ταλαντούχος Χρύσανθος Πανάς γιορτάζει και μιλάει για τα επόμενα βήματα του στην Λώρη Κέζα

    Χρύσανθος Πανάς

    Χρύσανθος Πανάς, επιχειρηματίας, 48 ετών


    Ο Χρύσανθος Πανάς σήμερα 16 Νοεμβρίου γίνεται 48 ετών και θα το γιορτάσει κάνοντας σχέδια για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της Βουκουρεστίου. Μαζί με τον αδελφό του Σπύρο διαμορφώνουν το τοπίο της διασκέδασης στο κέντρο της Αθήνας και επιχειρούν σύννομες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο. Ο Χρύσανθος Πανάς απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τις τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, την υποκειμενικότητα της καλαισθησίας και τον ρόλο του πολίτη που αγαπά την πόλη του.

    1.Ποιες παρεμβάσεις θα κάνετε στην Βουκουρεστίου ενόψει των εορτών;

    Θα πλημμυρίσουμε με χριστουγεννιάτικα φωτάκια όλα τα δέντρα και φυτά της Βουκουρεστίου. Επίσης, μετά από πολλά χρόνια, θα επαναλειτουργήσουμε το σιντριβάνι που βρίσκεται στην αρχή της Βουκουρεστίου μπροστά από το κατάστημα της Hermes και αν όλα πάνε καλά, θα οργανώσουμε παγοδρόμιο για μικρούς και μεγάλους στον ελεύθερο χώρο έξω από το Παλλάς. Επίσης η διαχείριση του City Link έχει ετοιμάσει ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο στολισμό στην στοά Σπύρου Μήλιου.

    2.Ποιοι είναι οι σύμμαχοί σας στην προσπάθεια αναβάθμισης του οικοδομικού τετραγώνου πέριξ του Μετοχικού Ταμείο Στρατού;

    Σαφέστατα η Τράπεζα Πειραιώς και η διοίκηση του City Link, ο δήμαρχος της Αθήνας κύριος Γιώργος Καμίνης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού κύριος Χρήστος Τεντόμας καθώς και επίσης ο αντιδήμαρχος κύριος Γιώργος Αποστολόπουλος.

    Ωστόσο προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε και τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων της γύρω περιοχής, σχετικά με την καθαριότητα και την συμβολή του καθενός μας ατομικά σε αυτήν.

    1. Ως πολίτης πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε έναν άλλο πολίτη που αυθαιρετεί στον δημόσιο χώρο, κάποιον που ας πούμε ανεβαίνει με το μηχανάκι στον πεζόδρομο;

    Η ανομία και η έλλειψη μέτρων καθώς και η μη εφαρμογή τους από την πολιτεία δημιουργεί εντάσεις ανάμεσα στους πολίτες. Έχουμε προτείνει στον Δήμο ένα σχέδιο με ζαρντινιέρες και φυτά, ώστε να αποτραπεί η πρόσβαση από τα μηχανάκια στο πεζόδρομο, έτσι ώστε ο πολιτιστικός πεζόδρομος της Βουκουρεστίου – όπως έχει χαρακτηριστεί – να βρει τον χαρακτήρα του και στην πραγματικότητα.

    Σε προσωπικό και επιχειρηματικό επίπεδο καθημερινά ζητάμε ευγενικά από τους μοτοσικλετιστές, που πολλές φορές με θράσος και ταχύτητα κατακλύζουν τον πεζόδρομο, να σεβαστούν τον νόμο.

    1. Ποια είναι τα τρία βασικά αιτήματά σας από τον Δήμο Αθηναίων;

    Χρύσανθος ΠανάςΠρώτον, να εφαρμόσει τον νόμο σχετικά με τις αυθαίρετες κατασκευές πάνω στον πεζόδρομο. Κιόσκια και κακόγουστες κατασκευές που δεν έχουν άδεια πρέπει να απομακρυνθούν όχι μόνο από την Βουκουρεστίου αλλά και απ’ όλα τα σημεία της Αθήνας. Επίσης έχουμε προτείνει να σχεδιαστούν ομοιόμορφα κιόσκια για τους μικροπωλητές.

    Επιπλέον, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην καθαριότητα και στις ώρες αποκομιδής των απορριμμάτων γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.

    Τέλος, ο δήμος πρέπει να προασπίσει το κοινό καλό αυξάνοντας τους ελέγχους για τις παρανομίες σε χώρους στάθμευσης, ηχορύπανσης και κατάληψης δημόσιου χώρου.

    zonars

    5.Ποιες δαπάνες έχετε κάνει ως επιχειρηματίας για τον εξωραϊσμό του δημοσίου χώρου;

    Ως γνωστό είμαι συνέταιρος με τον αδερφό μου Σπύρο Πανά κατά την διάρκεια ολόκληρης της επιχειρηματικής μου σταδιοδρομίας. Δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω σε αριθμό, την υπερβολικά μεγάλη προσφορά του αδερφού μου Σπύρου στον Δήμο της Βουλιαγμένης, αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους γύρω από το Islandτης Αθηναϊκής Ριβιέρας. Ωστόσο θα επισημάνω ότι η φύτευση της Βουκουρεστίου στο κομμάτι μπροστά από το Zonars με πανέμορφα κυκλάμινα, καθώς και η ενεργοποίηση αυτόματου ποτίσματος για τα μεγάλα δέντρα της ίδιας περιοχής, έγινε με δικά μας έξοδα. Στη δε επαναλειτουργία του σιντριβανιού της Βουκουρεστίου, συμμετείχαμε ως δωρητές της αντλίας και των ανταλλακτικών που χρειαζόντουσαν. Οφείλω εδώ να πω ότι καθημερινά οι δικές μας καθαρίστριες βοηθούν στην καθαριότητα όλου του κομματιού της Βουκουρεστίου μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου. 

    1. Πώς μπορούμε να ορίσουμε μια αισθητική της πόλης όταν καθένας έχει δικό του γούστο; Δηλαδή τι θα λέγατε σε έναν γείτονα που στην προσπάθεια να ομορφύνει την πόλη κάνει μια αποτρόπαια παρέμβαση;
    Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος

    Για να αποφεύγεται κάτι τέτοιο σαφέστατα οι γραμμές και οι οδηγίες πρέπει να δίνονται από την πολιτεία. Σε πολιτισμένες πόλεις του εξωτερικού παρατηρούμε μια ομοιογένεια και έναν ενιαίο σχεδιασμό, σχετικά με τον δημόσιο χώρο. Ειδικά στην Ελλάδα όπου δεν φημιζόμαστε για το καλό γούστο, πρέπει να ενεργοποιηθεί κάτι που ποτέ δεν εφαρμόστηκε από κανένα υπουργείο χωροταξίας και περιβάλλοντος. Μια σοβαρή πολιτική που θα περιλαμβάνει μελέτες καταξιωμένων αρχιτεκτόνων και κανονισμούς για τις παρεμβάσεις στους δημόσιους χώρους.

    1. Τι θα προτείνατε στους επιχειρηματίες της εστίασης, του εμπορίου και των χώρων τέχνης αν συναντιόσασταν με θέμα συζήτησης την φροντίδα του περιβάλλοντα χώρου των καταστημάτων σας;

    Αρχικά να φροντίζουν την καθαριότητα και να βοηθούν τον Δήμο σε αυτήν την προσπάθεια, τουλάχιστον στον βαθμό που μπορούν στα σημεία που βρίσκονται οι επιχειρήσεις τους. Να φροντίζουν το πράσινο και να μη ρυπαίνουν ή ηχορυπαίνουν, σεβόμενοι τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους συναδέρφους επαγγελματίες.

    Γενικά θα προέτρεπα να αλλάξουμε την νοοτροπία του Έλληνα που δείχνει να μην τον αφορά ο χώρος έξω από την πόρτα του σπιτιού του ή της επιχείρησης του. 

    1. Πώς διαχειρίζεστε τα απορρίμματα που παράγουν τα δικά σας εστιατόρια;

    panasΜε τον πλέον νόμιμο και ευρωπαϊκό τρόπο, δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση. 

    Φυσικά είμαστε σε συνεργασία με φιλανθρωπικές οργανώσεις ώστε να γίνεται σωστή διαχείριση και να μην πετιούνται τρόφιμα. Επιπλέον πρέπει να αναφέρω ότι σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του Island, ο βιολογικός καθαρισμός έχει δημιουργήσει αυτή την όαση δέντρων και φυτών που αντικρίζει κανείς στον χώρο.

    9. Αντί να λειτουργείτε ατομικά, θα μπορούσατε να δράσετε μέσα από μια συλλογικότητα. Εν ολίγοις, σκέφτεστε να πολιτευτείτε;

    Πρέπει κανείς να αντιληφθεί την εξέλιξη της κοινωνίας αλλά και των δομικών αρχών της. Η επιχειρηματικότητα, όταν είναι υγιής, είναι από την φύση της μια πολιτική πράξη αφού προάγει την δημιουργικότητα αλλά και την οικονομία. Μέσα από τις επιχειρηματικές μας κινήσεις, ο αδερφός μου και εγώ, έχουμε συμβάλει στην αναβάθμιση της χώρας μας και αυτό το χαρακτηρίζω  πολιτική κίνηση, ουσιαστικότερη από την πολιτική των μπαλκονιών.

    10. Μπορείτε να υπολογίσετε πρακτικά τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών σας; Για παράδειγμα, όταν φυτεύετε κυκλάμινα στα παρτέρια, αυξάνεται ο τζίρος του Zonars;

    Καταρχήν ο πανέμορφος κήπος με τα κυκλάμινα μπροστά από το Zonars, έχει γίνει viral σε πολλές χώρες του κόσμου μέσω των επισκεπτών που αυθόρμητα αποτυπώνουν το καλόγουστο περιβάλλον που δημιουργήσαμε. Είναι βέβαιο ότι μία επιχείρηση, καθαρή και νοικοκυρεμένη, αυξάνει την επισκεψιμότητα της από τους ανθρώπους που είναι λάτρεις του ωραίου και της ποιότητας.

    BARDETHEATRE
    BAR DE THEATRE

    zonars



    ΣΧΟΛΙΑ