• Συνεντεύξεις

    Κωστής Χατζηδάκης στο mononews: Η Ελλάδα έχει βάλει ρότα να γίνει μία προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα!

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Συνέντευξη στον Γαβριήλ Σερέτη
    ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης


    Οι πολίτες δεν θα φοβηθούν από τα αστήρικτα σενάρια περί «παντοδυναμίας» της ΝΔ και με την ψήφο τους θα δώσουν τέλος στην εκκρεμότητα με την διακυβέρνηση της χώρας. Διότι ο τόπος δικαιούται να έχει καθαρές λύσεις και μια σταθερή κυβέρνηση που μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διασφαλίσει, ώστε να συνεχιστούν οι επενδύσεις, η μείωση φόρων και εισφορών, η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, μια οικονομική πολιτική που εμπνέει εμπιστοσύνη, αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει βάλει ρότα να γίνει μία προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα, εκτιμά ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

    Ο πρώην Υπουργός τονίζει ότι ένα από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους είναι ότι «δεν μιλάει με λόγια του αέρα, αλλά μιλάει με το έργο της» και με συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της χώρας. Και επαναλαμβάνει ότι το βασικό ζητούμενο για τη οικονομική πολιτική της επόμενης μέρας είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας «που είναι η καλύτερη απάντηση για τα προβλήματα των ανέργων και των ευάλωτων, αλλά και για τις προοπτικές των νέων ανθρώπων».

    Ο υποψήφιος με τη ΝΔ στον Β1 Βόρειο Τομέα της Αθήνας, αναφερθείς στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζει ότι πέρα από την κοινωνική δικαιοσύνη, «περαιτέρω πρόοδος σε αυτό τον τομέα, θα μας βοηθήσει, επίσης, να μειώσουμε παραπάνω τη φορολογία».

    Ο κ. Χατζηδάκης εξαπολύει δριμεία κριτική στον κ. Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις συνεχιζόμενες αιτιάσεις του εναντίον της ΝΔ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Το παλιό άλογο περπατησιά δεν αλλάζει!» Και υπενθυμίζει με νόημα ότι «οι πολίτες, όμως, έδωσαν την απάντησή τους στην κάλπη».

    «Δεν υπάρχει λόγος η δημόσια συζήτηση να γίνεται όμηρος των fake news που κάθε τόσο εφευρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε να αναγκαζόμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Η Νέα Δημοκρατία ήδη κυβέρνησε τη χώρα για τέσσερα χρόνια. Αν ήθελε να κάνει όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα το είχε ήδη κάνει. Αφήνουμε το ΣΥΡΙΖΑ στα fake news και εμείς προχωρούμε μπροστά με μία σοβαρή, αξιόπιστη και ευρωπαϊκή πολιτική σε όλους τους τομείς. Την πολιτική που ανέβασε τη χώρα πιο ψηλά και μπορεί να την ανεβάσει πολύ ψηλότερα την επόμενη τετραετία!», διαμηνύει ο πρώτος σε ψήφους Βουλευτής της ΝΔ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Κωστή Χατζηδάκη στον Γαβριήλ Σερέτη

    Σε τι διαφέρουν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου από αυτές της 21ης Μαΐου; Τι άλλαξε αναφορικά με το διακύβευμα και γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά μια «ασφαλή πλειοψηφία»; Αυτό μεταφράζεται σε έναν κοινοβουλευτικό πήχυ εδρών που πρέπει να υπερβαίνουν τις 155;

    H απλή αναλογική με την οποία φόρτωσε τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε στις εκλογές του Μαΐου, ότι δεν  μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα. Την υπονόμευσαν, άλλωστε, πρώτοι απ’ όλους αυτοί που θεωρητικά την υποστήριζαν εδώ και χρόνια. Στις νέες εκλογές, αντίθετα,  με την ενισχυμένη αναλογική, πιστεύω ότι θα λήξει η εκκρεμότητα με τη διακυβέρνηση της χώρας. Προφανώς, η Νέα Δημοκρατία μιλά για σταθερή κυβέρνηση και μια ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, περίπου σαν αυτή που έχουμε σήμερα. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο. Η Ελλάδα στο κάτω-κάτω δικαιούται να έχει καθαρές λύσεις σε σχέση με τις προοπτικές διακυβέρνησης. Και μια σταθερή κυβέρνηση αυτή την ώρα μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διασφαλίσει!

    Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι την 25η Ιουνίου κρίνεται αν θα εφαρμοστεί «ένα προοδευτικό πρόγραμμα που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας, βάζει την εργασία στο επίκεντρο και οικοδομεί ένα ισχυρό ΕΣΥ» ή αν θα οδηγηθεί η χώρα «σε μια ανεξέλεγκτη κι ασύδοτη Δεξιά που θα θέσει σε κίνδυνο τα τελευταία ίχνη του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης». Τι απαντάτε;

    Θα περίμενε κανείς ότι, αφού ο κ. Τσίπρας πολιτεύτηκε όπως πολιτεύτηκε για 4 χρόνια και είχε τα αποτελέσματα που είχε, θα άλλαζε τροπάριο. Φαίνεται, όμως, ότι, παλιό άλογο περπατησιά δεν αλλάζει! Οι πολίτες, όμως, έδωσαν την απάντησή τους στην κάλπη. Διότι, έχουν δει ότι από το 2019 και μετά ότι -σε αντίθεση με την καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ– έχουμε εφαρμόσει μια κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα: Αντιμετωπίσαμε τις εκκρεμείς συντάξεις. Δώσαμε τις πρώτες μετά από 12 χρόνια αυξήσεις ύψους 7,75% στις συντάξεις. Μειώσαμε την ανεργία πάνω από 6 μονάδες. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό τα 650 στα 780 ευρώ. Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε μία σύγχρονη στεγαστική πολιτική για τους νέους. Και πολλά άλλα. Οι πολίτες τα επιβράβευσαν αυτά, όπως φάνηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα σε μία σειρά από λαϊκές γειτονιές: στη Ν. Ιωνία, τη Μεταμόρφωση, το Περιστέρι, το Κερατσίνι, το Πέραμα… Ας συνεχίσει, λοιπόν, με τις εμμονές και τις υπερβολές ο κ. Τσίπρας. Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν και δεν τον ακούν! Γνωρίζουν ότι νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι καλό νέο για την κοινωνική πολιτική στη χώρα μας!

    Υπάρχει «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ για την επόμενη μέρα στην οικονομία, εφόσον οι πολίτες εμπιστευτούν εκ νέου το «τιμόνι» της χώρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη; Για παράδειγμα, θα ιδιωτικοποιήσετε το ΕΣΥ, το νερό και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ;

    Πιστεύω ότι, ουσιαστικά, έχω ήδη απαντήσει και σε αυτά τα ερωτήματα. Δεν υπάρχει λόγος η δημόσια συζήτηση να γίνεται όμηρος των fake news που κάθε τόσο εφευρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε να αναγκαζόμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Η Νέα Δημοκρατία ήδη κυβέρνησε τη χώρα για τέσσερα χρόνια. Αν ήθελε να κάνει όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα το είχε ήδη κάνει. Αφήνουμε το ΣΥΡΙΖΑ στα fake news και εμείς προχωρούμε μπροστά με μία σοβαρή, αξιόπιστη και ευρωπαϊκή πολιτική σε όλους τους τομείς. Την πολιτική που ανέβασε τη χώρα πιο ψηλά και μπορεί να την ανεβάσει πολύ ψηλότερα την επόμενη τετραετία!

    Προτίθεστε να καταργήσετε επιδόματα την επόμενη μέρα; Τι θα γίνει με την αντιμετώπιση της ακρίβειας; Η αντιπολίτευση προβλέπει νέες αυξήσεις στις τιμές όχι μόνο στα τρόφιμα και την ενέργεια αλλά και στις τηλεπικοινωνίες.

    Δεν ξέρει κανείς πραγματικά, σε τι κριτική να απαντά ως προς τα επιδόματα. Μέχρι τις εκλογές του 2019 και μέχρι ένα χρόνο περίπου μετά από αυτές, η κριτική που ακούγαμε σχετιζόταν με «προβλέψεις» της αντιπολίτευσης, ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τα επιδόματα και ότι θα «εξολοθρεύσει» τους φτωχούς! Μετά την πολιτική που ακολουθήσαμε ως προς τον κορωνοϊό και τη διεθνή ενεργειακή κρίση, κατηγορούμαστε για το ακριβώς αντίθετο! Ότι δώσαμε μία σειρά από επιδόματα, ακόμη και αν αυτή ήταν μία πολιτική που ακολούθησαν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις! Ποια είναι η αλήθεια; Το βασικό ζητούμενο για τη δική μας οικονομική πολιτική είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που είναι η καλύτερη απάντηση για τα προβλήματα των ανέργων και των ευάλωτων, αλλά και για τις προοπτικές των νέων ανθρώπων. Από την άλλη πλευρά, προφανώς, τα επιδόματα έχουν τη δική τους θέση, υπό την προϋπόθεση με την οποία όλοι, φαντάζομαι, συμφωνούμε, ότι θα αφορούν αυτούς που έχουν πράγματι ανάγκη. Αυτή, άλλωστε, είναι μία μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκινήσαμε εδώ και μήνες στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Με έμφαση στην στήριξη των πραγματικών ανέργων και των πραγματικά ευάλωτων!

    Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της νέας κυβέρνησης με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας της οικονομίας;

    Όπως γνωρίζετε, τόσο το 2021 όσο και το 2022 είχαμε κατακόρυφη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, σημειώνοντας ρεκόρ! Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να εφαρμόζουμε τις επιτυχημένες συνταγές, που μας οδήγησαν σε αυτά τα ρεκόρ. Λελογισμένη, δηλαδή, μείωση φόρων και εισφορών. Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Οικονομική πολιτική που να εμπνέει εμπιστοσύνη. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει τη χώρα ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας, που θα επιτευχθεί στους αμέσως επόμενους μήνες. Αλλά και μία σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις (στη Δημόσια Διοίκηση με αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, στη Δικαιοσύνη με επιτάχυνση των δικών, κλπ.) που θα στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει βάλει, πράγματι, ρότα να γίνει μία προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα!

    Τι θα αλλάξει την επόμενη τετραετία αναφορικά με την φοροδιαφυγή; Ως πότε πάνω από το 90% των φορολογουμένων θα εμφανίζονται…φτωχοί; Ενώ, φόρους πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, όπως λέει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Δεν ήρθε η ώρα αυτό να σταματήσει;

    Πράγματι, παρά την πρόοδο των τελευταίων χρόνων, η φοροδιαφυγή παραμένει ένα πρόβλημα και οφείλουμε να την περιορίσουμε περαιτέρω. Διότι, όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πρόσφατα, είναι μέγιστη εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Στο περιορισμό του φαινομένου τα τελευταία χρόνια μας βοήθησε η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία οδήγησε και στη μείωση του λεγόμενου «κενού ΦΠΑ» (VAT gap). Πρέπει, όμως, να γίνουν πολύ περισσότερα. Σε τι αναφέρομαι; Αναφέρομαι στη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα POS, τους αυτόματους ψηφιακούς ελέγχους, τη χρήση σύγχρονων εργαλείων της τεχνολογίας για να εντοπίζουμε καλύτερα ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά. Σε αυτό πλαίσιο πρέπει να σημειώσουμε και κάτι ακόμα. Πέρα από την κοινωνική δικαιοσύνη η οποία προωθείται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, περαιτέρω πρόοδος σε αυτό τον τομέα, θα μας βοηθήσει, επίσης, να μειώσουμε παραπάνω τη φορολογία. Η αντιμετώπιση της μαύρης οικονομίας είναι προς όφελος όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων που σέβονται τους νομοθετημένους κανόνες!

    Γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται χαμηλά στους δείκτες διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας; Τι θα κάνετε για να αλλάξει αυτό;

    Μην υποτιμάτε την πρόοδο που έχει συντελεστεί από το 2019 μέχρι σήμερα. Χάρη στην οικονομική μας πολιτική -μείωση φόρων και εισφορών, απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, σύγχρονες πολιτικές στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό: ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας είναι τα τελευταία χρόνια πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ανεργία μειώθηκε πάνω από 6 μονάδες, είχαμε ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου βρίσκονται ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Πιστέψτε με, η ανταγωνιστικότητα συνδέεται άμεσα με όλες αυτές τις επιδόσεις. Ποτέ, όμως, δεν πρόκειται να πάψει ο διεθνής οικονομικός ανταγωνισμός. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο της  αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και αφαιρεί εμπόδια από την επιχειρηματικότητα!

    Εφόσον επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα, το πολιτικό σύστημα θα λειτουργεί στη λογική του «ενάμισι κόμματος», μιας και το πρώτο κόμμα θα έχει ποσοστά διπλάσια από το δεύτερο. Θα σηματοδοτούσε μια τέτοια εξέλιξη το «τέλος του δικομματισμού»; Και, σε κάθε περίπτωση, ποιες θα ήταν οι κοινοβουλευτικές και θεσμικές δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποτραπούν φαινόμενα αλαζονείας; Πως μπορούν οι πολίτες να είναι σίγουροι ότι η πολιτική παντοδυναμία Μητσοτάκη δεν θα μεταφραστεί σε κυβερνητική έπαρση ή και ασυδοσία;

    Παρατήρηση πρώτη: Η Νέα Δημοκρατία εξασφάλισε μία μεγάλη νίκη χάρη στη στήριξη των πολιτών στις 21 Μαΐου, αλλά δεν είναι υπεύθυνη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είναι δικό τους ζήτημα να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξιοπιστία! Παρατήρηση δεύτερη: Αυτοί που επισείουν τον κίνδυνο της παντοδυναμίας ξεχνούν ότι, από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, η χώρα έχει κατεξοχήν κυβερνηθεί από αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Αρκετές φορές, μάλιστα, και με μεγάλες πλειοψηφίες (θυμίζω τις κυβερνήσεις Καραμανλή, Παπανδρέου, Σημίτη κοκ). Πρώτη, όμως, φορά ακούμε ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με παντοδυναμία! Το Σύνταγμα, άλλωστε, διαθέτει τις απαραίτητες δικλείδες για τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Ενώ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι, όσο μεγαλύτερο το ποσοστό που πάρουμε τόσο μεγαλύτερη θα η ευθύνη μας την επόμενη μέρα. Παρατήρηση τρίτη: Έχω τις αμφιβολίες μου κατά πόσον η βασική προτεραιότητα των πολιτών είναι η τυπολογία του κομματικού συστήματος. Αυτό που νομίζω τους ενδιαφέρει πρωτίστως, είναι το πώς θα λυθούν τα καθημερινά τους προβλήματα. Και αυτό ήταν και είναι ένα από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους. Ότι δεν μιλάει με λόγια του αέρα, αλλά μιλάει με το έργο της. Αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της χώρας. Γι’ αυτό και αισιοδοξούμε ότι οι πολίτες δεν θα φοβηθούν από τα αστήριχτα σενάρια περί «παντοδυναμίας». Αλλά θα πάνε στις κάλπες να δώσουν τέλος στην εκκρεμότητα με τη διακυβέρνηση της χώρας! Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δικαιούνται να έχουν μία σταθερή κυβέρνηση!

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Η κάλπη είναι άδεια – Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν προσμετράται

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι τέσσερις υπουργοί «πυλώνες» της νέας κυβέρνησης και ο κρυφός «άσσος» στο Μαξίμου

    Μητσοτάκης: Στόχος η μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στο δεύτερο μισό της τετραετίας

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ