• Πολιτική

    Axia Research: Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να κερδίσει με άνεση τις εκλογές

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε κόσμο στον Πολύγυρο κατά την διάρκεια περιοδείας του στην Χαλκιδική

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Χαλκιδική (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Η Ελλάδα έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών την Κυριακή 25 Ιουνίου, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όπου κανένα κόμμα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει σαφή πλειοψηφία, ενώ, όπως αναμενόταν, δεν σχηματίστηκε κανένας συνασπισμός, εξηγεί η Axia Research.

    Οι εκλογές στις 25 Ιουνίου θα διεξαχθούν με διαφορετικό εκλογικό νόμο που προβλέπει μπόνους εδρών στο νικητήριο κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά (πάνω από 20%) έναντι του δεύτερου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, και αναμένεται να κερδίσει άνετα.

    Η δημοσκόπηση της Axia Research δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να διεκδικήσει περίπου το 42,2% των ψήφων. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ποσοστό ψήφων που θα λάβει η Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι είναι πιθανό επτά ή οκτώ κόμματα να υπερβούν το όριο του 3% και να εισέλθουν στη Βουλή.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να διεκδικήσει άνετα τουλάχιστον 160 έδρες στο Κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το πόσα κόμματα εισέρχονται στη Βουλή, συγκεντρώνοντας 40,4% των ψήφων το νικητήριο κόμμα θα εξασφαλίσει αυτομάτως απόλυτη πλειοψηφία.

    Μετά τις εκλογές και καθώς η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την εφαρμογή της ευνοϊκής για την αγορά και τις μεταρρυθμίσεις ατζέντας της, η άμεση εστίαση θα είναι η Ελλάδα να αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

    Η Ελλάδα απέχει ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα στις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS, ενώ το χρονοδιάγραμμα εξέτασης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης ξεκινά στις 8 Σεπτεμβρίου (DBRS).

    Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές

    Με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, παρατηρούνται οι ακόλουθες τάσεις:

    – Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σταθερά ένα μέσο προβάδισμα άνω του 20% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

    – Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διατηρούν τα ίδια επίπεδα υποστήριξης με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 18% περίπου και το ΠΑΣΟΚ στο 11% περίπου.

    – Το δεξιό κόμμα, Ελληνική Λύση, προβλέπεται να ξεπεράσει το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή, με μέσο όρο 3,7%. Αυτό είναι μια μείωση κατά 0,8% σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

    – Η αριστερή Πλεύση Ελευθερίας και το δεξιό κόμμα ΝΙΚΗ φαίνεται επίσης να εξασφαλίζουν (για πρώτη φορά) έδρες στο Κοινοβούλιο, με μέσα ποσοστά 4,3% και 3,2% αντίστοιχα.

    – Το αριστερό ΜέΡΑ25 σημειώνει πτώση, με δημοσκοπικά ποσοστά που κυμαίνονται γύρω στο 2% των ψήφων, περίπου 0,6% χαμηλότερα σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, το πιο πιθανό σενάριο είναι να σχηματιστεί επτακομματική Bουλή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ενός οκτακομματικού Κοινοβουλίου. Αυτό το σενάριο θα συμβεί εάν το αριστερό ΜέΡΑ25 καταφέρει να υπερβεί το όριο του 3%.

    – Σε ένα σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει το 43,3% των ψήφων σε μια πεντακομματική Βουλή και το συνολικό ποσοστό των ψήφων που δεν πληρούν το ελάχιστο όριο είναι 9,1%, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να εξασφαλίσει 174 έδρες.

    – Ομοίως, σε μία επτακομματική Βουλή με 7% των ψήφων που πέφτουν εκτός του ελάχιστου ορίου και η Νέα Δημοκρατία λάβει το 41% των ψήφων, θα μπορούσε να εξασφαλίσει περίπου 163 έδρες.

    – Τέλος, εάν η Νέα Δημοκρατία λάβει το 39,8% των ψήφων και οκτώ κόμματα ξεπεράσουν το όριο του 3% για να εισέλθουν στη Βουλή, με το 4,1% των ψήφων να μένει εκτός, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να λάβει περίπου 153 έδρες.

    Συνολικά, τα παραπάνω δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει με ασφάλεια την απόλυτη πλειοψηφία και μπορεί εύλογα να συναχθεί ότι αν η Νέα Δημοκρατία επιτύχει ποσοστό ψήφων που υπερβαίνει το 39%, θα επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία, αφού το ποσοστό των ψήφων εκτός Κοινοβουλίου είναι συνήθως πάνω από 5%. Σε κάθε περίπτωση διεκδικώντας το 40,4% των ψήφων η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει αυτομάτως την απόλυτη πλειοψηφία, καταλήγει η Axia Research.

    Διαβάστε επίσης:

    Capital Economics για Ελλάδα: Η χώρα εξακολουθεί να υπεραποδίδει

    HSBC για Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς: Υπάρχει περιθώριο ανόδου;

    NBG Securities: Η υπεραπόδοση των τραπεζών θα συνεχιστεί – Οι νέες τιμές στόχοι

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ