Η στήριξη της μεσαίας τάξης και ειδικά των μισθωτών, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας, τονίζει μέσω της συνέντευξής του στο Mononews ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, για τον πυρήνα των μέτρων που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.

Ο Νίκος Παπαθανάσης όμως αναφέρεται και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του στεγαστικού με το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» να ολοκληρώνεται μέσα στο 2025 παρά το γεγονός ότι η ισχύ του είναι έως το καλοκαίρι του 2026.

1

Μέχρι σήμερα, όπως αποκαλύπτει στο Mononews, έχουν ήδη εγκριθεί 8.770 αιτήσεις και έχει απορροφηθεί το 55% του συνολικού προγράμματος ύψους 2 δις ευρώ ενώ το 70% των συμβάσεων δανείου έχει εκταμιευθεί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μετά την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, «πρωταθλήτριες» σε αριθμό δανείων είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η Θεσσαλία -639 και 625 εγκρίσεις αντιστοίχως με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να προαναγγέλλει και άλλες παρεμβάσεις για το στεγαστικό.

Ο Νίκος Παπαθανάσης επισημαίνει με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να μηδενίσει τις χρεώσεις στα ΑΤΜ των τραπεζών πως ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες παρεμβάσεις απέναντι στα πιστωτικά ιδρύματα.

Παράλληλα, όμως, ασκεί κριτική και στην αντιπολίτευση. «Θυμάστε πόσες ήταν οι χρεώσεις στα ΑΤΜ επί ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως γνωρίζετε πόσο είχε αυξηθεί ο αριθμός των παρόχων ΑΤΜ επί ΣΥΡΙΖΑ; Για να μη μιλήσουμε για τις εικόνες με τους συνταξιούχους έξω από τα ΑΤΜ το 2015…» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Όσο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Νίκος Παπαθανάσης λέει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να λάμψει η αλήθεια ενώ σύντομα όπως τονίζει θα υπάρχουν και οι πρώτες ανακοινώσεις για όσους πήραν επιδοτήσεις χωρίς να τις δικαιούνται.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Με τροπολογία που έφερε το υπουργείο Οικονομικών μηδενίζετε τις χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ, ενώ θεσπίζεται και πλαφόν 1,5 ευρώ αν οι καταθέτες χρησιμοποιούν τα μηχανήματα τρίτων παρόχων. Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της πίεσης της αντιπολίτευσης;

Καμία πίεση από την αντιπολίτευση δεν υπήρξε. Η σχετική τροπολογία της αντιπολίτευσης ήρθε μετά από αυτή της Κυβέρνησης. Το θέμα των τραπεζικών προμηθειών και της επιβάρυνσης που αυτές προκαλούν στους συμπολίτες μας, στη δεδομένη συγκυρία μάλιστα, απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί την Κυβέρνηση. Σας θυμίζω τις παρεμβάσεις μας στις αρχές του χρόνου, με τις οποίες μειώθηκαν ή και καταργήθηκαν με νομοθετική πρωτοβουλία, έξι βασικές τραπεζικές προμήθειες.

Τώρα, όντως με αφορμή την πώληση ΑΤΜ, υπήρξε η άμεση αντίδρασή μας με την ανακοίνωση νέων δραστικών μειώσεων στις προμήθειες των τραπεζικών ιδρυμάτων για καθημερινές συναλλαγές των συμπολιτών μας. Και μάλιστα, εξίσου άμεσα, κατατέθηκε η σχετική τροπολογία, προκειμένου η ρύθμιση να έχει ισχύ από τις 11 Αυγούστου.

Επομένως, από την αμεσότητα της αντίδρασης, από το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας, αλλά και από την έναρξη ισχύος του μέτρου, προκύπτει ένα σαφές μήνυμα ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης για τους όρους και τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις αγοράς και κοινωνίας,  με στόχο να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα και να βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε καθημερινές υπηρεσίες για όλους.

Αυτό που θέλω να τονίσω με αφορμή την ερώτησή σας, είναι το γεγονός ότι πλέον σε περιοχές της χώρας όπου υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ, δηλαδή σε μικρά χωριά ή σε απομακρυσμένες περιοχές, ανεξαρτήτως αν αυτό είναι στο σύστημα ΔΙΑΣ ή ανήκει σε άλλο πάροχο, δεν θα υπάρχει καμία απολύτως χρέωση.

Όσο για την Αντιπολίτευση, θα μου επιτρέψετε δύο επιπλέον σχόλια.

Πρώτον, αυτά που προτείνουν, δηλαδή να υπάρχει μηδενική χρέωση σε οποιοδήποτε ΑΤΜ στη χώρα, δεν υφίσταται πουθενά στην Ευρώπη!

Και, δεύτερον, ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες παρεμβάσεις απέναντι στα πιστωτικά ιδρύματα. Θυμάστε πόσες ήταν οι χρεώσεις στα ΑΤΜ επί ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως γνωρίζετε πόσο είχε αυξηθεί ο αριθμός των παρόχων ΑΤΜ επί ΣΥΡΙΖΑ; Για να μη μιλήσουμε για τις εικόνες με τους συνταξιούχους έξω από τα ΑΤΜ το 2015…

 

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι συσκέψεις για τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Σε ποια κατεύθυνση θα είναι; Μπορεί να δούμε να μειώνονται και μνημονικοί φόροι;

Οι τελικές αποφάσεις για τις ανακοινώσεις που θα γίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπως είναι αυτονόητο, ανήκουν στον Πρωθυπουργό. Αυτός θα σταθμίσει τις προτεραιότητες για το 2026, με βάση τις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου, τα συγκεντρωτικά δεδομένα από την μέχρι τώρα πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της, αλλά και τις εξελίξεις στην Ευρώπη και διεθνώς.

Έχοντας στο DNA μας τη μείωση των φόρων και στον πυρήνα της στρατηγικής μας την ανάγκη διασφάλισης της ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων με δημοσιονομική στοχοθεσία, και κεντρικό στόχο την περαιτέρω αύξηση των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων όλων των συμπολιτών μας, η στήριξη της μεσαίας τάξης και ειδικά των μισθωτών, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας, όπως ήδη τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιας και αναφέρατε τα μνημόνια, το βέβαιον είναι ότι η Ελλάδα, από ουραγός στην Ευρώπη, βρίσκεται σήμερα σε ασφαλέστερη θέση ακόμα και από ισχυρές οικονομίες, όπως η Γαλλία ή η Αυστρία, στις οποίες οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να ανακοινώσουν μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα συνεχιζόμενα ελλείμματα. Η Ελλάδα, αντιθέτως, όχι μόνο παρουσιάζει σταθερά πλεονάσματα, αλλά, πλέον, και μονοψήφια ποσοστά ανεργίας, κάτω από το 8%, ποσοστά που είχε να δει από το 2008. Κι αυτό, θέλω να σας διαβεβαιώσω, δεν έτυχε, πέτυχε. Με σοβαρή καθημερινή δουλειά, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.

Ακολουθώντας σταθερά αυτή τη στρατηγική που έφερε τα μετρήσιμα αποτελέσματα και τη διεθνή αναγνώριση για την πορεία της οικονομίας, μέσα σε ένα περιβάλλον εσωτερικής πολιτικής σταθερότητας αλλά και με πλήρη επίγνωση ότι ακόμα, έχουμε να λύσουμε προβλήματα και να αντιμετωπίσουμε παθογένειες, επιταχύνουμε την προσπάθεια, με στόχο την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεών μας προς τους συμπολίτες μας, που θα μας κρίνουν το 2027.

 

Το «Σπίτι μου 2» πως εξελίσσεται; Υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες; Μπορεί να τρέξει και τρίτη φάση του προγράμματος;

Το «Σπίτι μου ΙΙ», σε διάστημα μόλις έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων, έχει ήδη απορροφήσει το 54,7% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ύψους 2 δισ. ευρώ- εκ των οποίων, το τονίζω, το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με τις αιτήσεις που έχουν εγκριθεί να ανέρχονται πλέον στις 8.770. Πράγμα που πρακτικά, σημαίνει ότι οι αιτούντες συμπολίτες μας κατέληξαν σε ακίνητο προς αγορά και προσκόμισαν τη σχετική ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου στην τράπεζά τους.

Επίσης, σημειώνω ότι το 70% των συμβάσεων δανείου έχει εκταμιευθεί. Αλλά, και το γεγονός ότι οι εκταμιεύσεις είναι υπετριπλάσιες σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του «Σπίτι μου Ι». Επιπλέον, ο μέσος συνολικός χρόνος από την υπαγωγή μέχρι την εκταμίευση, στο Σπίτι μου ΙΙ», ανέρχεται σε 99 ημέρες, όταν στο «Σπίτι μου Ι» άγγιζε τις 216 μέρες, δηλαδή τους 7 μήνες.

Θα διακινδυνεύσω την πρόβλεψη ότι το «Σπίτι μου ΙΙ» θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2025- παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε τυπικά με υλοποιείται έως το καλοκαίρι του 2026- και 20.000 συμπολίτες μας θα βρουν δικό τους σπίτι, καταβάλλοντας δόση δανείου μικρότερη από ένα ενοίκιο.

Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε. Στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της Κυβέρνησης, με μέτρα ύψους 6,5 δισ. ευρώ, εργαζόμαστε με στόχο να ανακατευθύνουμε ακόμα περισσότερους πόρους για το στεγαστικό, μέσα από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, μέσα από την κοινωνική αντιπαροχή και άλλους τρόπους αύξησης της προσφοράς ακινήτων, κυρίως για τους ευάλωτους συμπολίτες μας και τους νέους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης

Ποιοι είναι όμως οι ωφελούμενοι; Ποιο είναι το κοινωνικό και οικονομικό προφίλ τους;

Θα σας μιλήσω με συγκεκριμένα επίσημα στοιχεία. Το 58,19% των επωφελούμενων έχει ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ, καταδεικνύοντας τη συμβολή του προγράμματος στην ενίσχυση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης. Ξέρετε τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για την ηλικιακή κατανομή; Ότι το 42% των υπαγωγών έως σήμερα, αφορά άτομα 40 έως 50 ετών.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η διεύρυνση των ηλικιακών κριτηρίων που νομοθετήσαμε λειτουργεί στην πράξη. Θυμίζω ότι στο «Σπίτι μου ΙΙ» μπορούν να ενταχθούν συμπολίτες μας έως 50 ετών, όταν το «Σπίτι μου Ι»  απευθυνόταν σε ενδιαφερόμενους έως 39 ετών. Ξέρετε σε τι ποσοστό ανέρχονται οι άγαμοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα; Στο 41,5%. Αυτό το υψηλό ποσοστό δεν αποτελεί ένα ακόμα δεδομένο που αποτυπώνει τον κοινωνικό χαρακτήρα του «Σπίτι μου ΙΙ»;

Θα μπορούσα να σας παραθέσω ακόμα περισσότερα στοιχεία. Όπως η γεωγραφική κατανομή, στην οποία αποτυπώνεται ότι, μετά από την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, «πρωταθλήτριες» σε αριθμό δανείων είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η Θεσσαλία -639 και 625 εγκρίσεις αντιστοίχως μέχρι τώρα. Με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για εθνικούς λόγους όσο και με βάση τις καταστροφές που προκάλεσε η κλιματική κρίση.

Παρά τις αιτιάσεις που διατυπώνονται στο δημόσιο διάλογο, το «Σπίτι μου ΙΙ» υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του μεγάλου πανευρωπαϊκού προβλήματος που είναι το στεγαστικό. Ουδέποτε είπαμε ότι ένα πρόγραμμα μπορεί από μόνο του να επιλύσει συνολικά ένα τόσο πολυδιάστατο ζήτημα. Γι’ αυτό εξάλλου, η κυβερνητική πολιτική αρθώνεται μέσα από ένα πλέγμα μέτρων. Γι’ αυτό θα ακολουθήσουν κι άλλες παρεμβάσεις.

 

Ποια προγράμματα τρέχουν για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη πολλά προγράμματα και για επιδότηση επιχειρηματικών επενδυτικών σχεδίων- δηλαδή προγράμματα μέσω των οποίων ενισχύονται οι δικαιούχοι χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψουν το χρηματικό ποσό της ενίσχυσης. Αλλά, και προγράμματα για επιδότηση επιτοκίου.

Πρόσφατα, για παράδειγμα, ξεκίνησε το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», ύψους 200 εκατ. ευρώ, με το οποίο μπορεί κάποιος συμπολίτης μας με μικρή ή πολύ μικρή επιχείρηση, που θέλει να ενισχύσει τον εξαγωγικό χαρακτήρα της δραστηριότητάς του, να επιδοτηθεί έως και για το 50% του επενδυτικού σχεδίου του. Αν, για παράδειγμα, έχει ένα σχέδιο 200 χιλιάδων με στόχο να αυξήσει ή να ξεκινήσει μια εξαγωγική δραστηριότητα, εμείς τον επιδοτούμε με τις 100.000 χωρίς να είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει τα χρήματα. Ταυτόχρονα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα παρέχει και ένα πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου, με επιδότηση που φτάνει έως και το 40%.

Μάλιστα, για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, και για μικρά νησιά με έως 3100 κατοίκους, η επιδότηση του επιτοκίου είναι ακόμα μεγαλύτερη. Επιπλέον, η Πολιτεία, πάλι μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, εγγυάται το 80% του επιχειρηματικού δανείου, με στόχο το άνοιγμα της πόρτας των τραπεζικών ιδρυμάτων και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Στις παρεμβάσεις αυτές έρχονται να προστεθούν τα προγράμματα για επιχειρήσεις καινοτομίας, οι οποίες, αν πετύχουν τους στόχους, μπορούν να απαλλαχθούν από το 20% του κεφαλαίου. Τα προγράμματα για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, πρόγραμμα μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, με επιδότηση επιτοκίου έως 75% για γυναικεία επιχειρηματικότητα. Καθώς και μια σειρά παρεμβάσεων που μπορεί ο οποιοσδήποτε να βρει στις ιστοσελίδες της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επαναλαμβάνω. Η στήριξη και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι στον πυρήνα της πολιτικής των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια της οικονομίας, έτσι θα δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

 

Όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ότι με την επιλογή της Εξεταστικής επιτροπής αντί για προανακριτική επιδιώκει τον συμψηφισμό. Τι λέτε;

Κανένας συμψηφισμός. Μακριά από μας τέτοιες λογικές. Συμψηφισμός είναι να λες, ότι επειδή και ένα άλλο κόμμα έχει στις τάξεις του μέλη, τα οποία έχουν την αντίστοιχη συμπεριφορά,  δεν έχουν ευθύνη τα αντίστοιχα στελέχη ή μέλη του δικού σου κόμματος. Είπε κανείς στην Κυβέρνηση ή στη ΝΔ κάτι τέτοιο;

Από την άλλη, δεν μπορεί μια διαδικασία, όπως η λεγόμενη τεχνική λύση, να είναι νόμιμη επί μιας κυβέρνησης και παράνομη επί της επόμενης. Ούτε η Εξεταστική είναι σωστή και χρήσιμη εάν ψηφίσει η ΝΔ την Προανακριτική αλλά λάθος εάν δεν ισχύσει το δεύτερο. Ας σοβαρευτούμε.

Ακούστε, επειδή για το θέμα έχει τοποθετηθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και κατ’ επανάληψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι, αυτό που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι η πολιτική βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποκαλυφθεί πλήρως τι συνέβη. Να λάμψει η αλήθεια, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να επιστρέψουν τα χρήματα αυτοί που τα καταχράστηκαν, αρχής γενομένης από αυτούς «που χόρευαν στο κέντρο της πίστας», όπως είπε χαρακτηριστικά και ο Πρωθυπουργός.

Στη κατεύθυνση αυτή, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες στην Οικονομική Αστυνομία, στην ΑΑΔΕ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να έχουμε το ταχύτερο αποτέλεσμα. Οι πρώτες ανακοινώσεις δεν θα αργήσουν…