• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι τέσσερις υπουργοί «πυλώνες» της νέας κυβέρνησης και ο κρυφός «άσσος» στο Μαξίμου

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά την διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματος, στo άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά την διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματος, στo άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)


    Τις τελευταίες πινελιές στον καμβά της νέας κυβέρνησής του, εφόσον οι πολίτες του δώσουν δεύτερη εντολή διακυβέρνησης της χώρας, βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ήδη έτοιμους τους περίφημους μπλε φακέλους για τον οδικό χάρτη, τη στοχοθεσία και τα χρονοδιαγράμματα κάθε χαρτοφυλακίου, με τους οποίους θα τροφοδοτηθούν οι νέοι υπουργοί, γεγονός που προϊδεάζει για την ολοκλήρωση και της διαδικασίας στελέχωσης του κορμού του νέου σχήματος με συγκεκριμένα πρόσωπα.

    Ο απερχόμενος και εν αναμονή Πρωθυπουργός, με κάθε ευκαιρία, απαντά στο ερώτημα για τα…κουστούμια που «ράβουν» ορισμένα στελέχη της ΝΔ και δη πρωτοκλασάτα, λέγοντας με το γνωστό του χαμόγελο: «Έχουμε τόσες βαφτίσεις, γάμους το καλοκαίρι, σίγουρα ένα καλό κοστούμι δεν μπορεί να πάει χαμένο». Και διαμηνύει ότι ένα πρώτο αντίδοτο είναι «ένα γερό ταρακούνημα στον σχηματισμό της κυβέρνησης».

    Από την άλλη, όμως, ο κ.  Μητσοτάκης έχει αξιολογήσει καλύτερα από τον καθένα αυτούς (ες) που υλοποίησαν τις εντολές του και παρήγαγαν μετρήσιμο αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας. Γνωρίζει ποια στελέχη μπορούν να λάβουν γρήγορες και σωστές αποφάσεις, έστω κι από άλλη κυβερνητική θέση, προκειμένου να υλοποιηθούν οι εξαγγελθείσες μεγάλες μεταρρυθμίσεις κατά τη δεύτερη θητεία ώστε η Ελλάδα να γίνει επιτέλους, «μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», όπως ο ίδιος έχει δεσμευθεί.

    Και, αντιστρόφως, στο «μπλοκάκι» του προέδρου της ΝΔ υπάρχουν στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του και ως εκ τούτου, θα βρεθούν εκτός κυβερνητικού νυμφώνος την επόμενη μέρα.

    Επίσης, διαφαίνεται ως ειλημμένη η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει ευκαιρίες και σε «νέους(ες) παίκτες να δείξουν τις δυνατότητές τους», όπως τονίζει ο ίδιος σε συνομιλητές του.

    Τούτων δοθέντων, και με δεδομένο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ίσως ο μόνος ο οποίος γνωρίζει πραγματικά τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης, οι πληροφορίες, αλλά και οι εκτιμήσεις έμπειρων κοινοβουλευτικών, οι οποίοι γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του επιμένουν ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει τέσσερις υπουργούς – πυλώνες

    Κωστής Χατζηδάκης-Άδωνις Γεωργιάδης- Νότης Μηταράκης- Κυριάκος Πιερρακάκης- Σταύρος Παπασταύρου
    Κωστής Χατζηδάκης-Άδωνις Γεωργιάδης- Νότης Μηταράκης- Κυριάκος Πιερρακάκης- Σταύρος Παπασταύρου

    Κωστής Χατζηδάκης

    Ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας και επί σειρά ετών κορυφαίος υπουργός, φέρεται ως ο επικρατέστερος για «τσάρος» της οικονομίας.

    Στο πρόσωπο του Αντιπροέδρου της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, βλέπει τον καταλληλότερο να συνεχίσει το πετυχημένο έργο του Χρήστου Σταϊκούρα, αλλά και αυτόν ο οποίος μπορεί να δώσει νέα πνοή και ταχύτητα στην ελληνική οικονομία, έχοντας στις πολιτικές περγαμηνές του το κατ’ εξοχήν χαρακτηριστικό που προτάσσει ο πρόεδρος της ΝΔ: τη σκληρή δουλειά, βάσει στοχο-χρονοδιαγραμμάτων και το μετρήσιμο αποτέλεσμα.

    Ταυτοχρόνως, ο κ. Χατζηδάκης, διαθέτει όχι μόνο την πολύχρονη κυβερνητική εμπειρία σε κορυφαία παραγωγικά υπουργεία -ανάμεσά τους και αυτό της Ανάπτυξης επί σειρά ετών- αλλά και την γνώση του τρόπου λειτουργίας των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών και μηχανισμών, παράμετρος εξαιρετικά κρίσιμη για την επόμενη μέρα, τόσο ενόψει των αλλαγών στα δημοσιονομικά δεδομένα της Ευρώπης από 1/1/2024, όσο και κυρίως εξαιτίας των απολύτως στοχευμένων ενεργειών που απαιτούνται προκειμένου να ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα και, σε δεύτερο χρόνο, να περάσουν στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες, τα πολυεπίπεδα οφέλη της.

    Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης έχει αποδείξει ότι, παρά το χαμηλών τόνων προφίλ του, διαθέτει την πολιτική πυγμή απέναντι σε πιέσεις και αντιστάσεις, συνδικαλιστικές και άλλες, χωρίς να διστάζει να «σπάσει αυγά» όταν και εφόσον χρειαστεί. Κάτι που πιθανολογείται ότι θα απαιτηθεί μετά την 25η Ιουνίου, με δεδομένες στρεβλώσεις και παθογένειες που εξακολουθούν να υφίστανται στην ελληνική οικονομία, παρά τα βήματα που έγιναν από το 2019.

    Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο έτερος Αντιπρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται ότι θα διαδραματίσει την έκπληξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

    Κάποιοι τον φέρουν να αναλαμβάνει ρόλο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, όχι στα πρότυπα αυτού που είχε επωμιστεί ο κ. Πικραμμένος στο προηγούμενο σχήμα, αλλά με αυξημένες λειτουργικές αρμοδιότητες.

    Εφόσον τελικώς, δεν πρυτανεύσει αυτή η λογική, άλλες πηγές εκτιμούν ότι ο κ. Γεωργιάδης θα αναλάβει τα ηνία του καταλυτικού χαρτοφυλακίου των Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο, με την προσθήκη της Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, αναβαθμισμένο, θα λειτουργεί όπως το παλιό ΠΕΧΩΔΕ, επί ημερών Σουφλιά.

    Επίσης, δεν αποκλείεται ο κ. Γεωργιάδης να επανέλθει στα «χωράφια» του, στο Υπουργείο Υγείας, και να αναλάβει να «τρέξει» τη μεγαλύτερη ίσως μεταρρύθμιση της επόμενης μέρας, την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του ΕΣΥ.

    Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, με κάθε ευκαιρία, δηλώνει υπερήφανος για τη δουλειά του στο Υπουργείο Υγείας, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι η πρόσβαση των ανασφάλιστων στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και στα φάρμακα, έγινε επί των ημερών του -γεγονός για το οποίο να σημειωθεί βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- και με την Τρόικα απέναντι, παρά τα όσα ψευδή διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από το μετρήσιμο αποτέλεσμα Γεωργιάδη στον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων (13 φορές πάνω οι σχετικοί δείκτες από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ), με τα ναυπηγεία, μεταξύ άλλων να ξαναζωντανεύουν δίνοντας δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους μετά από πολλά χρόνια, θα επιβραβεύσει τον στενό του συνεργάτη και για το γεγονός ότι «βγήκε μπροστά» στο θέμα των επισυνδέσεων, όταν κάποιοι «εξαφανισμένοι» συνάδελφοί του, όπως δημοσίως δήλωσε ο πρώην υπουργός, «δεν βοηθούσαν την ομάδα».

    Νότης Μηταράκης

    Ο πρώην Υπουργός θα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες αξιόπιστες πηγές, ένας ακόμα κρίσιμος κρίκος της επόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει κατατάξει ψηλά στον κατάλογο με την αξιολόγηση των υπουργών της πρώτης τετραετίας τον βουλευτή Χίου, καθώς ο κ. Μηταράκης σήκωσε και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία, το εξαιρετικά δύσκολο και ευαίσθητο έργο στο χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και του Ασύλου.

    Όλοι θυμούνται την κατάσταση που επικρατούσε κυρίως στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, την κατακραυγή της χώρας διεθνώς, και βεβαίως τις εντονότατες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

    Ο Νότης Μηταράκης, με σχέδιο και μακριά από τις κάμερες, κατόρθωσε να συμβάλλει στη μείωση των παράνομων αφίξεων, στο χαμηλό δεκαετίας, με την Ελλάδα να αποτελεί πλέον πύλη εισόδου για μόλις το 5% της ΕΕ όταν το 2015 το ποσοστό έφτανε στο 75%. Οι δομές, από 121 μειώθηκαν σε 33, οι διαμένοντες από 92 σε 11 χιλιάδες και στα νησιά από 45 σε 4 χιλιάδες.

    Τώρα, οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι «ήρθε η ώρα της ανταμοιβής του Νότη».

    Οι γνώσεις του, η διεθνής εμπειρία του αρχής γενομένης στο Λονδίνο ως στέλεχος επενδύσεων, αλλά και το πέρασμά του από το Υπουργείο Ανάπτυξης (με αρμοδιότητα τις Ιδιωτικές και Στρατηγικές Επενδύσεις, Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα -ΣΔΙΤ-, Εξαγωγές και Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις) σύμφωνα με αναλυτές, θα τον καθιστούσαν μια εξαιρετική επιλογή για το συγκεκριμένο Υπουργείο, από τη θέση του επικεφαλής αυτή τη φορά. Ή για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στην αναβαθμισμένη του λειτουργία, εφόσον βεβαίως δεν τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ο κ. Γεωργιάδης.

    Κυριάκος Πιερρακάκης

    Ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής στην Α’ Αθηνών, όπως όλα δείχνουν, θα αναλάβει τον καταλυτικό τομέα της Παιδείας, σε ένα Υπουργείο με διευρυμένη αρμοδιότητα, εξαιτίας και της ένταξης σε αυτό και του Αθλητισμού.

    Η επί χρόνια ενασχόληση του Κυριάκου Πιερρακάκη με τα θέματα της εκπαίδευσης ευρύτερα, η πλήρης γνώση του για τα μοντέλα που πρωτεύουν στο χώρο της Παιδείας διεθνώς, αλλά και η συσχέτιση της νέας εποχής στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την τεχνολογία (από ηλεκτρονικούς πίνακες μέχρι εφαρμογές για βαθμούς και εξετάσεις ηλεκτρονικώς), δίνουν ένα προβάδισμα στον πολιτικό που έφερε την ψηφιοποίηση στην καθημερινότητα μέσα από πάνω από 1.500 ψηφιακές εφαρμογές που κάνουν ευκολότερη τη ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων.

    Επίσης, το όνομα του κ. Πιερρακάκη έχει ακουστεί εντόνως και για το Υπουργείο Υγείας, λόγω και της σπουδαιότητας που αποδίδει στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Σταύρος Παπασταύρου

    Ο καταξιωμένος νομικός με τη μεγάλη ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο «νέος κρυφός άσσος» του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς θα αποτελέσει την νέα θεσμική είσοδο στο Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα σε ρόλο που θα σχετίζεται με τον ευρύτερο Πολιτικό Σχεδιασμό και τη Στρατηγική, όπως έγινε και κατά την προεκλογική περίοδο που οδήγησε στον θρίαμβο της 21ης Μαΐου.

    Ο κ. Παπασταύρου, ο οποίος εδώ και καιρό συνιστά κρίσιμο κρίκο του πυρήνα λήψης αποφάσεων δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με τους κ. Γιάννη Μπρατάκο και Άκη Σκέρτσο, αναμένεται ότι θα αναλάβει πολλές από τις «ειδικές αποστολές» του νέου Πρωθυπουργού, όπως έκανε και κατά το παρελθόν, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.

    Οι γνώστες του τι πραγματικά συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες κατά τις πολύωρες και επίπονες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα τη διετία 2012-2014 και το πόσο καταλυτικός υπήρξε ο ρόλος Παπασταύρου, συνομολογούν ότι ο δικηγόρος – διαπραγματευτής, που συνέβαλε τα μέγιστα στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, θα αποτελέσει εκ νέου τον «παίκτη-κλειδί» στο «war room» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Διαβάστε επίσης:

    Άδωνις Γεωργιάδης στο mononews: Δεν υπάρχει απολύτως καμία «κρυφή ατζέντα» στην οικονομία

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και τους ντεμέκ πατριώτες

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Το τουρκικό προξενείο ξέφυγε, δεν είμαι διατεθειμένος να το ανεχθώ άλλο

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ